Wymiotujący kot

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 24, 2022 19:55 Wymiotujący kot

Witam od paru dni mam problem z kotem. Jakiś tydzień temu zaczął wymiotowac. Przy jednym wymiocie wyszedł dość długi pasek sierści. Od tamtego momentu kot od czasu do czasu wymiotuje najczęściej ślina ale zdarzają się kawałki jedzenia. Kot był u weta wyniki w normie oprócz wyników watrobowych są lekko podwyższone. Przez 3 dni dostaw kroplowki, pastę na jelita i aktualnie dostaje kapsułki na odbudowanie wątroby. Dostał również zastrzyk przeciw wymiotny, lecz dzisiaj ponownie wymiotowal. Mało je, wodę pije normalnie. Do kuwety załatwia się normalnie. Nie wiem co robić dalej gdyż sporo pieniędzy zostało już wydane a efektów brak. Co mam robić? Niby ostatnio już było lepiej ale dzisiaj znowu się pogorszyło. Przed tymi wymiotami dostawał surowe mięso, może to jakieś zapalenie gardła? Bo mięso było zimne. Czasami również chyba charczy i mocno przelyka ślinę.

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Wto maja 24, 2022 21:01 Re: Wymiotujący kot

Wklej wyniki badań (z normami!)...

Ja za dużo nie pomogę, ale to pierwsze o co będą pytać dziewczyny.

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Nie maja 29, 2022 5:15 Re: Wymiotujący kot

Może powinien dostawać leki na nadkwasotę? Żeby dać czas śluzówce na regenerację?
Była badana lipaza specyficzna ilościowo? I hormony tarczycy?
Wet zajrzał wgłąb gardła, czy nie ma nadżerek na języku (w tym na nasadzie języka) lub zapalenia łuków podniebiennych?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Nie maja 29, 2022 8:50 Re: Wymiotujący kot

Do tego co napisała Stomachari i prośby Sierry dodałabym jeszcze ryzyko obecności ciała obcego w żołądku/przełyku, w tym też dużego kłaka który utknął w żolądku.
Te wymioty są męczące? Czy kot nagle zwymiotuje i już? Ile razy dziennie wymiotuje?
Jak się czuje tak poza tym? W jakim jest wieku? Ma jakiekolwiek inne objawy? Kiedy był ostatnio odrobaczany? Czym?
Jest wychodzący?

Minęło już kilka dni od założenia wątku, mam nadzieję ze jego bohater jest już zdrowy :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26