Prośba o pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 26, 2024 20:22 Prośba o pomoc

Witam.Pisae tu bo już ręce mi opadają na mojego kocurka.Witam.Dobrze.Tak więc 4 lata temu, mój kocurek, ktory obecnie ma 9 i pol roku zaczal sie drapac przy ogonie.Kocurek jest naturalnie niewychodzacy.Zawsze na karmach wysokomiesnych BEZ ZBOZ mokrych.Do tego stopnia sie drapal, ze wyrywal siersc podrzucal do gory i porobil rany.Na poczatku rozne teorie- ze pchly(ktorych nie bylo)pozniej zeskrobiny ze skory(tez nic) wreszcie zostaly wykonane testy alergiczne, ktore nas zalamaly.Wyszlo w nich, ze on moze jesc tylko 3 miesa- krolik,kaczka,wieprzowina.Na wszystko uczulenie, ryby itp...Zostala wiec wprowadzona karma mokra z krolikiem- power of nature, na ktorej jest do teraz.Wszystko sie uspokoilo, siersc wygoila.Niestety uwazam, ze ta karma nie zawiera dobrej ilosci skladnikow, ktore wplywa na jakosc siersci.Przed alergia byl piekny, blyszczacy- mam czarnego kocurka.Od 4 lat to nie ten sam kotek.No ale wczesniej dostawal olej z lososia, a teraz nie moze i mam ograniczone pole do popisu.Poltora roku temu Kitek znow zaczal sie drapac- wlasciwie to nie drapanie a lizanie.Okolica grzbietu,na udzie,przy ogonku,brzuch.Ale od nowego roku jest apogeum.Nieustanne lizanie, odbarwiona siersc, strupki w miejscu gdzie sie lize.Doszlo do tego, ze miesiac temu wyrwal sobie na udzie kawalek siersci.Wiec znow vet i znow rozne teorie.Po raz kolejny zostaly wykonane badania na bakterie w skorze itp, nawet na toksoplazmoze.Wszystko ujemne.Zostaly powtorzone wiec po raz kolejny testy alergiczne.I UWAGA TU SZOK- NIC Z POKARMOWKI NIE WYSZLO.I TO DZIWNE.MOJA vet konsultowala sie z lekarzem z Wroclawia, gdzie wykonywane sa testy, a on uznal, ze jest na dobrej diecie i alergia zostala stonowana- co dla mnie to DZIWNE.ALE WYSZLA MU ALERGIA TERAZ SRODOWISKOWA, ktorej 4 lata temu nie mial- i znow dramat- bo na roztocza i kurz.Przeciez nie jest sie w stanie wyeliminowac w jego srodowisku calkiem kurzu.Zalamalam sie.Powiem szczerze, ze ja nie zgadzam sie na podawanie mu sterydow- bo wiemy jakie sa skutki uboczne.W trakcie teraz diagnozowania dostal dwa razy steryd lekki- ltory dzialal 5 dni- DEXAFORT,fo tego PRINOCATE.Po 1 razie sterydu nawet sie nie zadrapal w tych miejscach, po 2 juz widzialam roznice i juz odrobine sie bral za te swoje miejsca na udzie,grzbiecie itp.Jest mi rowniez proponowany lek APOQUELL, ale wiem, ze to lek dla psow, dwa nie wiem jak zareaguje moj kotek na niego(a jest bardzo wrazliwy na podawanie roznych lekow)po 3 nie chce zeby do konca zycia musial to brac.SZUKAM POMOCY I MOZE INNEJ FORMY LECZENIA.A moze innej diagnozy.CZY KTOŚ PODAWAŁ TEN APOQUEL???SĄ SKUTKI UBOCZNE????I DRUGIE PYTANIE CZYM SUPLEMENTOWAĆ KARMĘ ŻEBY POPRAWIĆ JAKOŚĆ OKRYWY????KOTWK NIE MOŻE RYB- WIĘC OLEJ Z ŁOSOSIA ODPADA.CZYTALAM, ZE OLEJ Z KRYLA??- CZY TO DOBRE??
im lepiej poznaje ludzi tym jeszcze bardziej kocham zwierzęta

madzia86r

Od: Wto sie 09, 2016 6:52

Post » Pon sie 26, 2024 21:32 Re: Prośba o pomoc

Większość leków dla psów jest podawane i kotom, najważniejsze jest tutaj dobranie dawki, bo psie dawki są przeważnie większe i kotom podaje się mniejsze.
Skutki podawania sterydów nie muszą być dramatyczne. Skutków ubocznych może nawet nie być. Pytanie zasadnicze- czy chcesz pomóc kotu czy nie. Jeśli organizm pozwoli dawkę się zmniejsza po jakimś czasie do tak zwanej “przypominającej” która potrafi być połową, a nawet i mniejszą.
Apoquel podawałam psu, kotu i nawet dla świniaka (czyt świnka morska). Całe trio zareagowało perfekcyjnie, pies był do końca życia, bo był uczulony na wszystko co możliwe. Ciężko powiedzieć czy były skutki uboczne, bo pies dostawał jeszcze inne leki, ale u kota i świniaka nic się nie działo. Kotu przeszło, u świniaka udało się znaleźć alergen. To tak naprawdę steryd tylko w innej formie i chyba nie ma żadnego niesteroidowego zamiennika dla niego. Alergie to ciężki temat.
Zapytaj veta o VetoSkin, to supl na sierść, u nas pomógł, ale musicie przeanalizować skład czy nie ma czegoś co zaszkodzi choć ja bym poczekała i obserwowała jak zadziałają leki. Stres też wpływa na wygląd sierści i stan skóry.
Będąc na Twoim miejscu pomyślałabym o wprowadzeniu czegoś tymczasowo co kota uspokoi. I obserwowała. U nas zawsze sprawdza się Zylkene, ale też sprawdźcie skład zanim podacie. Lub inne feromony tego typu.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Wto sie 27, 2024 5:56 Re: Prośba o pomoc

Veto skin ma olej rybi i nie moze tego brac.Dlatego pytam o olej z kryla.
im lepiej poznaje ludzi tym jeszcze bardziej kocham zwierzęta

madzia86r

Od: Wto sie 09, 2016 6:52

Post » Wto sie 27, 2024 13:41 Re: Prośba o pomoc

Zgadzam się z Chikitą, że lepszy steryd niż takie wydrapywane rany. Sabcia przez 6 lat była na sterydzie (vecort) i dzięki niemu dobrze funkcjonowała.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro sie 28, 2024 23:09 Re: Prośba o pomoc

Może kota boli coś zupełnie innego? Czytałam o przypadku wylizywania sierści z powodu ogromnego bólu zębów. Może warto sprawdzić.
Moja kotka przyjmuje steryd od kilkunastu lat z powodu przewlekłego zapalenia jelit, wyniki ma bdb, żadne skutki uboczne nie występują.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Śro sie 28, 2024 23:55 Re: Prośba o pomoc

Carmen201 - jaki to steryd i z jaką częstotliwością podawany ?

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08