Ciagla biegunka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 11, 2022 12:04 Ciagla biegunka

Mam nadzieje, ze ktos z was spotkal sie z podobnym przypadkiem, bo brak mi sil…
Mam od roku kota wzietego jako 2.5 letni, od poczatku sa problemy, ale teraz zdecydowanie nasilone..
Ma ciagle biegunke (z poczatku po prostu bardziej miekka, teraz placki i czesto po prostu wodniste). Pierwsze badanie kalu wykazalo lambie ale malutkie ilosci, kolejne badania czysto, a biegunka nadal jest. Spokoj mam tylko wtedy gdy prYjmuje metronizadol, wtedy w te dni jest idealnie, jak przestaje- znow to samo… potrafi zalatwiac sie po 7 razy dziennie, ale nie traci nic a nic na wadze. Nie jest jakas ospala, bawi sie standardowo, ma „podpuchniete jelita” co wyszlo na zdjeciu, ale wg weta po prostu sa umeczone po tych biegunkach, dostala antybiotyk na te jelita, nic nie dalo… karma lekkostrawna nic nie daje, kot sie meczy zaczyna juz mialczec przed zalatwieniem sie, widac ze ja boli, a ja juz nie wiem co robic dalej, bo nic nie pomaga a przeciez nie bedzie cale zycie na metronizadolu… probiotyk tez nic nie daje…
Jutro kolejna wizyta po 2 miesiacach na karmie gastro, ale znow przyjde tam z niczym, bo zmiany nie ma..

Akala92

Od: Pon lip 11, 2022 11:58

Post » Pon lip 11, 2022 19:01 Re: Ciagla biegunka

A przejscie na zwykle mieso, wolowine na poczatek?
Zamiast metronizadolu wegiel, by uspokoic biegunki (tylko nie za duzo, by nie poszlo w druga strone).
Pytanie, czy uklad pokarmowy ma rozjechany po wczesniejszych przygodach, czy cos sie dzieje w srodku niedoleczone?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon lip 11, 2022 20:14 Re: Ciagla biegunka

A jak długo trwała kuracja metronidazolem?
Jakie kot miał badania?
W przypadku poprawy na metronidazolu trzeba sprawdzić kociego rzęsistka - a w przypadku takiej ciągnącej się biegunki najlepiej cały profil biegunkowy w IDEXX lub (lepiej) w Animallab - one kosztują ok 600zl.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon lip 11, 2022 20:39 Re: Ciagla biegunka

Yocia pisze:A jak długo trwała kuracja metronidazolem?
Jakie kot miał badania?
W przypadku poprawy na metronidazolu trzeba sprawdzić kociego rzęsistka - a w przypadku takiej ciągnącej się biegunki najlepiej cały profil biegunkowy w IDEXX lub (lepiej) w Animallab - one kosztują ok 600zl.
Rzęsistka, czyli Trichomonas Foetus, bardzo trudno odróżnić od lamblii, jeśli się go nie szuka specjalnie.
I jeszcze warto kokcydia sprawdzić.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon lip 11, 2022 20:59 Re: Ciagla biegunka

Jelita wyszlo ze po biegunkach, taka przygoda trwa juz rok :(
Metronizadol brala 3 razy, nie pamietam za kazdym razem ale w granicach 7,8,9 dni i potem jeszcze 5 po jakims czasie (tygodniu/dwoch). Roznica byla po nim kolosalna…
Miala badanie kalu standardowe i te na lambie, za pierwszym razem wykazalo malutko tzn chyba 2 widoczne w probce, po leczeniu w kale czysto na kolejnych probkach

Akala92

Post » Pon lip 11, 2022 21:00 Re: Ciagla biegunka

Surowe jadla tzn wolowine, myslalam nad przejsciem na barf, ale nie chce jej jeszcze dokladac dodatkowych rewolucji zwiazanych z nowym zywieniem, po surowym nawet jak jadla kilka dni (jeden/dwa posilki ze wzgledu na brak suplementow) bez zmian w kuwecie

