Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Hipertrójglicerydemia występuje częściej u osób otyłych i chorych na cukrzycę, a także cierpiących na niedoczynność tarczycy lub zespół nerczycowy, ale do hipertrójglicerydemii można mieć predyspozycje genetyczne.
W hipertrójglicerydemii łagodnej i umiarkowanej cukier, słodycze i alkohol powodują wzrost zawartości trójglicerydów w VLDL (very low density lipoproteins, co oznacza lipoproteiny o bardzo małej gęstości). U osób z ciężką hipertrójglicerydemią, związaną z obecnością chylomikronów we krwi, nawet jeden bardzo tłusty posiłek na przykład z golonką, mięsem z grilla, piwem, może doprowadzić do ostrego zapalenia trzustki - z uwagi na duży wzrost stężenia trójglicerydów we krwi.
Podwyższone stężenie we krwi jest też czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - zawał serca, udar mózgu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: dokota, Google [Bot] i 141 gości