Spondyloza, zaparcia i zła reakcja na leki.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 01, 2022 21:34 Spondyloza, zaparcia i zła reakcja na leki.

Hey wszystkim. Mój biedny kotuś dostał dziś diagnozę - spondyloza. Ma ok 3-4 lata. Przybłąkał się rok temu. W święta się zatkał, pisałam tu wtedy szukając porad i pomocy.
Mam pytanie do opiekunów kotków z podobnym schorzeniem, czy wasze kotki też wypróżniają się przez to rzadziej? Mój robi kupę raz na 2-3 dni.. Niestety, baaaardzo źle reaguje na leki. Po tym jak się zatkał, po podaniu convenii (lekarz myślał, że to pęcherz) prawie zszedł, konieczny był steryd, dziś po podaniu małej dawki butomidoru (przed RTG), a następnie po RTG podany był Cartrophen na spondylozę, kotek po przyjeździe do domu zaczął się zataczać, powłóczył nogami:( i ciągnął ogon po ziemi, natychmiast wracałam do weta, znów został podany lekki steryd, teraz śpi, ale przez kilka godzin myślałam, że go stracę :( nadal jest osowiały, mniej responsywny niż zwykle, ale już zjadł i zrobił siku samodzielnie wchodząc do kuwety, więc jest poprawa. Jestem załamana, chcę mu pomóc, a za każdym razem jak dostaje leczenie u weta, to jest jakiś dramat. Bardzo dziękuję z góry za rady.. jak pomagacie kotkom z takim schorzeniem i z problemami z wypróżnianiem.

Maluszek3

Od: Czw sty 06, 2022 18:28

Post » Sob kwi 02, 2022 1:25 Re: Spondyloza, zaparcia i zła reakcja na leki.

Nie dawno ktoś podawał link o kocie z problemami wypróżniania
Ja mam przeszło 18 l i tez problem z wypróżnianiem
Mój mało pije ,je suche i trochę puszek ,kupa twarda
Ja lata opiekuje się kotami i większość robię sama
Dopajam ,kroplówki ,lactuloze
Ale muszę odnaleźć ten link tam są jakieś inne leki wymienione ,ponoć lepsze
Mój już miał akcje ,ze ogon wisiał ,łapy na jeden bok przechyliły
Teraz podawałam wit b complex i się poprawiło
Ogon podnosi i się bawi ostrożnie ,przeważnie przednimi łapami
Trzeba uważać ,żeby za bardzo nie skakał

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob kwi 02, 2022 1:35 Re: Spondyloza, zaparcia i zła reakcja na leki.

Działania niepożądane: Po zastosowaniu pentozanu polisiarczanu sodowego stwierdzano wymioty, biegunkę, apatię i brak apetytu. Objawy te mogą być wynikiem nadwrażliwości oraz mogą wymagać zastosowania odpowiedniego leczenia objawowego włączając podanie leków antyhistaminowych.
https://leki-weterynaryjne.pl › produkt
CARTROPHEN VET
Może kot tak złe zareagował na ten lek

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt kwi 08, 2022 12:56 Re: Spondyloza, zaparcia i zła reakcja na leki.

Dzięki piękne! Ja też dowadniam ile się da.. kupa jest nawet ok, nie bardzo twarda, ale niestety nieczęsto. 2dni kupy mie ma, 3go dnia jest, czyli w sumie robi 3x tygodniowo :(

Maluszek3

Od: Czw sty 06, 2022 18:28