Akala92

Post » Wto lip 12, 2022 7:25 Re: Ciagla biegunka

Akala92 pisze:Jelita wyszlo ze po biegunkach, taka przygoda trwa juz rok :(
Metronizadol brala 3 razy, nie pamietam za kazdym razem ale w granicach 7,8,9 dni i potem jeszcze 5 po jakims czasie (tygodniu/dwoch). Roznica byla po nim kolosalna…
Miala badanie kalu standardowe i te na lambie, za pierwszym razem wykazalo malutko tzn chyba 2 widoczne w probce, po leczeniu w kale czysto na kolejnych probkach
Jeżeli ktoś nie szuka rzęsistka, to go nie znajdzie w rutynowym badaniu. Musi być specjalne badanie.

Żeby kupy się zmieniły po przejściu na BARF, to nie wystarczy 2 posiłki przez kilka dni :)
Kot jest dorosły, może spokojnie dostać czyste mięso przez tydzień czy 2, bez supli.
Poza tym, przy tak długo trwających biegunkach, jelita już od dawna nie pracują prawidłowo i organizm z pewnością ma niedobory wynikające z uszkodzonych jelit.

Napisz, skąd jesteś, może ktoś poleci sensownego weta.
Ja bym zaczęła od sprawdzenia rzęsistka i zmiany żywienia.
A co kot je teraz ?

Tanim i łatwo dostępnym lekiem na rzęsistka jest Tinidazol.
Porozmawiaj z wetem, czy nie ma przeciwwskazań, i jak wygląda kuracja (jakie dawki, jak długo) przy rzęsistku (albo najpierw sama poszykaj i poczytaj, żebyś wiedziała o czym rozmawiać z wetem).
Być może warto rozważyć podanie go w ciemno, zamiast metronidazolu, nawet bez badania ? Tylko oczywiście korzystniej byłoby najpierw zbadać.

Kazia

Post » Wto lip 12, 2022 12:18 Re: Ciagla biegunka

Na ten moment jakiekolwiek badania kalu odpadaja, bo kupa jest na tyle plynna, ze nikt nic nie zrobi, a wymaz w tym przypadku nie bedzie do konca miarodajny… teraz mialam zmienic diete na royal gastro, ale po 2 miesiacach bez zmian, dostawala tez glinke, bez zmian, na weglu bez zmian, a pol domu w sprzataniu :D
Zapytam dzis o lek i badania, bo ide na kontrole po zmianie tej diety..

Ona nie jadla pare dni, tylko ok. Miesiaca, tylko wlasnie tak 2 posilki, chetnie zjadala, chociaz kosteczki musialy miec specyficzne wielkosci, innych nie ruszyla w ogole :p

Bedziemy dzis dalej myslec, powiedz mi tylko, czy lek stosuje sie tez np w tydzien, czy musi to byc dluzszy czas? Nie wiem czy teraz wet tez nie przepisuje mi na dluzej, bo juz tyle razy brala, ze nie chcial dawac na zbyt dlugo zeby nie pogorszyc tych jelit… musze wiedziec co mowic w razie w ;)
Jeszcze jedno, za kazdym razem dostajemy probiotyk, niestety nir wiem jaki, bo odmierza nam z tubki zbiorczej na strzykawki, zebym codziennie dawala 1ml, ale taki brazowawy plyn gesty, czytalam ze przy problemach z jelitami wbrew pozorom nie powinno sie podawac probiotyku?

