kot ma dziwne ataki ślinienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 22, 2024 18:07 kot ma dziwne ataki ślinienia

Dzień dobry!
Mam problem z moją kotką. Kotka ma 6 lat i w tamtym tygodniu zaczęła mieć dziwne ataki. Na początku tylko się śliniła, skrzywiala się na twarzy I tak dawała główkę do tyłu. Teraz dodatkowo posikuje podczas tych ataków. Jest ciagle przestraszona wszystkiego, rzeczy których wcześniej się nie bała.
Weterynarz na początku obejrzała ją i stwierdziła, że to od zębów bo ma kamień na zębie i zapalenie jakieś dziąseł. Miała powiększone slinianki i dostała antybiotyk, jakiś steryd i przeciwbólowe. To jednak nie pomogło. Ataki nadal występują. Trwają one około 30 sekund. Wielokrotnie w Dzień i w noc, czasami co godzinę. Wyglądają trochę jak takie częściowe ataki padaczkowe.
Weterynarz mówiła że to może że strachu, bo dostala ataku w gabinecie podczas pobierania krwi. Pobrala jej krew i będzie robić usg.
Kotek ciągle jest na lekach uspokajających. A my nie wiemy co robić, bo ewidentnie ją to męczy. Z dodatkowych rzeczy, które zauważyłam to zwiększony głód i pragnienie. Nie myje się za bardzo, oraz nie bardzo chce spać, jakby się bała.
Czy ktoś wie co to może być? Wczesniej nie miala żadnych takich objawów, była zupełnie zdrowa.

annvtsn

Od: Nie wrz 22, 2024 17:56

Post » Nie wrz 22, 2024 19:10 Re: kot ma dziwne ataki ślinienia

Popros o dokładniejsze badania z krwi
Kot przy problemach z dziąsłami, zębami się może bardzo ślinić ale tez przy zatruciu czy płynie w drogach oddechowych

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie wrz 22, 2024 19:24 Re: kot ma dziwne ataki ślinienia

Dokładne badania trzeba zrobić. To mi wygląda jak ataki padaczki.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Nie wrz 22, 2024 21:18 Re: kot ma dziwne ataki ślinienia

Skoro więcej je i pije to możliwe że są to ataki padaczkowe towarzyszące, będące objawem jakiejś choroby - np. cukrzycy, zaburzeniom jonowym lub hormonalnym.
Bo że to wygląda jak ataki padaczkowe - to praktycznie nie mam wątpliwości - dobrze by było gdybyś to nagrywała w miarę możliwości.
Super że wet pobrała krew, mam nadzieję że na szeroki panel diagnostyczny i że chce zrobić usg bo u kotów, nie tylko oczywiście, ale one są szczególnie wrażliwe - często wiele chorób objawia się atakami padaczkowymi które nie świadczą o uszkodzeniu mózgu ale o tym że coś na mózg źle wpływa.
Trzeba to jak najszybciej zdiagnozować i leczyć - koniecznie przy okazji trzeba oznaczyć poziom przeciwciał przeciwko toksoplazmozie, jest obecnie bardzo częsta i nierzadko objawia się na początku w taki sposób, szczególnie że kotka między atakami także dziwnie sie zachowuje.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26