Wyniki badania Bila i są zalecenia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 27, 2024 17:58 Wyniki badania Bila i są zalecenia

Z całego serducha proszę o zerknięcie na wyniki moczu Bila

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chłopak z problemami z siusianiem, aktualnie diagnozowany też z problemem z brzuszkiem. Czekamy na wyniki badania krwi.

Tulamy z Bilem wszystkich serdecznie (Bilu z mrukanuiem tula :)
Ostatnio edytowano Wto cze 04, 2024 17:39 przez Bestol, łącznie edytowano 2 razy
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Pon maja 27, 2024 18:09 Re: Wyniki badania moczu Bila, poproszę o zerknięcie

Bardzo ładny wynik. Nie wiem tylko, skąd ten ślad białka - nic nie wskazuje przyczyny.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon maja 27, 2024 18:21 Re: Wyniki badania moczu Bila, poproszę o zerknięcie

Dziś było kuj kuj w żyłkę. Jeszcze na wyniki krwi z Bilem czekamy
Jola, Bil niedawno krwawił, to było po tym jak się zakorkował i na wetowym SOR ściągali mu mocz rurką i strzykawką. Kolejnego dnia krwawił. To było na początku maja. Nie wiem czy to ma znaczenie.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Pon maja 27, 2024 18:46 Re: Wyniki badania moczu Bila, poproszę o zerknięcie

Mnie też się wydaje, że wynik niezły i nie widać w nim nic szczególnego.

Poczekajmy na wyniki badań krwi, może się coś wyjaśni.
Skoro Bil się "zatkał", czy mogło to być na tle stresu? Tak było kilka razy u mojego kota, ewidentną przyczyną był stres.
Czy coś się wokół Bila zmieniło, czy na coś może reagować stresem?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon maja 27, 2024 23:58 Re: Wyniki badania moczu Bila, poproszę o zerknięcie

Bestol pisze:Dziś było kuj kuj w żyłkę. Jeszcze na wyniki krwi z Bilem czekamy
Jola, Bil niedawno krwawił, to było po tym jak się zakorkował i na wetowym SOR ściągali mu mocz rurką i strzykawką. Kolejnego dnia krwawił. To było na początku maja. Nie wiem czy to ma znaczenie.

Ma znaczenie ogólnie. Jeśli przyczyną zatkania był kamień, może uszkodził jakieś naczyńko, stąd krew. Ale teraz nie ma po tym śladu, mocz jest ładny. Ślad białka mogą dawać elementy zawierające białko, jeśli występują w większej ilości, np. krwinki (czerwone, białe), bakterie, nawet duża ilość komórek nabłonka, ale tu nie ma niczego takiego. Czyli - albo to białko pochodzi z nerek, albo jest jakimś przypadkowym zanieczyszczeniem (do czego pobrałaś mocz?). Trzeba poczekać i porównać z wynikami krwi, jak mówi Kasia.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw maja 30, 2024 12:28 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

A oto wyniki badania krwi Bila

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bil leczony w kierunku biegunki - wczoraj kilka godzin po wizycie u weta płakał w toalecie, ale w końcu zrobił kupkę (już nie biegunka) od razu chwilę potem siusiu:
- dia dog n cat - doraźnie,
- fibor

Leczony też w kierunku zapalenia górnych dróg oddechowych:
- metrobacin 250 mg
- betamox (wczoraj zastrzyk i jutro).

W USG wczoraj pęcherz pełen, duży (o godz. 16.00), bez tkliwości i czysto (ani jednego złogu, piasku, czy kamyszka) - aktualne wyniki moczu na początku tego wątku.
Brzuszek w USG ok, ale echogenna trzustka.
Podejrzenie rozkojarzenia cewkowo -pęcherzowego

Wprowadzono relanium 2 mg - 2xdz 1/4 tabl.
Kazano odstawić Gabapentynę
No-spa 40 mg doraźnie

Wet twierdzi, że wyniki krwi ok. Proszę powiedzcie co o tych wynikach myślicie.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Czw maja 30, 2024 12:41 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Te wyniki są dobre :)
Lekko podwyższone parametry wątrobowe co może wynikać z przyjmowania leków, które wątrobę podrażniają. Lekkostrawna dieta? Może warto pomyśleć, albo o wprowadzeniu jakiegoś wsparcia jak np hepatiale forte? Albo o jednym i drugim.
Ale poza tym nie ma się do czego przyczepić.

