Chcialabym skonsultowac leczenie z bardziej doswiadczonymi wlascicielami. Przewertowalam oczywiscie cale forum odnosnie kk, skarbnica wiedzy, dlatego chcialam dopytac co robic z konkretnym przypadkiem - licze na wasze opinie nt leczenia, wetke mam teraz bardzo dobra, jednak najpierw wyladowalam w innej lecznicy ktora nie spelniala moich wymagan. Z obecnej doktorki jestem bardzo zadowolona, ale chcialabym poznac opinie forumowiczow z waszego doswiadczenia. Opisze leczenie, licze na to ze komus uda sie przebrnac

Isia, kotka ok 12-13 tyg, znaleziona w wieku ok 6-7 tyg, z zaawansowanym kocim katarem. Waga przy znalezieniu 0.47kg, teraz 1.1kg (po ok miesiacu). Kotek mial typowe objawy (kichanie, zapalenie spojowek, osowienie). Teraz z objawow zostaly juz tylko lekkie zapalenie jednego oka - lekkie zaczerwienienie, zolto zielone "spiochy" (ktore wskazuja na nadkazenie bakteryjne, pojawily sie po odstawieniu tobrexu). Poza tym kot obecnie w dobrym stanie, chetnie je, bawi sie, poluje. Ale to oczko mi nie pozwala sie uspokoic, zwlaszcza ze trzeba sie w koncu zaszczepic (umowiona na 30.08), a wszyscy na forum odradzaja szczepienie nie doleczonego kota

Badania:
- test felv/ fiv ujemny (dwukrotny wynik ujemny w odstepie miesiaca)
- osluchowo pluca, gorne drogi oddechowe bez zmian
- badanie kalu - toxocara catii pojedyncze jaja (w trakcie odrobaczania), giardia brak
- krew - wszystko w normie oprocz rozmazu manualnego kwasochlonnych (wynik 13%, norma do 12%) -> najprawdopodobniej spowodowane pasozytami
- oczy bez zmian na rogowce, kanaliki drozne, brak nadzerek w pyszczku
Leczenie:
- albipen antybiotyk iniekcje (4x)
- tolfedine przeciwzapalny (leczenie 4 dni)
- tobrex 0.3% masc do oka - 2-3 razy dziennie, przez miesiac, odstawiona
- Immunostymulacja:
scanomune (0.5tab, teraz 1 tab dziennie)
vetaminex (1/4 dawki dziennie)
laktoferyna (6 kropel dziennie)
lizyna Felisa (po pol pompki 2x dziennie)
- odrobaczanie:
vetminth (0.5 dawki, po znalezieniu)
stronghold (po wynikach kalu)
- optex krople do przemywania oczu
Pytania:
1. antybiotyki do oczu - tobrex odstawiony po miesiacu, po odstawieniu pojawily sie zolto-zielone "spiochy" w oczach. wdg wetki zamiast zmieniac antybiotyk, lepiej zrobic wymaz okulistyczny ktory kosztuje bagatela 450zl

2. szczepienie - umowiona na 30.08, wdg wetki jest to juz najwyzszy czas na szczepienie, kk zaleczony (poza zapaleniem spojowek). Co myslicie? Ja sie troche boje, bo kot nie jest wdg mnie 100pro wyleczony (oczy), ale rowniez z powodu rownoczesnego odrobaczania. Moze lepiej poczekac az oko bedzie calkowicie zdrowe? Szczepienia na felv nie planujemy (tylko podstawowe choroby)
3. odrobaczanie - po odrobaczeniu strongholdem w koncu znalazlam glisty w kale, widac ze odrobacznie podzialalo, po pierwszym vetminth nic nie znalezione w kupie. Wdg wetki odrobaczenie przy toxocara powinno byc wykonane 4-5 razy w odstepach 5tygodniowych, roznymi preparatami, w celu "dobicia" wszystkich jaj znajdujacych sie w organizmie. Oczywiscie ma to sens, jednak obawiam sie ladowac w kota tyle odrobaczen, to nie sa cukierki. W sumie stronghold ma przedluzone dzialanie ktore powinno dzialac w organizmie 30dni, licze na kolejne robaki w kupie za 2 tyg przy kolejnej fazie wyklucia obecnych jaj... Moze lepiej zaproponowac jeszcze 1 odrobaczenie (po 5 tyg od strongholda) i ewentualne ponowne badanie kalu? Po stronghold kot nie mial zadnych skutkow ubocznych, gdyby nie znalezione glisty myslalabym ze sie starlo z karku i nie podzialalo.
Dziekuje jesli ktos dotarl do konca i postanowi sie podzielic swoja opinia

Pozdrawiam!