Problem z kotką - ciągle miauczy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 21, 2024 2:00 Problem z kotką - ciągle miauczy

Cześć.
Dokładnie rok temu przygarnąłem do mieszkania kotkę, która błąkała się wystraszona po działce rodziców. Miała wtedy max 3 miesiące. I tak żyła sobie ze mną w mieszkaniu do wakacji tego roku. Na wakacje wyjechałem do rodziców na działkę, więc kotka mieszkała tam 3 miesiące. Przez ten czas miała do dyspozycji duży piętrowy dom i podwórko, z którego chętnie korzystała. Teraz wakacje się skończyły i wróciliśmy do mieszkania (ale już nie tamtego - wynajmuję nowe). Jesteśmy tutaj od tygodnia. Od tego czasu kotka dużo miauczy, podchodzi do drzwi. Zazwyczaj robi to późnym wieczorem i w nocy. Potrafi intensywnie miauczeć 2 godziny z krótkimi tylko przerwami. W starym mieszkaniu, przed wakacjami nie miauczała prawie wcale.
Wydaje mi się, że popełniłem błąd, że dałem zasmakować jej dworu. Zastanawiam się co mogę zrobić, żeby przestała śpiewać, bo nie mogę spać i ogólnie idzie zwariować. W niedzielę zawsze przyjeżdżam do rodziców na działkę. Planowałem ją zabierać ze sobą ten jeden dzień w tygodniu, żeby się wyskakała na działce. Ale teraz zastanawiam się czy to tylko nie pogorszy sytuacji i lepiej ją odzwyczaić kompletnie od dworu.

masseur

Od: Śro gru 06, 2023 15:07

Post » Sob wrz 21, 2024 14:05 Re: Problem z kotką - ciągle miauczy

Kotka jest młoda i po prostu się trochę nudzi. Gdyby miała towarzystwo, może byłoby łatwiej, ale do wynajmowanego mieszkania pewnie nie możesz sprowadzić dtugiego kota. Warto by kotce zapewnić więcej rozeywek w mieszkaniu - zabawki interaktywne, osiatkowanie chociaż jednego okna, żeby mogła wygladać (teraz firmy robią to tak, że niczego nie uszkadzają, więc może właściciele by się zgodzili).
Nie potrafię ocenić, czy zabieranie na działkę w weekend pogorszy sytuację. Na pewno warto się z kotką więcej bawić, poświęcać jej czas.
Czy kotka jest wysterylizowana?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56