Atrofia nerki - jakie opcje?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 25, 2022 20:20 Atrofia nerki - jakie opcje?

Od ~9 miesięcy moja 9-letnia kotka wylizuje brzuch. Nie możemy ustalić przyczyny, dotychczasowe badania wychodziły raczej w porządku (podwyższony GGT, trochę spadł po podawaniu preparatu z ostropestu plamistego, ale jeszcze trochę za wysoko). W drugim badaniu wyszły lekko poniżej normy neutrofile (pierwsze było w normie). Poza tymi dwoma parametrami - reszta ok.

Dzisiaj robiliśmy USG i wetka stwierdziła atrofię prawej nerki (4.4cm lewa nerka, prawa tylko 2.5cm). Dodatkowo dwie torbiele na prawej. Lekko podrażnione jelita, wg wetki może być spowodowane to karmą - raczej trzymamy się polecanych marek (Purizon, Wild Freedom, MAC's, etc.), ale ta konkretna kotka akceptuje wyłącznie suche jedzenie (wcześniej była bardzo łowna i zajadała myszy, etc., ale nie możemy jej wypuszczać ze względu na agresywnego kota w okolicy). Ok. tydzień temu wydawało mi się, że mogła mieć zatwardzenie (odbyt był lekko wypukły), więc podałam jej przez 3 dni pod rząd po 2ml laktulozy i wszystko wróciło do normy.

Wetka przeprowadziła punkcję obkurczonej nerki i próbki lecą do laboratorium, więc cóż tam siedzi dopiero się dowiemy.

Ogólnie zdrowy kot - je, pije, bawi się. Zanikająca nerka wyszła "przypadkiem" i nie wiem mam pojecia, na ile poważny to jest problem, czy cokolwiek należy z tym robić? Zmiana karmy na jakąś "urine"? Dodatkowe badania? Częstsze badania profilaktyczne (jakie?)? Ma ktokolwiek z was doświadczenia z podobnym problemem?

imatotachi

Od: Śro maja 17, 2017 19:35

Post » Pt mar 25, 2022 20:37 Re: Atrofia nerki - jakie opcje?

Badania profilaktyczne na pewno, zeby zdrowa nerke monitorowac, z pomniejszona jedna nerka mozna zyc. Nie wiadomo, czy od dawna jest taka, czy jakis proces sie toczy.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt mar 25, 2022 20:42 Re: Atrofia nerki - jakie opcje?

Moze warto potwierdzic diagnoze atrofii drugim badaniem?
Wet jest tak dobry, ze nie ma szans pomylki?

Suche nie sluzy zwierzakowi, moze jednak warto przemyslec zmiane diety?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Sob mar 26, 2022 19:52 Re: Atrofia nerki - jakie opcje?

Miałam koteczkę z jedną zanikająca nerką. Też wykryte przypadkiem
Wszystko długo było ok.
W pewnym momencie pojawił się zjazd nerkowy, tak całkiem nagle wyniki poszły w kosmos. Kroplówki, leki i Glusia się pozbierała na 2 lata.
Prawdopodobnie przyczyną tych problemów był kamień, który zszedł z nerki. Tej zdrowej. I było ich wiecej.
Niestety, drugi raz tej samej sytuacji Glusia nie przetrzymała. Ta zanikająca nerka praktycznie już nie pracowała,
schodzący kamień zablokował moczowód, zatrucie, praktycznie rozpad nerki, nie mieliśmy szans :(
Była możliwość operacyjnego usunięcia tego kamienia z moczowodu, ale powodzenie operacji to 50 % i to czy po niej nie pojawi się zrost zamykający światło to już w ogóle niewiadoma. Nie pojęłam ryzyka.

Koteńka miała 14,5 roku...
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Nie mar 27, 2022 9:11 Re: Atrofia nerki - jakie opcje?

@andorka, jakie symptomy zwiastowały ten "zjazd nerkowy"? Pojawiło się to nagle czy stopniowo?

@FuterNiemyty, będę próbowała ze zmianą karmy, ale czuję, że będzie ciężko - kotka nie tknie nawet przysmaków typu MiaMor, za które pozostałe futra własne ogony by przehandlowały.

