Problem z apetytem po incydencie z zaparciami

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 08, 2022 10:15 Problem z apetytem po incydencie z zaparciami

Problem zaczął się na początku zeszłego tygodnia, kiedy kot właściwie z dnia na dzień zaczął być wybredny w stosunku do swojej ulubionej karmy i zaczął być nieco zbyt spokojny jak na niego, wtedy też pojawił się problem z kupą, która pojawiła się po ponad dwóch dobach i była dość mała i sucha. Jednak po skorzystaniu z kuwety kot "odżył" i wszystko wróciło do normy, wydawało się że to jednorazowa sytuacja. W trakcie majówki jednak powtórka z rozrywki - dużo spania, mniejszy apetyt (częste, małe porcje wchodziły, ulubiona karma znów nie pasowała, więc jako ostateczność do miski wpadły whiskasy bo niczego innego nie chciał ruszyć), skulona pozycja i brak kupy, więc w środę z samego rana popędziliśmy do weterynarza. USG pokazało, że kot jest całkiem zapchany. Na początek zalecono laktulozę, a w razie gdyby nie zadziałała konieczna lewatywa. Laktuloza na szczęście zadziałała, kupa pojawiła się tuż przed wyjazdem na kontrolę czyli dzień po pierwszej wizycie. Na kontroli ponowne USG, zdecydowana poprawa, kot dostał probiotyk na 5 dni i amoksycylinę z kwasem klawulanowym na 2 dni (2 tabletki dziennie, skończyłam podawanie wczoraj wieczorem). Z każdym dniem widzę lekką poprawę w zachowaniu - mniej spania, więcej ruchu, większe chęci do zabawy (aczkolwiek jeszcze nie takie jak zazwyczaj), ale skulona pozycja czasem chwilowo wraca i wybredność co do jedzenia dalej pozostała, choć porcje zjada nieco większe (ale wciąż je mniej niż przedtem i niestety dalej tylko whiskasy, totalnie nic innego mu nie podchodzi). Kuweta użytkowana znów jak w zegarku, więc wydaje się że problem z zaparciami jest już chyba zażegnany. Z racji, że to pierwszy raz kiedy kot mi się zapchał, zastanawiam się teraz czy ta niechęć do większości karm jest przejściowa i jest po prostu wynikiem tego, że kot dalej dochodzi do siebie, czy jest to zwiastun innych problemów. Jeśli dziś się to utrzyma to oczywiście znów będziemy gnać do weterynarza w najszybszym możliwym terminie, aczkolwiek pytam też tutaj, bo być może ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją.

n0lza

Od: Nie sie 29, 2021 5:14

Post » Nie maja 08, 2022 12:46 Re: Problem z apetytem po incydencie z zaparciami

czy oprócz usg, były badania krwi rozszerzone? Robi sie ciepło, koty moga jeść mniej, moje 2 tak maja, wybredne sa na maksa. jednak jedzą . Ile wazy kotek i ile mniej więcej tej karmy zje, on je karme suchą, czy tylko mokrą, czy to i to. Zalezy tez jaka karme mokra je. jesli to jest karma premium, czyli ma ponad 70 % mięsa i podrobów, to może tej karmy zjeść mniej, bo jest dobrej jakośći. Niestety Whiskass, to badziewie, jednak jak tylko na razie ta je, to podawaj, ważne żeby jadł. Ja bym o ile nie miał robionej kotek- zrobiła morfologie podstawe plus rozszerzenie , keratynina, mocznik, parametry wątrobowe, trzustkowe. pewno u weta mają jakies profile, wiem, że geriatryczny ma duzo opcji. Mocz też bym zaniosła do badania. On jet wychodzący, odrobaczany był?. jesli badania wyjda ok, to staraj sie podawać karmę lepszej jakości, może mieszaj tą z tą. Niestety jak kot się do takiego kociego fast fooda przyzwyczai, to ciężko potem zejść na dobrej jakości karmę.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Nie maja 08, 2022 12:56 Re: Problem z apetytem po incydencie z zaparciami

Kiedy mój kot wychodził z zatkania to dostał leki na żołądek.
To był controloc.
Lekarka powiedziała, że po poście może mieć problemy z żołądkiem powodu kwasów żołądkowych.
I faktycznie powrót do normalnego jedzenia trochę trwał.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Nie maja 08, 2022 13:38 Re: Problem z apetytem po incydencie z zaparciami

Myszorek pisze:czy oprócz usg, były badania krwi rozszerzone? Robi sie ciepło, koty moga jeść mniej, moje 2 tak maja, wybredne sa na maksa. jednak jedzą . Ile wazy kotek i ile mniej więcej tej karmy zje, on je karme suchą, czy tylko mokrą, czy to i to. Zalezy tez jaka karme mokra je. jesli to jest karma premium, czyli ma ponad 70 % mięsa i podrobów, to może tej karmy zjeść mniej, bo jest dobrej jakośći. Niestety Whiskass, to badziewie, jednak jak tylko na razie ta je, to podawaj, ważne żeby jadł. Ja bym o ile nie miał robionej kotek- zrobiła morfologie podstawe plus rozszerzenie , keratynina, mocznik, parametry wątrobowe, trzustkowe. pewno u weta mają jakies profile, wiem, że geriatryczny ma duzo opcji. Mocz też bym zaniosła do badania. On jet wychodzący, odrobaczany był?. jesli badania wyjda ok, to staraj sie podawać karmę lepszej jakości, może mieszaj tą z tą. Niestety jak kot się do takiego kociego fast fooda przyzwyczai, to ciężko potem zejść na dobrej jakości karmę.

Kot waży 3,2kg, aktualnie zjada około 1,5-2 saszetki whiskasa dziennie (co jednak jest chyba dalej trochę zbyt małą ilością). Wcześniej karmiony był tylko karmą mokrą - głównie animonda carny i mac’s (obie w okolicy 65-70% mięsa), wówczas zjadał ok. 200-250g karmy dziennie. Wcześniej nie miał problemów z jedzeniem różnych karm i ich smaków, dlatego trochę mnie to właśnie niepokoi, nawet w tym whiskasie też przebiera, aktualnie tylko dwa warianty smakowe mu w miarę odpowiadają. Teraz też próbowałam mieszać karmy, ale nie dał się nabrać - powąchał i zwiał. Nie jest wychodzący, był odrobaczany we wrześniu ubiegłego roku, krótko po tym jak go przygarnęłam. Co do badań krwi, to nie były robione przy okazji USG i chyba faktycznie od tego zacznę idąc na kolejną wizytę.

mimbla64 pisze:Kiedy mój kot wychodził z zatkania to dostał leki na żołądek.
To był controloc.
Lekarka powiedziała, że po poście może mieć problemy z żołądkiem powodu kwasów żołądkowych.
I faktycznie powrót do normalnego jedzenia trochę trwał.

Zapytam o to na kolejnej wizycie, może leki na żołądek faktycznie okażą się potrzebne w jego przypadku.

Dzięki wam za odpowiedzi!

n0lza

Od: Nie sie 29, 2021 5:14