Taki jeden niegrzeczny kotek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 18, 2024 7:54 Taki jeden niegrzeczny kotek

Cześć,
zacznę od wyjaśnienia:
mamy 3 koty, dwie dziewczynki lat 4, które były pierwsze i jednego chłopca lat 2, który przyszedł później. Wszystkie są ciachnięte, nigdy nie wychodzące. Jeśli chodzi o asymilację, robiliśmy to książkowo i nie było żadnych problemów. Chłopiec - Gałgan, dogadał się bez problemu z jedną dziewczyną - Manią, a z drugą - Rysią mimo jego prób nie udało się nawiązać nici przyjaźni. Rysia go "nie lubi, ale toleruje". Gałgan jest od dziewczyn o kilka kg cięższy no i zdecydowanie większy, co rodzi właśnie poniższe problemy.
Od jakiś dwóch-trzech miesięcy, codziennie rano (między 4-6) zaczyna się festiwal nienawiści. Gałgan przychodzi najczęściej do śpiącej Rysi i zaczyna się ocierać o nogi toaletki, pod którą ona śpi. Ta zaczyna warczeć, a on jeszcze bardziej napiera. Jeśli nie zareaguje i go nie wyprowadzę z pokoju to w końcu się na nią rzuci i zacznie ją gryźć w dupsko. Niestety nie robi tego delikatnie i niejednokrotnie leci wtedy futro. Sporadycznie zdarza się podoba sytuacja z Manią. Dzisiaj właśnie taka sytuacja miała miejsce o 6 rano, jak zobaczyłam salon to się przeraziłam, bo całe było w kępkach futerka.
Wszystkie koty traktowane są równo, nie ma problemów z kuwetami, posiłkami, tylko ta cholerna szarpanina o poranku. Co robić. Nie chcę zamykać na noc każdego kota w innym pomieszczeniu, bo w drugą stronę - będą całą noc śpiewać bo są nauczone, że śpią również z nami w łóżku.
Czy jest jakiś sposób, żeby go tego oduczyć? Jakieś ćwiczenia? System kar? Nagród (kiedy nagradzać?). Męża te kocie wrzaski nie ruszają, ja odkąd to się zaczęło nie przespałam ani jednej całej nocy i powoli sama mam dość.
Poratujcie.

Gaugan

Od: Śro wrz 18, 2024 7:36

Post » Śro wrz 18, 2024 10:16 Re: Taki jeden niegrzeczny kotek

Próbowałaś jakichś odstresachy - feliway friends do kontaktu, obroże z feromonami?
Może warto rozbudować kocią przestrzen - jakaś kociostrada z półek i mebli? Tak, żeby Rysia miała więcej miejsc do wyboru.
Czy Gałgan atakuje tylko rano?
Kiedy ostatnio robiliscie kotom badania, zwłaszcza Rysi? Może warto sprawdzić, czy nie rozwija się jakaś choroba - to bywa powodem ataku innych kotów.

Czy macie w domu jakieś zabawki interaktywne, typu Koci łowca? Motylek? Cos, co mogłoby skierować uwagę Gałgana na inny cel.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro wrz 18, 2024 10:23 Re: Taki jeden niegrzeczny kotek

jolabuk5 pisze:Próbowałaś jakichś odstresachy - feliway friends do kontaktu, obroże z feromonami?
Może warto rozbudować kocią przestrzen - jakaś kociostrada z półek i mebli? Tak, żeby Rysia miała więcej miejsc do wyboru.
Czy Gałgan atakuje tylko rano?
Kiedy ostatnio robiliscie kotom badania, zwłaszcza Rysi? Może warto sprawdzić, czy nie rozwija się jakaś choroba - to bywa powodem ataku innych kotów.

Koty mają +- 130 metrów powierzchni płaskiej (+meble) do poruszania się. Rysia obrała sobie to jedno konkretne miejsce i tam lubi spędzać czas (zmienia swoje ulubione miejsce co kilka miesięcy). Gałganowi zdarzają się też takie zaczepki popołudniu/na zmierzch (w sumie robi to przy wschodzie i zachodzie słońca). Myśleliśmy, że może to niewybawienie, ale to nie to + mają zabawki interaktywne na noc zostawiane.
Wszystkie trzy koty są na bieżąco monitorowane przez weta. Ja wiem, że koty nie robią nic złośliwie, ani nie są niegrzeczne, ale mam wrażenie, że on wie, że tak nie wolno, bo jak tylko wstanę z łóżka (nie muszę nawet wychodzić, wystarczy, że usiądę) to on od razu ucieka i robi głupią "minę" w stylu: ale ja nic nie robiłem. Kładę się do łóżka i on ponownie podchodzi i zaczepia.