@wszyscy,
1. Może macie jakieś porady w kwestii zmiany z suchego na mokre? Zakładam, że głodzenie do oporu to nie jest rozwiązanie.
2. Żeby uniknąć kamieni nerkowych - mocno nawadniać, karma niskofosforowa i niskowapniowa, czy coś jeszcze?
3. Polecacie jakieś karmy czy lepiej samemu gotować?

imatotachi

Od: Śro maja 17, 2017 19:35

Post » Nie mar 27, 2022 11:19 Re: Atrofia nerki - jakie opcje?

Jest caly dzial o kotach nerkowych.
Po cichu podpowiem, ze majac mozliwosc zrobienia usg, sprawdzilabym u dobrego speca/urologa? diagnoze.
W przypadku naszego kota w jednym usg wyszla znacznie mniejsza nerka, ale parametry byly ok, nie bylo zmian, to nie bylo zalecen medycznych.
Jakis rok pozniej, z racji kolejnych duzych problemow jelitowo-trzustkowych kolejne usg, u innego speca i nerki ok, wielkosc wlasciwa.

Do poczytania o karmach:
https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.p ... 1&start=30
viewtopic.php?f=1&t=183659

Pare pomyslow na przejscie:
https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=268
viewtopic.php?f=1&t=197202
Sposobow na zmiane karmy jest sporo, od stopniowego wprowadzania jako pierwszy posilek po nocy/dluzszej przerwie, przez mieszanie z obecna karma, posypywanie zmielona sucha, dosmaczanie roznymi produkatami (tunczyk, ryba wedzona, rosol sosy gotowe przemyslowe, smieciowe whiskasy itp.), przez zabawe w rzucanie/polowanie na pojedyncze kawalki miesa (surowe, sparzone, gotowane), rozna konsystencje (mielone, w kawalkach).
Ile pomyslowosc i kot ogarna :).
Mnie sie nigdy nie chcialo tak bawic, wiec zwierzaki od razu przechodzily na mieso i wysokomiesne puszki/saszetki (w razie wyjazdu, petsittera), sucha robi za smaka kilka razy w roku po pare granulek.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Nie mar 27, 2022 14:14 Re: Atrofia nerki - jakie opcje?

Ja mam taką kotkę. Właściwie poza tym, że co miesiąc robię jej usg, badanie moczu, i zgodnie z radą dziewczyn z Miau zrobiłam jej posiew, wyszły bakterie liczne m.inn. bakterie Coli :( I zwykle jest tak, ze badania jej wychodzą w miarę, parametry nieznacznie podwyższone, albo wręcz w normie Psotka ma 16 lat a ostatnio doszła podwyższona specyficzna lipaza uparłam się na to badanie nie wiem czemu- tzn. już wiem :( Do tej pory z zaleceń miała tylko karmę renal i dopajanie . Też ma łysy brzuch i bardzo schudła. ja ostatnio karmię ją strzykawką, bo całkiem zastrajkowała z jedzeniem. Blenduję mokrą karmę z wodą. Ona chętnie sama pije, ale dodatkowa woda jej się przyda.

aania

Od: Pt lis 11, 2005 22:48

Post » Nie mar 27, 2022 15:30 Re: Atrofia nerki - jakie opcje?

imatotachi pisze:@andorka, jakie symptomy zwiastowały ten "zjazd nerkowy"? Pojawiło się to nagle czy stopniowo?

Gluśka w ogóle była trudnym kotkiem.
Brzuszek wylizywała okresowo.
Z jedzenie były problemy, też głównie suche, mokry sosik i mało, było okres gdy postanowiła się zagłodzić - długi czas była na lekach przeciwlękowych i było zdecydowanie lepiej.

Zaniepokoiło mnie coraz słabsze jedzenie mimo wspomnianych leków. Poza tym kot się bawił, przytulał i wyglądał normalnie, miała ładną sierść. Ten słabiutki apetyt trwał kilka dni i poleciałam z nią na badania. No i się wydało. W sumie miesiąc intensywnego leczenia - kroplówki najpierw dożylne, potem podskórne i wyniki wróciły do normy.

Wyniki wcześniejsze i późniejsze były ok.
Jak już się zaczęły problemy to piła sporo, ale do mokrego nie dała się namówić, jeśli już to czasem filetówki
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33