Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Dziś rano tak było, przed chwilą mała porcja ok łyżki stołowej takiej kupy, w tym czerwone kropki.Blue pisze:Niewydolność trzustki, wątroby, czasem silna inwazja lamblii lub zapchany pęcherzyk żółciowy (czy inna przyczyna powodująca niedrożność mechaniczną).
Ogólnie jeśli to więcej niż jednorazowy kał w takim kolorze to sprawa niepokojąca, wymagająca szybkiego wyjaśnienia. Najczęściej oznacza że do jelit nie trafiają enzymy z trzustki i wątroby, coś im w tym przeszkadza.
Blue pisze:
W jakim wieku jest kot, jak się czuje poza tym?
Blue pisze:Wiesz, tu nie bardzo jest się co zastanawiać, kota trzeba zbadać. Silna lamblioza może powodować odbarwienie kału, ale i nowotwór wątroby czy jej niewydolność.
Tym bardziej że kot ma dodatkowe, brzydkie objawy - rozległe zmiany skórne, prawie cały czas leży (może to przez kołnierz a może nie).
To czy kot załatwia się co dwa dni czy codziennie, czy dwa razy dziennie zależy od tego co je, od osobniczych predyspozycji, od stanu zdrowia.
Odbarwienie kału wymaga pilnego wyjaśnienia, a tu jeszcze dodatkowo pojawiła się krew plus kot nie jest okazem zdrowia.
FuterNiemyty pisze:Kal, specyficzna lipaza pod katem trzustki.
FuterNiemyty pisze:Kal, specyficzna lipaza pod katem trzustki.
Paulusek pisze:Zastanawia mnie że drugi kot 15 letni o którym założyłam inny wątek, który w wynikach ma chorą trzustkę i wątrobę + pnn z krea 9, ma kolor kupy jasny brąz zbliżony do normalnego i rzeczywiście jest w kiepskim stanie, bez namawiania nie je a gdy się go namawia to zaledwie kilka kawałeczków mięsa, waży obecnie 2.5kg a wyniki takie:
Cholesterol 312.797 max powinno być 201.2
AST 54.556 max powinno być 44
ALP 299 max powinno być 107
Fruktozamina 500.863 max powinno być 400
Lipaza 73.739 max powinno być 26
Blue pisze:FuterNiemyty pisze:Kal, specyficzna lipaza pod katem trzustki.
Plus koniecznie morfologia oraz enzymy wątrobowe, bilirubina, najlepiej pełna biochemia i tarczyca.Paulusek pisze:Zastanawia mnie że drugi kot 15 letni o którym założyłam inny wątek, który w wynikach ma chorą trzustkę i wątrobę + pnn z krea 9, ma kolor kupy jasny brąz zbliżony do normalnego i rzeczywiście jest w kiepskim stanie, bez namawiania nie je a gdy się go namawia to zaledwie kilka kawałeczków mięsa, waży obecnie 2.5kg a wyniki takie:
Cholesterol 312.797 max powinno być 201.2
AST 54.556 max powinno być 44
ALP 299 max powinno być 107
Fruktozamina 500.863 max powinno być 400
Lipaza 73.739 max powinno być 26
Ale zastanawia w jakim sensie?
Jedna sprawa - u kota który jednocześnie ma chore nerki, wątrobę i trzustkę koniecznie trzeba sprawdzić serce oraz tarczycę. Są to trzy organy które są najbardziej uszkadzane i pierwsze obciążone przy niewydolności serca, długotrwałym niedotlenieniu z tego powodu. Uszkodzenie wszystkich trzech rodzi podejrzenie że może być wspólna - właśnie taka - przyczyna. Oczywiście nie musi - starszemu kotu mogą po prostu wysiadać z innych przyczyn. Ale warto to sprawdzić.
Blue pisze: .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kasiek1510 i 180 gości