Mnie się jednak zapala lampka gdy połączy się lekko podniesione parametry wątrobowe z echogenicznością trzustki. Może coś się tam zaczyna toczyć, jakiś proces zapalny, jeszcze niewidoczny w badaniach bo mowy nie ma o podwyższeniu poziomu leukocytów (to akurat mogłoby wyjaśnić badanie specyficznej lipazy - fPLI). To jedyna rzecz nad którą bym się zastanowiła.

O tym rozkojarzeniu cewkowo - pęcherzowym nie wiem ni i nic nie potrafię podpowiedzieć. Ale może ktoś miał z tym doświadczenie?
Głaski dla Bila :)
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Czw maja 30, 2024 13:41 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Też bym tak oceniła. Przekroczenie larametrów wątrobowych minimalne, może być podrażnienie wątroby przez leki.

Jak podawany jest antybiotyk - doustnie czy w zastrzyku? Pytam, bo na zatrzymanie biegunki swietnie działa nifuroksazyd (bakteriobojczy, ale działa tylko w przewodzie pokarmowym, nie wchłania się z niego). Tylko nie ma go co mieszać z innym antybiotykiem doustnym.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw maja 30, 2024 13:47 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Dziękuję, że się odezwałyście, bo ja prawie z wetem na noże poszłam. Wyniki dostałam na email dzień wcześniej. Jak zobaczyłam tyle na czerwono zapisanych wyników to byłam pewna, że tragedia. I wczoraj niemal żądałam u weta ratowania Bila, bo pełno wyników na czerwono. On do mnie, że muszą pójść na wojnę z laboratoriami, bo im straszą opiekunów pupili tym czerwonym kolorem i jeszcze im jakiś opiekun zawału dostanie :) Poważanie, tak mi wet powiedział :)

Metrobacin podaję doustnie - do karmy 1/4 tabl dziennie.
Betamox w zastrzyku Bil dostał wczoraj i jeszcze ma dostać jutro.

Staram się czytać o tym rozkojarzeniu cewkowo-pęcherzwym, ale niewiele znajduję o tym. Wet powiedział, że Bil ma dobre wyniki moczu i krwi i nie widzi potrzeby leczenia go na siusianie. A to, że nie siusia to może być to rozkojarzenie, które często wynika z przyczyn behawioralnych - stąd to relanium. Tak mniej więcej powiedział.

EDIT Bil od wczoraj od 21.30 do dziś 14.55 nie siusiał wcale. Ale też nie stara się, nie podchodzi do kuwety. boję się, że tak bolało go wczoraj to zrobienie kupki wczoraj - co płakał, że może boi się kuwety. Dałam mu właśnie 1/4 Nospa - Klinika dziś zamknięta. Bil ma apetyt i nie wygląda na bolesnego, ale siusiu na bank nie robił.
Ostatnio edytowano Czw maja 30, 2024 13:57 przez Bestol, łącznie edytowano 1 raz
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Czw maja 30, 2024 13:55 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Bestol pisze:Staram się czytać o tym rozkojarzeniu cewkowo-pęcherzwym, ale niewiele znajduję o tym. Wet powiedział, że Bil ma dobre wyniki moczu i krwi i nie widzi potrzeby leczenia go na siusianie. A to, że nie siusia to może być to rozkojarzenie, które często wynika z przyczyn behawioralnych - stąd to relanium. Tak mniej więcej powiedział.
zwłaszcza, że w wynikach nie ma nic do czego można się przyczepić.
Szczerze? To nie na mój rozum, po prostu w ogóle tego nie kumam :)

Uważam, jak Twój wet, że wyniki moczu i krwi są dobre. Nic więcej nie potrafię wymyślić.
Przyczyny behawioralne też mi przyszły do głowy, dlatego pytałam czy np coś się zmieniło w jego otoczeniu. Bo takie siusianie może być na podłożu stresowym.
Jeśli Bil potrzebuje wyciszenia to nie jestem pewna czy relanium nie zaostrza tego stanu i w jego efekcie kłopotów z oddawaniem moczu.
Raz w życiu podałam kotu relanium, na apetyt, a to co się z nią później działo było koszmarne. Po prostu nie zgadzała się jej physis z psyche. Szczęśliwie przestało działać i nigdy więcej nie zaryzykowałabym podania kotu relanium. Wiem oczywiście, że reakcja na takie leki bywa osobnicza, ale mimo wszystko.
Trzeba się z tym "przespać", z tym problemem

Katarzynka01

Post » Czw maja 30, 2024 14:00 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Bil od wczoraj od 21.30 do dziś 14.55 nie siusiał wcale. Ale też nie stara się, nie podchodzi do kuwety. boję się, że tak bolało go wczoraj to zrobienie kupki - co płakał, że może boi się kuwety. Dałam mu właśnie 1/4 Nospa - Klinika dziś zamknięta. Bil ma apetyt i nie wygląda na bolesnego, ale siusiu na bank nie robił.

