Wymioty samą wodą

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lip 07, 2021 12:34 Wymioty samą wodą

Nasza kotka, która nie zdradza jakichkolwiek objawów chorobowych od pięciu dni wymiotuje samą wodą, takim chluśnięciem. Zdarza się to tylko raz na dobę. Poza tym funkcjonuje całkowicie normalnie, załatwia się, ma apetyt, pije, nic się nie dzieje. Czy ktoś miał taką sytuację? Jest umówiona do weterynarza, ale szkoda mi ją stresować bez powodu, a zazwyczaj odchorowuje takie wizyty. Drugi miesiąc przyjmuje algi w postaci produktu Vet Expert Plaque off oraz profilaktycznie spray Vet Protector.

Magdalena_K_B

Od: Pon maja 10, 2021 8:05

Post » Śro lip 07, 2021 13:19 Re: Wymioty samą wodą

Miałam taką sytuację, chlustające wymioty, skończyło się zapaleniem żoładka, wątroby i trzustki i żółtaczką. Zrób badanie krwi i jeśli wyjdą wysokie proby wątrobowe to dodatkowe badanie specyficznej lipazy.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lip 07, 2021 13:25 Re: Wymioty samą wodą

Kotka miała stwierdzone zapalenie trzustki na przełomie kwietnia i maja, po zatruciu lekami na dziąsła. Wynik lipazy specyficznej był niewiele ponad normę, więc mieliśmy zalecenia dietetyczne plus dużo spokoju i było wszystko ok. Możliwe, że tak nagle bez przyczyny powróciło? Wtedy kotka wymiotowała resztkami pokarmowymi, a w pewnym momencie wymioty były czarne, ogólnie stan kotki był kiepski. Dlatego teraz nawet nie podejrzewałam, bo wygląda jak okaz zdrowia.

Magdalena_K_B

Post » Śro lip 07, 2021 13:48 Re: Wymioty samą wodą

Raz xapalona trzustka lubi nawracac. Warto sprawdzic.u mojej Milenki zaczelo sie od chlustajacych wymiotow.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro lip 07, 2021 13:59 Re: Wymioty samą wodą

Moj trzustkowiec tak ma przy dluzszych ponad czterogodzinnych okresach niejedzenia. Wtedy zbieraja sie soki. Karmie go co trzy godziny strzykawka a przy zaostrzeniu podaje Alugastrin w plynie. Same leki tego nie zalatwia, tylko lekkostrawna dieta i czeste, niewielkie posilki.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro lip 07, 2021 14:04 Re: Wymioty samą wodą

Może faktycznie :( Jakby nie patrzeć to Zuza tak ma albo w nocy, kiedy nie dostaje jedzenia, albo podczas tej jednej dłużej przerwy w dzień, kiedy to kładzie się spać po śniadaniu. Dzięki za podpowiedź.
Ostatnio edytowano Śro lip 07, 2021 14:18 przez Magdalena_K_B, łącznie edytowano 1 raz

Magdalena_K_B

Post » Śro lip 07, 2021 14:05 Re: Wymioty samą wodą

U Waszych kotków te wymioty też bez żadnej treści? U nas są albo wyglądające jak woda, albo lekko żółte, ale to dopiero na ręczniku papierowym, bo na podłodze wyglądają jak woda przezroczyste.

Magdalena_K_B

Post » Śro lip 07, 2021 18:03 Re: Wymioty samą wodą

To zależy, raz tak, raz tak, na ogół żółte. Mój kiedy wreszcie sam poczuje głód i zje po niejedzeniu, to chlusta wodą z tym, co właśnie zjadł. Dlatego muszę go pilnować.
Poczytaj tu, cały wątek ciekawy, ale ten fragment najważniejszy dla nas
viewtopic.php?f=1&t=157860&start=75#p10220666

mziel52

Post » Czw lip 08, 2021 9:26 Re: Wymioty samą wodą

Magdalena_K_B pisze:U Waszych kotków te wymioty też bez żadnej treści? U nas są albo wyglądające jak woda, albo lekko żółte, ale to dopiero na ręczniku papierowym, bo na podłodze wyglądają jak woda przezroczyste.

Tak, albo chlusta woda/ ślina, przezroczysta bądź zabarwiona na żółto, albo trochę w tym chrupek , jeśli zjadła chrupki.

Marzenia11

Post » Czw lip 08, 2021 9:39 Re: Wymioty samą wodą

U Bynia przy zapaleniu jelit i żołądka też były takie wymioty.

Fhranka

Od: Czw lis 15, 2018 13:28

Post » Czw lip 08, 2021 10:34 Re: Wymioty samą wodą

Hm...to kiepsko. W sobotę mamy wizytę, to się okaże. Jak u Was zdiagnozowano to zapalenie żołądka? Jak leczono? Wiadomo co jest przyczyną?

Magdalena_K_B

Post » Czw lip 08, 2021 11:06 Re: Wymioty samą wodą

U mojego pierwotną przyczyną są zakłaczenia, które uruchamiają cały proces - brak apetytu, podrażnienie śluzówki, wymioty - dopóki kłaki nie wyjdą drugą stroną. Przy tym parafina czy laktuloza w grę nie wchodzi, bo zaraz dostaje biegunki. Dopóki tego nie zrozumiałam i nie zaczęłam przeciwdziałać (codziennne wyczesywanie, pilnowanie regularnych minimalnych posiłków, na stałe leki przeciw sokom w żołądku) takie jazdy miałam dwa razy w roku, rozciągnięte w czasie. Po zaostrzeniu trzustki jeszcze i ta dieta doszła. Badaną miał tylko krew, bo on potwornie denerwuje się jazdą do weta i pobierane ma w domu, aby zminimalizować stres do niezbędnego czasu. Jest pod opieką dobrej wetki i już tak funkcjonuje od 8 lat.

mziel52

Post » Czw lip 08, 2021 11:18 Re: Wymioty samą wodą

To możliwe i u nas. Zuza jak zaczęła chorować na dziąsła i trzustkę to strasznie zaczęło jej wypadał futro, dramat. Tam gdzie się położyła to zostawiała całe pukle. Może i faktycznie najadła się tego. Stolce ma zbite dosyć mocno.

Magdalena_K_B

Post » Czw lip 08, 2021 11:30 Re: Wymioty samą wodą

Magdalena_K_B pisze:Hm...to kiepsko. W sobotę mamy wizytę, to się okaże. Jak u Was zdiagnozowano to zapalenie żołądka? Jak leczono? Wiadomo co jest przyczyną?

Usg jamy brzusznej.

Marzenia11

Post » Czw lip 08, 2021 12:13 Re: Wymioty samą wodą

Jedziemy zaraz, bo pogorszyło się, z wymiotów jeden raz na dobę zrobiły się cztery raz od wczoraj. Usg nie wiem czy wykonają, bo już wcześniej nam mówiono, że będzie z nią problem jeśli chodzi o USG, a jest bardzo podatna na stres.

Magdalena_K_B

[następna]