Otwarty odbyt u kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 09, 2024 17:45 Otwarty odbyt u kota

Witam wszystkich :) Od kilku tygodni mam małego 4-miesięcznego kociaka z hodowli. Kotek czasami ma normalny zamknięty odbyt a czasami jakby otwarty - tak że widać różowe wnętrze jelitka. Raz zgubił mały kawałek kału. Jak widziałam kotka miesiąc wczesniej u hodowcy to odbyt był też "otwarty". Hodowca twierdzi że to normalne u małych kociaków. Mi się jednak nie wydaje. Kot ma apetyt, nie ma biegunek, chodzi normalnie, porusza ogonem. Co to może być i w co celować przy wizycie u weta (pasożyty, neurologia, zapalenie jelit)? Mogę dodać zdjęcie. Proszę wypowiedzcie się. Może ktoś miał podobny problem.

Anna.Seszele

Od: Pt sie 09, 2024 17:36

Post » Pt sie 09, 2024 22:15 Re: Otwarty odbyt u kota

Na pewno nie jest to normalne. Jeśli hodowca tak mówi, to masz do czynienia z pseudohodowcą i kłamcą.
Co jest przyczyną nie odpowiem. Wiem jednak ,że lepiej zanim wet się zorientuje o co chodzi, zacząć przeciwdziałać pogorszeniu tego stanu, zanim operacja będzie konieczna. Wspomniałaś o "zgubionym" kawałku kału... jak podejrzewam twardym kawałku ,klasycznym "wagoniku" ? Mam teraz trochę małych kociąt i o ile na początku (przy przechodzeniu na karmy stałe z mleka matki) martwiły mnie ich sporadyczne rozwolnienia, tak teraz - kiedy się to ustabilizowało cieszę się , że mają nadal sporo miększe kupy niż dorosłe koty. Takie pomiędzy plackiem a normalną. U twojego bym do tego dążyła- by się nie napinał za bardzo i by broń boże nie miał zaparć.
Nie wiem co podajesz małemu do jedzenia, ale jeśli coś "zgodnie z hodowcą" to już strach się bać. Co jest w menu Twojego kotka ? Jeśli coś suchego to od razu out.. i dopajaj go zdecydowanie, jak nie widzisz by pił często wodę, to proponuj mleko bez laktozy. Moje maluchy jadą na nim już od kiedy matka mleka miała niewiele a cyckiem tylko je uspokajała- do teraz ..kiedy jej z nimi nie ma. Zamiast jej szukać- płynnie przeszły do proszenia mnie o "cycka" czyli mleko. A mokra karma i mięso oczywiście zawsze też czeka w miskach i bardzo chętnie , regularnie jedzą.
Ostatnio edytowano Sob sie 10, 2024 10:04 przez ita79, łącznie edytowano 1 raz

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Pt sie 09, 2024 22:21 Re: Otwarty odbyt u kota

Nie poradzę nic konkretnego bo nigdy nie zetknęłam się z czymś takim.
Niewątpliwie powinien kotka obejrzeć dobry wet. A dla Ciebie porada - skoro raz ten odbyt jest zamknięty, a raz otwarty. Zrób zdjęcie "otwartego" odbytu i pokaż będąc u weta. Często się zdarza, że wszelkie niepokojące objawy cudownym sposobem ustepują w trakcie wizyty u weta.
Dlatego warto robić zdjęcia albo filmiki
No i kciuki za kociaka, oby nie okazało się to jakoś wielce poważne :ok:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Sob sie 10, 2024 1:50 Re: Otwarty odbyt u kota

Przeszło 20 lat temu miałam kicie z wypadającym odbytem
Porób zdjęcia jak Kasia pisze
Na forum był taki kot
Wetka chyba ze dwa razy zakładała jakiś szew
Poobserwuj i do weta
A może jak chce bąka puścić to się otwiera

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob sie 10, 2024 17:56 Re: Otwarty odbyt u kota

Dzięki kochani. Utwierdziłam się w przekonaniu że nie jest to normalne. Mam zdjęcia i nie omieszkam pokazać weterynarzowi :)

Anna.Seszele

Post » Sob sie 10, 2024 19:20 Re: Otwarty odbyt u kota

Co rozumiesz przez "otwarty odbyt"? To że po defekacji u kociaka widać więcej śluzówki?
Czy po prostu kociak chodzi i ma niejako widoczny otworek w odbycie?

Jakiej rasy jest kociak?
Pochodzi z legalnej, dobrej hodowli?
Załatwia sie do kuwety bez problemu, wchodzi, robi co trzeba i wychodzi?
Z sikaniem podobnie?
Czy długo sie napina? Jak wygląda jego kał, jakiej jest konsystencji?
Na pewno zrobiłabym badanie kału pod kątem robaków i pierwotniaków.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob sie 10, 2024 19:35 Re: Otwarty odbyt u kota

Kociak czasem chodzi z otwartym odbytem, nie zależy to od defekacji. Nie jest też bezpośrednio przed ani po oddaniu kału. Chodzi po prostu z otwartym odbytem. Jest to ragdoll z legalnej hodowli, z międzynarodowym rodowodem. Kał jest wg mbie normalnej konstystencji, ani za rzadki ani za gęsty. Oddaje kał jak to kociak 2-3 razy dziennie. Wg mnie raczej chyba się nadmiernie nie napina. Nie podoba mi się to wszystko :/

Anna.Seszele

Post » Sob sie 10, 2024 20:14 Re: Otwarty odbyt u kota

[quote="Blue"]Co rozumiesz przez "otwarty odbyt"? To że po defekacji u kociaka widać więcej śluzówki?
Czy po prostu kociak chodzi i ma niejako widoczny otworek w odbycie?

Właśnie dokładnie tak - chodzi i ma otwary odbyt, nie po oddaniu kału.

Jakiej rasy jest kociak?
Pochodzi z legalnej, dobrej hodowli?

Jest to ragdoll, z legalnej hodowli.

Załatwia sie do kuwety bez problemu, wchodzi, robi co trzeba i wychodzi?
Z sikaniem podobnie?
Czy długo sie napina? Jak wygląda jego kał, jakiej jest konsystencji?

2-3 razy dziennie kupka, ani za rzadka, ani za gęsta..

Anna.Seszele