U mnie przy 1 podaniu Relanium z rok temu była tragedia, Bilu był bardziej pobudzony niż spokojny. Ale wtedy podawać miałam 1/2 tabl a teraz 1/4. Bilu jest spokojny i nawet różnicy nie widzę przed podaniem tabletki i po podaniu. Tylko siku od wczoraj nie ma

Aaaa - 1 raz Bil zachorował w styczniu 2022 po mojej operacji kolana i kolejny raz w lutym 2024 po moim złamaniu stopy
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Czw maja 30, 2024 14:57 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Trzeba poczekać do wieczora.
Nie wiem jak to jest u Bila, ale jeśli kot oddaje mocz raz dziennie, w stosownej ilości, to nie jest niepokojące. Zależy od kota.
Ale nie dziwię się, że się niepokoisz.
A nie podsikał gdzieś tajnie, poza kuwetą?

Katarzynka01

Post » Czw maja 30, 2024 19:31 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Zamiast relanium to może Cystophan? Działa przeciwzapalnie i antystresowo. Moja Tereska jak się zastopowała z sikaniem na tle stresowym (remont u sąsiadów) to po kilku dniach mogli udarem działać, a kotka nic sobie z tego nie robiła i siku było książkowe w kuwecie. Zdrówka dla Bila i spokoju dla Ciebie

SabaS

Od: Śro lis 14, 2018 8:58

Post » Pt maja 31, 2024 18:24 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Serdecznie dziękuję za rady. Godzinę temu wróciłam z Bilem od weta. Był na podaniu drugiej dawki Betamoxu. Nie sikał od wczoraj. Pęcherz w USG 5 cm. Poprosiłam o zastrzyk z Nospy. Uparli się na cewnikowanie bez ogólnego znieczulenia. Nie wyraziłam zgody. Po ostatnim cewnikowaniu (wsadzili mu rurkę w pęcherz i ściągali mocz strzykawką) 2 dni później Bil zaczął sikać krwią, wymiotował, pozycja bólowa non stoper, nie jadł wcale. Wtedy się zaczęło bagno. Pouczyli mnie dziś, że mogę zabić kota, jeśli nie zgodzę się na cewnikowanie. I tak nie wyraziłam zgody, stwierdziłam, że jeśli się nie wysiusia do 21.30 wrócę do nich na to cewnikowanie. Mojego weta nie było - jest na urlopie. Przyjął mnie lekarz z tej samej Kliniki. I wiecie co? Bil właśnie zrobił kupę i siusiu. Wiem, że po tej Nospie w zastrzyku, ale warto było powiedzieć "nie" i poczekać i obserwować.

Właśnie zjadł i trochę mu się cofnęło. Kupa ciągle rzadka. Był odrobaczany w kwietniu, ale może to robaki więc może jeszcze raz spróbuję odrobaczyć. Jest leczony na tą rzadką kupkę i zero efektów na razie. Przedwczoraj jak wróciliśmy od weta zrobił twardego klocka i tak przy tym płakał, że masakra. Dziś taka rzadsza, ale nie biegunka i bez płaczu (może rzadsza znowu po tej Nospie).

Dla mnie trudne to, że wyniki krwi dobre, moczu idealne niemal, zero "obcych" w pęcherzu a ciągle jest problem. Ciągle antybiotyki - teraz na gardło. Mam nadzieję, że teraz nieco wypocznie. Te ciągłe wycieczki do weta wykańczają go. Żałuję, że nie zostałam weterynarzem. Staram się Bilowi pomóc, jeżdżę z nim do Kliniki mającej dobre opinie. Ufam dwóm lekarzom, którzy go prowadzą. Wiem, że każdy z lekarzy (to spora Klinika) chce Bilowi pomóc, ale trochę trudno, jeśli ciągle decyduje ktoś inny.

Tak czy siak, cieszę się, że podjęłam dziś twardą decyzję i odmówiłam cewnikowania. Wiem, że wróciłabym, gdyby Bil się nie wysiusiał. Ale udało się :)
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Pt maja 31, 2024 20:12 Re: Wyniki badania moczu Bila - doszły wyniki krwi

Dobrze zrobiłaś! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[następna]