Dziękujemy za organizację zbiórki

.
Iza zamówiła ten piec:
https://allegro.pl/oferta/piec-piecyk-s ... 9627879775W altance Iza chciałaby wstawić materace i inne posłania. Może nawet jakieś meble.
maczkowa 
zamówiła dla nas 3 budki, które tam wstawimy.
W środku jest mnóstwo pracy i nie ukrywam, ze przyjemniej byłoby pracować w ciepełku, bo ostatnie 5 dni to w mrozie coś tam robiłem po 3-4 godziny każdego dnia.
Trzeba do końca zamieść podłogę, usunąć pajęczyny i resztę zbędnych rzeczy. Potem jakiś dywanik itp.
Palenie w piecu planujemy w ten sposób, że będziemy palić po 4 kostki brykietowe- 12sztuk kosztuje 8 zł, więc w miesiącu wyjdzie 80zl. Plus odrobinę węgla. Myślę, ze 2 worki starczą na miesiąc.
Na tym zdjęciu jest widoczny piec, który się nie nadaje. To taki trochę wynalazek, samoróbka. bez rusztu. Strach zostawić bez opieki nawet jesli będzie w środku sam żar. Nie szczelny z wkładem od góry. A więc podczas wrzucania opału kopci do pomieszczenia. wierzcie mi, ze już próbowałem wszystkiego żeby cos z piecem zrobić. Ale jest za niski, za małe palenisko żeby zrobić jakiś ruszt. Krótko- nie nadaje się dla naszych potrzeb.

Na drugim zdjęciu lepiej widać piec. Gdybyśmy mieli normalny to po nagrzaniu mógłbym otynkować komin, bo jego stan też jest dość średni.
Tynk nie jest drogi, ale prace można robić w suchym pomieszczeniu, bez mrozu wewnątrz.
Tak więc żadna ściema... doprowadzimy altanę do porządku krok po kroku