spot on odrobaczenie

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt paź 21, 2022 12:28 spot on odrobaczenie

Moja kotka ma dziwna rekacje na odrozbaczenie typu spot on. Otoz po zastsowaniu leku u weta w domu dziwnie sie zachowuje. Otoz biega z miejsca na miejsce, wylizuje sie i "poplakuje" to znaczy tak zalosnie miauczy. Trwa to juz do konca dnia. Mialo to miejsce juz kilkakrotnie dlatego wiem ze to napewno po tym. Czy ktos sie z tym spotkal? Czy zostalo mi tylko odrobaczenie i odpchlenie w formie tabletki?

ttiot

Od: Pt lut 18, 2022 14:07

Post » Sob paź 22, 2022 0:28 Re: spot on odrobaczenie

psia krew, co za sadystą trzeba być i jaki mieć mały rozumek, by kilkukrotnie oglądać niepożądane reakcje po spot on i dalej podawać to samo .
Szkoda słów i szkoda kota.
Co pozostaje ? Najedz się sama/sam tabletek, albo wylej na siebie taki spot on i zobacz jak będzie fajnie. A kota, zwłaszcza źle reagującego na jakieś substancje przede wszystkim badaj - badania kału, sprawdzanie pod kątem pcheł i dbaj by nie był narażony jakoś drastycznie na pasożyty - a nie trujesz dla zasady :evil:

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Sob paź 22, 2022 6:07 Re: spot on odrobaczenie

Mam nadzjeje ze swoim jadem rychlo sie udlawisz.

A jadac do weta zazwyczaj zalatwia sie kilka spraw,kilka problemow i nie kazdy od razu skoajzy ze to mzoe cbodzic o spot on. Tak naprawde to o1d poczatku nie obstawialam ze to moze byc problemem, inne sprawy przy okazji jeszcze wynikly. Dopiero pozniej zlozylam wszystko w calosc.

A odrobaczanie profilaktyczne to praktyka zalecana przez wetow. Szczegolnie jak sa w domu inne zwierzeta wychodzace(nie naleza do mnie i nie mam na nie wplywu) i wolontariusze. A na forum wielokrotnie czytalam o sytuacji gdy przyczyna problemu kota byly pchly ktorych wlasciciel nie dostrzegl bo czesto ich poprostu nie widac. Wiec nie wiem skad taki ton.

ttiot

Post » Sob paź 22, 2022 8:53 Re: spot on odrobaczenie

Nie lubię spot-onów, ale czasem je stosuję, głównie, kiedy mam kota zgarniętego z wolności. Nie pamiętam, aby coś się złego działo. Potem i tak porządnie odrobaczam.W Twoim przypadku zrezygnowałabym z tego. W sumie jak coś jest na wszystko, to .... :wink:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob paź 22, 2022 13:36 Re: spot on odrobaczenie

ttiot - i jak długo zamierzałaś składać to wszystko w całość , aż kot nie przeżyje ?
"praktyka zalecana przez wetów.." - kolejny tekst świadczący o braku myślenia. Czy weterynarz to jakiś bóg ? Czy to co on mówi zwalnia Cię z zachowania rozsądku i nakazuje ślepo wierzyć w to co powie. Jak wet powie, kot fiv do uśpienia, kotka musi raz rodzić, proszę przychodzić na zastrzyki hormonalne z suczką, to nie będzie rodzić, szczepienia są całkowicie bezpieczne, tego leku nie da się przedawkować, ta firma nie dała mi łapówki za wciskanie naiwnym niepotrzebnych środków farmakologicznych.... itd itp.. mnóstwo bzdur powielanych w gabinetach - to też będzie to dla Ciebie pewnik ? Siebie odrobaczaj co miesiąc , bo nawet nie zdajesz sobie sprawy z iloma "zagrożeniami" stykasz się na co dzień. A zwierzęta przestań truć w ciemno.
Nie narażaj, albo regularnie badaj.

ita79

Post » Sob paź 22, 2022 13:48 Re: spot on odrobaczenie

Ewar dziekuje za odpowiedz. Chcialam wiedziec czy ktos sie z tym spotkal. Ja zaniechalam stosowania tego juz. I przezucilam sie na milpro.

ttiot

Post » Sob paź 22, 2022 14:33 Re: spot on odrobaczenie

ita79 - chyba się zagolopowałaś, nie pierwszy raz zresztą. I sporo Twoich rad (w różnych wątkach ) jest zupełnie "od czapy" - w tym negatywne podejście do szczepień, więc może nie wypowiadaj się z pozycji autorytetu.