Gaugan

Post » Śro wrz 18, 2024 18:55 Re: Taki jeden niegrzeczny kotek

Do luznego przemyslenia.
Czasem podobne scenki zdarzaly sie, gdy bardziej pobudliwy kot nie mogl sie doczekac porannego posilku i wnerwiony scigal kotke. Do tego nakladal sie dlugi dzien, wczesnie jasno latem.
Pomagalo rozlozenie wiekszej czesci dziennej dawki karmy na wieczor, by zjadaly stopniowo, mieso, by czuly sie bardziej najedzone. Po karmach przemyslowych czesto byly 'niedogryzione' ;).
Pomijajac zabawki interaktywne, jak wyglada wybawienie, rozladowanie energii kociej, bawicie sie z nimi?
No i kot jeszcze mlodziak, zielono w glowie pewnie.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Czw wrz 26, 2024 8:46 Re: Taki jeden niegrzeczny kotek

FuterNiemyty pisze:Do luznego przemyslenia.
Czasem podobne scenki zdarzaly sie, gdy bardziej pobudliwy kot nie mogl sie doczekac porannego posilku i wnerwiony scigal kotke. Do tego nakladal sie dlugi dzien, wczesnie jasno latem.
Pomagalo rozlozenie wiekszej czesci dziennej dawki karmy na wieczor, by zjadaly stopniowo, mieso, by czuly sie bardziej najedzone. Po karmach przemyslowych czesto byly 'niedogryzione' ;).
Pomijajac zabawki interaktywne, jak wyglada wybawienie, rozladowanie energii kociej, bawicie sie z nimi?
No i kot jeszcze mlodziak, zielono w glowie pewnie.

Przeczekałam tydzień i mimo, że jasność się przesunęła na późniejsze godziny to nadal mniej więcej między 4:30-5 rano przychodzi i denerwuje Rysię. Zaczyna się od ocierania od nogi toaletki, pod którą ona śpi, a jakbym nie zareagowała to jej w końcu walnie "z liścia". Nie wiem czy jedzenie jest problemem - dostają na wieczór taką porcję, że czasami do rana jest nie wszystko zjedzone. Czy dawanie mu mięcha zamiast puszki coś może zmienić (jedzą obecnie Feringę).
Rozładowanie energii: tak, zabawa myszką, rzucanie mu jej, biega za nią, turlamy się z nim po łóżku, korzystamy z wędki.
Kurczę, jakby się okazało, że to kwestia wieku i za jakiś czas by mu przeszło to bym była spokojna, bo nie pamiętam kiedy ostatnio całą noc przespałam :D

Gaugan

Post » Pt wrz 27, 2024 6:36 Re: Taki jeden niegrzeczny kotek

Skoro masz dużą przestrzeń dla kotów - może spróbuj jednak kocurka zamykać na noc w jakimś pomieszczeniu, z kuwetą - pozwoli to kotce spokojnie wypocząć bez potrzeby ciągłego czuwania bo w każdej chwili może zostać zaatakowana (jej niepokój dodatkowo powoduje większą atrakcyjność dla tych ataków no i jest bardzo stresogenny), Ty się wyśpisz a kocurkowi przerwie to jego poranny rytuał, może też zmienić cykl spania, bo siedząc odizolowany na kilka godzin w nocy prawdopodobnie pośpi dłużej, nie będzie się budził nad ranem nakręcony wizją wspaniałej zabawy lub sprowokowania Ciebie do wstania.
Kotki niech śpią gdzie chcą (chyba że im we dwójkę łatwiej przejdzie spanie osobno).
Pewnie chłopak trochę pozawodzi zamknięty na noc, a może nie? - jednak spróbowałabym, bo dla kotki i Ciebie ta sytuacja jest bardzo nieciekawa i będzie się utrwalała.

Jednak najpierw bardzo ważne, moim zdaniem, pytanie.
Co to znaczy że koty sa monitorowane przez weta?
Kiedy kocurek miał ostatnio jakieś badania krwi dokładniejsze i badanie moczu, kiedy były odrobaczane?
Poranny niepokój (a z tym może wiązać się wstawanie rano i szukanie sposobu na wyładowanie się) bywa objawem chorób, niedyspozycji, niedoborów.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt wrz 27, 2024 6:36 Re: Taki jeden niegrzeczny kotek

Skoro masz dużą przestrzeń dla kotów - może spróbuj jednak kocurka zamykać na noc w jakimś pomieszczeniu, z kuwetą - pozwoli to kotce spokojnie wypocząć bez potrzeby ciągłego czuwania bo w każdej chwili może zostać zaatakowana (jej niepokój dodatkowo powoduje większą atrakcyjność dla tych ataków no i jest bardzo stresogenny), Ty się wyśpisz a kocurkowi przerwie to jego poranny rytuał, może też zmienić cykl spania, bo siedząc odizolowany na kilka godzin w nocy prawdopodobnie pośpi dłużej, nie będzie się budził nad ranem nakręcony wizją wspaniałej zabawy lub sprowokowania Ciebie do wstania.
Kotki niech śpią gdzie chcą (chyba że im we dwójkę łatwiej przejdzie spanie osobno).
Pewnie chłopak trochę pozawodzi zamknięty na noc, a może nie? - jednak spróbowałabym, bo dla kotki i Ciebie ta sytuacja jest bardzo nieciekawa i będzie się utrwalała.

Jednak najpierw bardzo ważne, moim zdaniem, pytanie.
Co to znaczy że koty sa monitorowane przez weta?
Kiedy kocurek miał ostatnio jakieś badania krwi dokładniejsze i badanie moczu, kiedy były odrobaczane?
Poranny niepokój (a z tym może wiązać się wstawanie rano i szukanie sposobu na wyładowanie się) bywa objawem chorób, niedyspozycji, niedoborów.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt wrz 27, 2024 18:24 Re: Taki jeden niegrzeczny kotek

:ok:
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42