Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 13, 2024 21:25 Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Hej, mam pytanie o swoją 4-letnią kotkę. Była wczoraj i dziś dość intensywnie wyczesywana. Bardzo to lubi. Używam takiej gumowej szczotki która robi taką mgiełkę wodną jak nawilżacze powietrza i dość dobrze myślę zbiera. No i zobaczyłem że ma już łysy placek:
Zdjęcie: http://tp.x25.pl/kiciasiersc.jpg
Przy czesaniu tego nie zauważyłem, dopiero później. Z jednej strony ciężko mi sobie wyobrazić że to zostało wyczesane, z drugiej mam wrażenie że tak mogło być. Skóra wygląda na zdrową i na reszcie ciała nie ma przerzedzeń sierści. A łopatki zawsze się najbardziej czesze...
Kot niewychodzący, nie ma zdiagnozowanych chorób przewlekłych. Chętnie je, chętnie się bawi. Nie zanotowałem jakichś zmian w zachowaniu.
Może ewentualnie to że przez ostatnie 3 tygodnie był pod opieką w innym mieszkaniu, u rodziny. No ale jeździ tam z nami co miesiąc lub częściej od urodzenia, nie ma tam innych kotów i zna dobrze to miejsce i ludzi.
Czy jest to wskazówka do pilnej konsultacji weterynaryjnej czy na razie obserwować?

mazaq

Od: Śro sty 27, 2021 11:25

Post » Śro sie 14, 2024 7:04 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Gdyby to był mój kot pokazałabym to wetowi prowadzącemu. To może być reakcja stresowa po wyjeździe, ale nie musi.

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Śro sie 14, 2024 7:33 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Kiedyś wyczesałam kota do łysego placka ,bo wydawało mi się,że wciąż wychodzi sierść. Też nie skojarzyłam tego,pszlam do Weterynaryjne,że może choroba skóry,był posiew ,nic nie wyszło. Sierść odrosła .Nie wiem jak jest u was ,ale wiem,że można wyczesac do łysego placka kota
Obrazek

koszka

Od: Czw paź 11, 2007 17:01

Post » Śro sie 14, 2024 10:31 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Poobserwuj. Jeśli nie będzie zarastać, pokaż wetowi. Na razie bym kota nie stresowała wizytą w lecznicy.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro sie 14, 2024 11:13 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Ja dodatkowo bym przyjrzała się szczotce, skoro jest w stanie zrobić coś takiego kotu - pytanie czy ta mgiełka jest gorąca?
Jeśli nie, to może ta szczotka w jakiś sposób wycina włosy, trymuje je?
Kotka nie miała w to miejsce ostatnio podawanego preparatu na pchły?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro sie 14, 2024 15:53 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

To taka szczotka jak ta tylko nie kupowana na allegro tylko w chinach za 1/4 ceny;) https://allegro.pl/oferta/szczotka-paro ... 5478990137
Ona oczywiście nie jest parowa, to jest taka zimna mgiełka a te kolce są jakby gumowe.
Nie stosowaliśmy żadnych środków na sierść

mazaq

Post » Śro sie 14, 2024 22:03 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Ja przy pierwszych stosowaniach grzebienia Artero doprowadziłam do zbytniego wyczesania, bo naruszyłam podszerstek. To typowy groomerski grzebień którym trzeba nauczyć się posługiwać, a ja wtedy niestety nie umiałam.
Ale dobrze wiedzieć jakie są skutki tej szczotki. Chciałam ją zamówić i zostanę jednak przy naszym sprawdzonym grzebieniu. Ta mgiełka nie moczy sierści i sie ta sierścią nie oblepia ?

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw sie 15, 2024 20:57 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Jeśli to jest tylko szczotka, nie wycina włosa i pochodzi z Temu tudzież innej tego typu platformy - to ja bym się zastanowiła co jest w tej parze (wiem że wlewasz wodę, ale ona ma kontakt z jakimś tworzywem i jest rozbijana na parę na jakiś sposób) lub w samej szczotce, materiale z którego jest zrobiona część kontaktująca się ze skórą, że nawet intensywne szczotkowanie jest w stanie doprowadzić do tego stopnia wyłysienia.
Oczywiście jest możliwość że to nie szczotka spowodowała tą utratę sierści - ale przyjrzałabym się temu podejrzeniu mocno.

Ta łysa płaszczyzna jakoś się zmieniła od momentu napisania przez Ciebie posta?

Blue

Post » Czw sie 15, 2024 21:56 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Zrobiłem teraz zdjęcie: http://tp.x25.pl/1000023840.jpg
Teraz lampa błyskowa, inne oświetlenie itp zatem trudno jednoznacznie porównać. Może skóra w tym miejscu jest nieco bardziej szorstka podczas gdy wcześniej była idealnie gładka, trudno powiedzieć jednoznacznie.
Co do tego urządzenia do czesania to nieco moczy sierść wiadomo a w połączeniu z silikonowymi kolcami darło to trochę sierści. Kot nie narzekał bo ogólnie lubi czesanie.

Zakładam że nie ma w tym momencie pilnego wskazania do wizyty. Kot prowokuje do zabawy, ściga się po mieszkaniu, ma apetyt. Nie drapie i nie liże tego miejsca. W kuwecie z tego co patrzyłem wszystko jest w porzędku.

Z jednej strony akurat łysy placek jest tam gdzie chyba najwięcej i najintensywniej się kota czesze i wystąpiło zaraz po intensywnym wyczesywaniu 2 dni pod rząd. Z drugiej strony nie odpuszczam całkiem tematu bo niby dlaczego wyczesało tylko w tym miejscu a obok, po drugiej stronie sierści jest raczej dużo. Może to faktycznie choroba skóry w tym miejscu którą wyczesanie pokazało?

Tak jak pisałem jutro chyba jeszcze nigdzie z tym nie pójdę ale w poniedziałek bardzo możliwe że tak w zależności od sytuacji. Po jakim czasie włosy powinny odrastać ;) ?

mazaq

Post » Pon wrz 23, 2024 11:26 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Uprzejmie donoszę, że obserwowałem kotkę, zaczęło to zarastać a w tym momencie nie ma śladu i jest tam normalna sierść.
Nie byłem u weterynarza, ale obserwuję kota i nie jestem w stanie wyłapać żadnej nieprawidłowości.
Waga ok
Apetyt ok
Chęć do zabawy - wielka
W kuwecie wszystko "na oko" ok
Nie zaobserwowałem również niepokojących zachowań, zatem mam nadzieję że temat póki co zakończony ;)

mazaq

Post » Pon wrz 23, 2024 20:58 Re: Goły płat skóry na grzbiecie u kotki

Super że taki jest finał tej sprawy :) Dziękuję że dałeś znać :)

Blue