ttiot - nie milpro !!!Właśnie ten środek jest podejrzewany o pobudzanie koronowirusa do fipowej mutacji.
Osobiście nie mam złych doświadczeń ze spot onami, stosuję zamiennie advocate i stronghold plus. Tylko jeden z moich kotów, nieżyjący już Pietruszka, miał coś takiego, że w momencie zaaplikowania spotu, natychmiast się ślinił, doslownie - pienił. To trwało kilka minut, dwie - trzy, i mijało, dalej nic się nie działo. Pozostała do dziś trójka, koty dość leciwe i schorowane, reagują niezauważalnie.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob paź 22, 2022 14:41 Re: spot on odrobaczenie

ttiot, a jakie spoty używałaś ? bo może to kwestia jakiejś substancji pomocniczej.

ita79 - zgłosilam Twoje posty do moderacji. Z takim poziomem wypowiedzi idź na FB

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob paź 22, 2022 16:44 Re: spot on odrobaczenie

izka53 po pierwsze z takim poziomem wypowiedzi jak Twój - "jedna i jedyna słuszna racja jest moja, i moja jest najmojsza" to idź zapisz się do PISu.

Po drugie ja tu autorytetu nie udaję, więc nie fantazjuj. Wyrażam swoje zdanie i chyba od tego są dyskusje. Nie chcesz , nie czytaj. Ja też Twoich dyplomów nie widziałam (zresztą nie były by żadną gwarancją wiedzy czy uczciwości) , więc nie widzę powodu dlaczego miała byś narzucać swój pogląd odnośnie szczepień. Dręczy Cię pozostawianie ludziom wyboru ? Ciebie, ani Twojego kota(tu żałuję) nie łapię i nie zabraniam wyszczepiać od góry do dołu.

ita79

Post » Sob paź 22, 2022 18:09 Re: spot on odrobaczenie

izka53 pisze:ttiot - nie milpro !!!

8O
dla Skrobki właśnie dostałam milpro (i jeszcze ze słowami, że kocięta trzeba co miesiąc odrobaczać).
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Sob paź 22, 2022 19:48 Re: spot on odrobaczenie

Do Izka53: wydaje mi sie ze stronghold. Ogolnke to odrobaczam rzadko, ostatni raz bodajze w lutym i nie pamietam nazwy, ale stronghold brzmi znajomo. Wiec mysle ze to byl ten preparat. Ok nie bede uzywac milpro. Widzialam tez u was na forum ze milbemax powoduje jakies problemy z trzustka. Co mam zrobic powiedzcie prosze ? O ile na robaki preparat moge sobie odpuscic to przy 2 psach wychodzacych musze uzywac czegos przeciw pchlom.

Ogolnie to mam wyjatkowo wrazliwa kotke. Moze jesc tylko karme na baze wiprzowiny. Inne powoduja biegunke szczegolnie drob i ryba. Po karmach na bazie wolowiny wymiotuje. Karm monobialkowych macs nie chce. Jest bardzo wybredna.Ma struwity i krew. Badam regularnie. Kot nie chce karmy mokrej. Robie jej zupki na bazie mokrej karmy plus such..
I to jedyne co je. I jeszcze doszly te spot ony.

ttiot

Post » Sob paź 22, 2022 20:03 Re: spot on odrobaczenie

Jest bardzo duzo monobiałkowych karmnp. catz finefood, Macs nie ma monobiałkowej wieprzowiny, to nie wiem skąd się Tobie taka wzięła.. Generalnie chyba zadna firma nie ma teraz wieprzowiny monobiałkowej, ma tylko Catz Finefood bio wieprzowine. I Cats Please.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob paź 22, 2022 20:05 Re: spot on odrobaczenie

Chodzi mi o te z konina a nie wieprzowina. Moze zbyt choatycznie napisalam.
Ja sobie spisalam wszystko z wieprzowina na rynku:

Karmy na wieprzowinie

Sucha:
Exclusion wieprzowina intestinal

Farmina vet life hypoalergenic

Oasy

Mokra:
Forza10 intestinal
Healthy vet diet intestinal
Exclusion intestinal

Animonda protect sensitive
Catzfine food
Cats plate

ttiot

Post » Sob paź 22, 2022 20:09 Re: spot on odrobaczenie

W tej chwili je 2 suche: exclusion intestinal i oasy oraz 2 mokre: catzfinefood i helthyvetdiet intest(je mokre to za duzo powiedziane bo to sa naprawde male ilosci).

ttiot

Post » Sob paź 22, 2022 20:10 Re: spot on odrobaczenie

suchych nie znam. mam kota alergika, je miedzy innymi wieprza i dzika. Może spróbuj z dzikiem, ten smak ma wiele firm np. select gold cztz finefood, gussto. jak wieprz nie szkodzi to dzik tez nie powinien, no chyba że ma uczulenie na jakis inny składnik karmy, w sensie dodatek,do miesa.moja z macsa tylko jagnie czasem zje, koniny nie je. Koninę ma też Venandi, Mjam majm, możesz tez pokombinować, jak konina nie szkodzi.

przy struwitach sucha chyba nie bardzo, moze ktos sie wypowie,bardziej obeznany
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

[następna]