Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 02, 2022 17:09 Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Hej, 10 dni temu adoptowałam kotka ze schroniska, weterynarz powiedział, że mam się nie przejmować bo kot będzie miał początkowo na bank miał rozwolnienie przez kilka dni... fakt miał :) po 7 dniach sytuacja się ustabilizowała jednak dziś młody znów zaczął się załatwiać na rzadko. I teraz moje pytanie... lecieć do weta jutro z samego rana czy przeczekać i zobaczyć bo nadal sytuacja może wynikać ze stresu. (pierwszy tydzień siedziałam z kotem w domu, od poniedziałku wróciłam do pracy). Dodam jeszcze, że dziś jeszcze przed pójściem do kuwety miauczał (co się wcześniej nie zdarzało)

Kot ma 7 miesięcy, jest wykastrowany, je jakby nigdy w życiu nie jadł (dostaje 3 porcje karmy po około 100/130 g dziennie), bawi się i broi.

Bardzo proszę o rady <3

Chmielowa

Od: Śro mar 02, 2022 17:01

Post » Śro mar 02, 2022 19:44 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Był odrobaczany już w domu?
To podstawa, jak się nie poprawie po solidnym odrobaczeniu to badania kału w kierunku pierwotniaków.
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Śro mar 02, 2022 19:46 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Tak, przy wyjściu ze schroniska dostał tabletkę i w domu ode mnie też.

Chmielowa

Post » Śro mar 02, 2022 20:43 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

No to trzeba szukać obcych, tych mniejszych, w kale
Obrazek

andorka

Post » Śro mar 02, 2022 20:48 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Chmielowa pisze:Tak, przy wyjściu ze schroniska dostał tabletkę i w domu ode mnie też.

Podanie jednej tabletki to słabe odrobaczenie.
W organizmie są nie tylko dorosłe osobniki, ale i jaja, na dodatek otorbione w różnych organach.
Nie wiem, skąd się znalazł w schronie, ale jesli był na dworze, to może być porządnie zarobaczony.
Porządne odrobaczenie to co najmniej 3 dni z rzędu tabletki, powtórzone co majmniej raz po dwóch tygodniach.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro mar 02, 2022 20:59 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

mimbla64 pisze:
Chmielowa pisze:Tak, przy wyjściu ze schroniska dostał tabletkę i w domu ode mnie też.

Podanie jednej tabletki to słabe odrobaczenie.
W organizmie są nie tylko dorosłe osobniki, ale i jaja, na dodatek otorbione w różnych organach.
Nie wiem, skąd się znalazł w schronie, ale jesli był na dworze, to może być porządnie zarobaczony.
Porządne odrobaczenie to co najmniej 3 dni z rzędu tabletki, powtórzone co majmniej raz po dwóch tygodniach.
A po tym cyklu, niezależnie jaka będzie kupa, warto zrobić badanie kału na kokcydia i lamblie.

I zanim kot się zacznie turlać z utycia :) warto poczytać jakie porcje jedzenia na dobę powinien dostawać.
Na razie "odjada" ciężkie czasy, jednak za 2-3 tygodnie już powinien dostawać ilości należne przy jego wadze.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro mar 02, 2022 21:55 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Ok. Podskoczę jutro do weta dzięki za informacje

Kotek dostaje odliczone porcje jedzenia z wagą w ręku

Chmielowa

Post » Śro mar 02, 2022 22:09 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Kazia pisze:I zanim kot się zacznie turlać z utycia :) warto poczytać jakie porcje jedzenia na dobę powinien dostawać.
Na razie "odjada" ciężkie czasy, jednak za 2-3 tygodnie już powinien dostawać ilości należne przy jego wadze.

Albo jak się przekona, że żarcia nie zabraknie, to za parę tygodni zacznie wybrzydzać. Jak ja swoje dwie dziewczyny przywiozłam we wrześniu to też domagały się żarcia na okrągło, a teraz to nie, tamto nie, książęce podniebienia kurde.

Necz

Od: Nie wrz 03, 2006 11:06

Post » Śro mar 02, 2022 22:16 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Oddać Ci mojego dwulatka, który śniadanie wydawane po 7 rano zaczyna zamawiać o 5,30? :twisted: Nie wybrzydza, ale nie udało mi się go nakarmić pod korek

I nie jest to całkiem poza tematem - jako dzieciak długo miał problemy żołądkowe różnej maści. Zagazować potrafił pół chałupy, a kuwetę sprzątałam biegiem.
Odrobaczony standardowo, probiotyki, cuda wianki, a w końcu wyjrzał z niego obcy - znalazłam na portkach człon tasiemca. 3 dni aniprazol, potem jeszcze poprawka i jak ręka odjął
Obrazek

andorka

Post » Czw mar 03, 2022 5:39 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Mam nadzieję, że uda mi się sprawę wyjaśnić zanim osiwieje ze zmartwienia :)

Chmielowa

Post » Czw mar 03, 2022 8:34 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Co wyście się tak tego żarcia przyczepili? Zazdrościcie (jeszcze) nie wybrzydzajacego kota :ryk: ?

