Strona 14 z 14

Re: Kotka stracila wzrok- UDAR lub Tokso - wskaznik SDMA pod

PostNapisane: Pt lip 24, 2020 23:18
przez pibon
A czy sie orientujecie, czy parametr SDMA moze byc lekko podwyzszony na skutek choroby przebiegajacej w organizmie? Czy jest to tylko i wylacznie wskaznik zwiazany z nerkami?

Re: Kotka stracila wzrok- UDAR lub Tokso - wskaznik SDMA pod

PostNapisane: Sob lip 25, 2020 18:41
przez inezka70
Wzrost SDMA powodują wszystkie stany, przy których obniżona jest filtracja kłębuszkowa.

Tutaj jest dużo informacji na ten temat: https://www.idexx.pl/pl/veterinary/refe ... sdma-faqs/

Re: Kotka stracila wzrok- UDAR lub Tokso - wskaznik SDMA pod

PostNapisane: Sob lip 25, 2020 20:15
przez pibon
O dziekuje, zaraz sobie poczytam! W opisie badania bylo tylko napisane tak
SDMA increases in acute and active injury as well as chronic kidney disease.

ale nie wiem, czy to co Mia przeszla, czyli prawdopodobnie udar albo tokso - czy to podchodzi pod "acute and active injury" :roll:

edit: Weta nie mam jak spytac, a zreszta oni sie takimi drobnymi podwyzszeniami w ogole nie przejmuja. Gdybym nie zadala za kazdym razem kopii badan, to bym nic nie wiedziala, bo oni nic nie mowia. Otrzymalam tylko komentarz do badania: "ze nie ma nic nadzwyczajnego w wynikach". Teraz przez korone jest jeszcze gorzej, bo sie nie ma kontaktu w ogole z wetem a jedynie z technikiem.

Re: Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

PostNapisane: Pt lip 31, 2020 21:22
przez pibon
Mia ma sie dobrze, wydaje sie zdrowa i zadowolona. Chetnie sie bawi.
Jednak niepokoi mnie jej podwyzszony wynik SDMA, ktory wskazuje na nerki. Z wklejonych wczesniej badan krwi (str.3):
SDMA : 15 ug/dL H 0 - 14
PHOS 4.0 mg/dL 2.9 - 6.3
Potassium 4.0 mmol/L 3.7 - 5.2
BUN/UREA 34 mg/dL 16 - 37
T4 1.6 ug/dL 0.8 - 4.7

mocz:
Collection = Free Catch
Color = Straw
Clarity = Clear
Sp Gravity = 1.020
pH = 7.0 wszystkie inne wskazniki w normie.

Jak na razie staram sie obnizac jej fosfor w jedzeniu - puszki tylko z niska zawartoscia fosforu. Surowego z suplementami bez kosci a z dodanym wapniem niestety jak na razie nie lubi i nie zjada.
Co robic w dalszej kolejnosci? USG? Czy moze rtg? Ponowne badanie krwi juz teraz czy odczekac jakis czas? Badania sa z czerwca.
Czekam na zamowiony refraktometr wiec bede mogla ciezar moczu jej mierzyc regularnie sama.
Dostaje ona rozne zdrowe rzeczy (probiotyki, olej z kryla, astaksantin, suplement na serduszko z tauryna i Q10), ale martwie sie, moze juz powinnam jej wlaczyc bardziej agresywna profilaktyke chorob nerek? Prosze o porade!

edit: wczoraj zrobilam jej test moczu paskiem i sie przerazilam. Wyszly w moczu leukocyty, wyszedl mi tez fatalny ciezar moczu 1.015 - o ile dobrze zinterpretowalam kolor na pasku. Potem znalazlam info, ze te dwa testy na paskach czesto dla zwierzakow falszywe wyniki podaja?

Re: Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

PostNapisane: Sob sie 01, 2020 1:32
przez Stomachari
Paski źle pokazują ciężar właściwy moczu. To na pewno.

