Wzdęcia u 2,5 miesięcznego kociaka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 23, 2021 17:46 Wzdęcia u 2,5 miesięcznego kociaka

Tydzień temu kupiłam kotka z hodowli, miał już zmienioną karmę na Animonda Kitty
Ostatnio zaczął jeść więcej suchej z tej samej firmy, a mniej mokrego jedzenia, mam wrażenie że pije mało wody, mało się wypróżnia
Może za mało mu masuje brzuszek,
Trochę się martwię, mimo twardego brzuszka nie wymiotuję, ani kupka nie ma złej konsystencji.
Teraz święta więc słabo z dostępem do weterynarza, i czekam na spóźnioną przesyłkę z zooplus z transporterem
Bo planowane na wczoraj było szczepienie przypominające
Czym mogę zapobiegać, czy powinnam się martwić?

FunnyValentine

Od: Czw gru 23, 2021 17:28

Post » Czw gru 23, 2021 20:09 Re: Wzdęcia u 2,5 miesięcznego kociaka

odstaw sucha karme. Animnda tez nie jest mega super karma dla małego kota, duzo tam podrobów i może to powodowac dyskomfort kotka. W podobnej cenie jest feringa Kitten, a o wiele lepsza.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Pt gru 24, 2021 12:42 Re: Wzdęcia u 2,5 miesięcznego kociaka

no raczej kupilas kota z pseudohodowli, skoro jest w wieku, gdy powinien przebywać jeszcze z mamą i rodzeństwem.
Co jadł w tej niby hodowli ? ile razy był odrobaczany ? brzuszek kociętom masuje się, jeśli nie mają matki do momentu jak zaczynają się same wypróżniać.
Byłaś z nim u weterynarza na tzw "dzieńdobry " ?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt gru 24, 2021 17:38 Re: Wzdęcia u 2,5 miesięcznego kociaka

Iza z tego co pamiętam większość organizacji dopuszcza oddanie kociaka po 10 tygodniu, ale zaleca po 12 tygodniu. 2,5 miesiąca to już może być 12 tygodni (12 tygodni temu był już październik, wystarczy sobie "zaokrąglić" w myślach i może wyjść 2,5 miesiąca) :roll: .

Po za tym w tym wieku kociak jednak powinien załatwiać się już samodzielnie.

Czy maluch był u weterynarza? Czym był karmiony w hodowli, jak wyglądała zmiana karmy? Zmiana domu to potężny stres dla malucha (nawet jeśli tego po sobie nie pokazał), przynajmniej przez 2 tygodnie powinien jeść to samo co w hodowli... Dodatkowo sama zmiana powinna trwać minimum tydzień (a nawet dwa u wrażliwszych kociąt).

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Sob gru 25, 2021 0:07 Re: Wzdęcia u 2,5 miesięcznego kociaka

Podstawowe pytanie u kociaka z twardym, obrzmiałym brzuszkiem - ile razy i czym był odrobaczany? Co pisze w książeczce?
Kociak jest z legalnej hodowli, byłaś w niej, widziałaś koty i warunki w jakich przebywają?

Dlaczego myślisz że on ma wzdęcie? Ma gazy? Słychać przelewanie? Brzuszek cały czas wygląda podobnie? Czy np. przed jedzeniem jest mniejszy i miększy?
Ile kociak je na raz i ile razy dziennie?
Ile razy dziennie się załatwia i jak wygląda jego kał?
Jak maluch się zachowuje? Jaka jest jego aktywność?
Możesz wkleić zdjęcie malucha od góry?
Pokazujące jaki ten brzuszek jest?
Na czym polega to Twoje masowanie? Daje jakiś efekt?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26