» Sob wrz 21, 2024 17:52
Re: Jak zachęcić koty do jedzenia karmy suchej?
a dlaczego nie możesz mokrej karmy zostawić z zapasem , kiedy wychodzisz z domu ? U mnie zarówno sucha jak i mokra( lub zamiast niej mięso) jest w miskach niemal 24 na dobę (z małymi przerwami, kiedy nie dopatrzę, że zjedzona, lub po nocy). O ile w największe upały (kiedy w mieszkaniu mam prawie 30*) niestety po 3h niezjedzoną karmę trzeba już niestety prędziutko wymienić, o tyle pozostałą część roku - w temperaturze pokojowej około 25* , ta sama karma może poleżeć i 7h i nic się z nią zupełnie nie dzieje. Wówczas najwyżej ciut podeschnie i jak koty nie dojedzą- zjada ze smakiem pies .. a one dostają świeżą. Koty dzięki temu jedzą tak jak powinny, często a po trochę a nie rzucają się na miski o określonych porach. Zero problemów z otyłością, czy wychudzeniem.
Koty które biorę z ulic, czasami nie chcą suchej karmy jeść - długo.. dlatego że głównie to dostawały jako bezdomne/porzucone . Jednak Rafi Cat - słaba , ale znośna karma, która to najczęściej stoi w postaci chrupek najdalej w dwa tygodnie skłania je do podskubywania - wszystkie bez wyjątku. Przesycają się tak jakby karmą mokrą i zaczynają podgryzać chrupki naprzemiennie. Z tego co wiem , im bardziej licha karma sucha, tym chętniej koty ją jedzą. Ja już jednak poniżej półki Rafi Cat nie schodzę (a przynajmniej bardzo rzadko)