Nie wiem, czy warto się przejmować tak nieznacznie podniesionym SDMA. Przede wszystkim wartości referencyjne ustala się ze średniej z jakiejś mniej albo bardziej losowej grupy. To nie są sztywne granice. Czasami jest tak, że dla danego osobnika właściwe wartości nie mieszczą się w widełkach.

Re: Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

PostNapisane: Sob sie 01, 2020 20:21
przez inezka70
Też myślę, że na razie nie ma co się przejmować. Może być tak, że SDMA podwyższone było przez inne schorzenie. Zresztą będziesz miała refraktometr, jak się okaże, że ciężar moczu kotki jest zbyt niski, to wtedy będziesz robić dalszą diagnostykę.
Ilość leukocytów w badaniu paskowym też nie jest wiarygodna, często wynik jest fałszywie dodatni.

Re: Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

PostNapisane: Sob sie 01, 2020 20:43
przez pibon
Tak, leukocyty widocznie ciagle zle wychodza, bo udalo mi sie zlapac mocz 2 kocurkow i tez wyszly wysokie tak jak u Mii, wiec chyba trzeba zignorowac wskaznik leukocytow na paskach.
Jej mocz byl jednak sporo jasniejszy od kocurkow.
Poczekam na refraktometr i wtedy zobaczymy, ale boje sie, bo pisza, ze potwierdzenie w badaniach ze cos sie dzieje w nerkach jest mozliwe zwykle dopiero wtedy, gdy jest juz 75% nefronow zniszczonych i to jest straszne.

Re: Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

PostNapisane: Sob sie 01, 2020 21:12
przez inezka70
Stężenie kreatyniny podwyższa się, gdy jest uszkodzonych 75% nefronów. SDMA jest wyższe na ogół przy uszkodzeniu 40% nefronów, a niekiedy już nawet przy uszkodzeniu 25%. Ale to wszystko są statystyki, a przecież każdy kot jest inny. Poza tym sama podwyższona kreatynina czy SDMA nie świadczą jeszcze o niewydolności nerek. Z tego co pamiętam Mia miała chyba kreatyninę w normie ?

Re: Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

PostNapisane: Sob sie 01, 2020 21:28
przez pibon
Aha, no wlasnie, zapomnialam wkleic kreatynine:

CREA 2.1 mg/dL 0.9 - 2.3

Tak, macie racje no kazdy kot jest inny a i te normy sa na podstawie statystyk. Ale jednak moze cos jeszcze robic mozna?

edit:
Pronefra is a unique product with a patented 4 in 1 formula. The calcium and magnesium carbonates (phosphate binders) which it contains are used to help slow the disease's progress. While another ingredient, chitosan can limit the level of toxins in the body which are responsible for certain clinical signs
Ewar radzila pronefre, anka1515 pisala, ze to moze za wczesnie jednak. A ja sie boje, zeby nie przedobrzyc ale i zeby nie przegapic czegos. W pronefrze jest kombinacja dwoch wychwytywaczy fosforu.

Re: Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

PostNapisane: Pon sie 03, 2020 12:18
przez inezka70
Niskofosforowa dieta to i tak już sporo. Bardzo dobrze, że dajesz olej z kryla, bo kwasy Omega 3 chronią kłębuszki nerkowe i działają przeciwzapalnie. W zasadzie Pronefra to tylko suplement, więc chyba nic by się nie stało. Nie podoba mi się tylko chitosan w składzie, który ma niby ograniczać poziom toksyn w organiźmie, ale nigdy takiego działania nie udowodniono. Chitosan jest stosowany w odchudzaniu, blokuje wchłanianie tłuszczu, co nie jest dobre u często wyniszczonych kotów z przewlekłą chorobą nerek. Poza tym skoro blokuje wchłanianie tłuszczu, to także kwasów Omega 3.