Niby w tym wieku kot powinien się już zacząć ograniczać i jeść ale... Jakby któryś z moich w tym wieku jadał mniej niż 300 g dziennie to bym już brała drugą prostą w drodze do weta :twisted: . To nastolatki, a nastolatki często potrafią przeżreć wszystko. U nastolatka po schronisku tym bardziej może być apetytu :wink: .

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Czw mar 03, 2022 9:01 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Sierra pisze:Co wyście się tak tego żarcia przyczepili? Zazdrościcie (jeszcze) nie wybrzydzajacego kota :ryk: ?

Niby w tym wieku kot powinien się już zacząć ograniczać i jeść ale... Jakby któryś z moich w tym wieku jadał mniej niż 300 g dziennie to bym już brała drugą prostą w drodze do weta :twisted: . To nastolatki, a nastolatki często potrafią przeżreć wszystko. U nastolatka po schronisku tym bardziej może być apetytu :wink: .
Sierra...300 g dziennie...mnie włosy dęba stają na samo czytanie tego :)

A poważnie
1. Dobre nawyki żywieniowe (tak jak i dobre wychowanie , socjalizacja itd itp) warto zaszczepiać jak najwcześniej. Zarówno kotu jak i opiekunowi :)
2. Zdaje się, że Ty masz duże koty. (ja mam orientki). Nie wiemy, jakiej postury jest kot autorki, dlatego ja zakładam, że jest przeciętny, dorosła waga ok 4-4.5 kg. Jak wielokrotnie pisałam, każdy kot, jak każdy człowiek, ma inną przemianę materii, a więc inne zapotrzebowanie kaloryczne. Ja nie namawiam do ograniczenia jedzenia, tylko sugeruję zainteresowanie się tematem :)
3. Z mojej strony, wyczerpałam temat :)

Kazia

Post » Czw mar 03, 2022 9:33 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Kaziu u mnie dziewczyny ważą 4-4,5 kg (no, Tulka mogłaby być większa, ale to anorektyczka) i do nich porównuję :wink: . Teraz, jako dorosłe, jadają ok 200 go na dobę. Zazwyczaj ok 9 miesiąca uspokajają mi się z ilością jedzenia.

U Romisia* nie sprawdzałam tego aż tak - głównie z powodu jego przejść dawałam mu jeść ile chciał, był paskudnie wychudzony jak do mnie trafił - ale Tula swego czasu zeżarłam 400 g w jeden dzień :twisted: . Miała wówczas jakieś 4-5 miesięcy (najbardziej "żarty" wiek) + brak apetytu dzień wcześniej :wink: .

Po prostu włosy mi dęba regularnie stają jak czytam o karmieniu rosnących kociaków tak jak dorosłych kotów :strach: . Kot przez pierwsze 12 miesięcy rośnie i ma większe zapotrzebowanie.

*Jedyny chłopak, obecnie 13 miesięcy i 6 kg.

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Czw mar 03, 2022 10:38 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Sierra pisze:
Po prostu włosy mi dęba regularnie stają jak czytam o karmieniu rosnących kociaków tak jak dorosłych kotów :strach: . Kot przez pierwsze 12 miesięcy rośnie i ma większe zapotrzebowanie.

Ja też tak kiedyś myślałam.
Dopóki nie trafiła mi się panienka, która w wieku 5 miesięcy wyglądała jak gruszka....ogromna gruszka :)
Od tamtej pory zmieniłam myślenie :)
Zwracam (przy kociakach zwracałam) uwagę na stałe i równomierne przybieranie na wadze/utrzymywanie stałej wagi u dorosłego kota, i do tego dostosowuję porcje.

Kazia

Post » Czw mar 03, 2022 14:59 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Byliśmy u weta :)
Dostaliśmy tabletki na odrobaczanie na 3 dni, zastrzyk i w sobotę na kolejny zastrzyk. I zobaczymy co dalej :)

Czy macie jeszcze jakieś dobre rady dla (kociej) matki-wariatki :)

Chmielowa

[następna]