Akala92

Post » Wto lip 12, 2022 17:12 Re: Ciagla biegunka

Jestesmy po wizycie, dzisiaj przyjal nas inny lekarz, po przeanalizowaniu calej choroby dal
Jakis lek (nie pamietam z tego wszystkiego ale ma wytluc to co ewentualnie bedzie jeszcze) tylko dluzszy okres brania (14+5) oprocz tego cos na zapalenie ale to tylko 4 dawki i cos na wzmocnienie, dla potwierdzenia ze to na pewno nie lambie jeszcze sie panosza zrobil test (koronawirus, lambia i cos jeszcze), ale wszystkie wyszly negatywne, to dobrze… jesli po lekach jej przejdzie odstawiamy rc gastro i prawdopodobnie bedziemy przechodzic na surowe, podejzewa po zdjeciu i reakcjach na leki nieswoiste zapalenie jelit cos tlumaczyl o kosmkach i wchlanianiu wartosci odzywczych, ale mala tak mi sie zesttesowala grzebaniem w tylku, ze skupilam sie tylko na uspokajaniu :D
Zobaczymy…
Leki teraz dobrane tak, bo badanie kalu niemozliwe ze wzgledu na wodnista biegunke, nic tu do badania nie daloby sie wyslac nawet na zwykle badanie

Akala92

Post » Wto lip 12, 2022 19:49 Re: Ciagla biegunka

A dlaczego nie bierzesz wydruku wypisu po każdej wizycie ?

O Tinidazolu trzeba poczytać, ja z pamięci nie powiem.
Tak samo muszę poszukać....a to przecież Ty jesteś zainteresowana, więc poszukaj sama.

Kazia

Post » Wto lip 12, 2022 20:14 Re: Ciagla biegunka

Na wydruku zazwyczaj mam tylko dawkowanie i kiedy nastepna wizyta, o leku juz zdazylam troche poczytac przed wizyta, tam tez jest 14 dni podawania, ale male szanse na wytluczenie

Akala92

Post » Wto lip 12, 2022 20:15 Re: Ciagla biegunka

Tak mi chodzi po glowie, czy do wszystkiego nie dolozyla sie nadmierna dawka probiotykow.
Co do szczegolow, jak wspomniala Kazia, potrzebne konkrety, co podane, wyniki etc.

PS. Skad jestes, moze uda sie podpowiedziec sensownego weta, bo obecny jakos dziwnie celuje leczenie.

FuterNiemyty

Post » Wto lip 12, 2022 20:19 Re: Ciagla biegunka

Z tego co mowil dzisiaj wet, metronizadol bardzo wyniszcza wszystkie bakterie wiec przy nim powinno sie podawac te dobre, zeby chociaz troche podbudowac te jelita do wchlaniania, dlatego dostawala, ale ciezko mi powiedziec czy w takim wypadku faktycznie bylo zle czy jednak dobrze…

Pamietam tylko, ze cos na wytluczenie, na bank z metro, bo to daja prawie wszedzie, a czy inna sybstancja, to nie wiem i p. Zapalny, sprobuje na nadtepnej wizycie sie dowiedziec, bo teraz mowil, ale nazwy mi wylecialy, a dostalam poporcjowane w torebkach, bo dostaje 1/4 tabl codziennie

Akala92

Post » Wto lip 12, 2022 20:25 Re: Ciagla biegunka

To wlasciwie wiesz, ze nic nie wiesz. Cos kot dostawal, cos dostaje, ale co konkretnie, ile, jaki pomysl na leczenie ma wet, jaki plan B, C, jest wielka niewiadoma, a problem trwa juz dlugo.

FuterNiemyty

Post » Wto lip 12, 2022 20:45 Re: Ciagla biegunka

Akala92 pisze:Na ten moment jakiekolwiek badania kalu odpadaja, bo kupa jest na tyle plynna, ze nikt nic nie zrobi

Dlaczego? Płynny kał nadaje się jak najbardziej na wszelkiego rodzaju badania o ile uda się go zebrać - znajoma zbierała z wierzchu "kleksa" łyżeczką, żeby nie zebrać nasiąkniętego żwirku. Można też spróbować wystawić kotu pustą kuwetę.

Kot może też cały czas mieć nawracającą giardię, jeśli jest dobrze w trakcie przyjmowania leków. Cysty rzadko kiedy są widoczne w zwykłym płynie flotacyjnym - trzeba zastosować inne metody badań.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

[następna]