Podwyzszony wskaznik SDMA - co dalej? Jakie badania?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 06, 2020 23:21 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

pibon pisze:Tak, kupie te paski, to niewielki koszt a bede spokojniejsza.
A jakie parametry by byly jeszcze wazne zeby zbadac w moczu, aby ocenic prace nerek? Bo ona ma to SDMA podwyzszone w krwi...

Ciężar właściwy moczu, o ile jest mierzony refraktometrem. Jeśli będzie bardzo niski przy wiadomej umiarkowanej podaży wody, to znaczy, że nerki nie filtrują.
Obrazek*Obrazek

Stomachari

 
Posty: 7335
Od: Sob kwi 16, 2016 21:29
Lokalizacja: Nieopodal Sochaczewa.

Post » Sob cze 06, 2020 23:31 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Ok, czyli zbadam jeszcze:

Ciezar wlasciwy (mierzony refraktometrem)

Zaniose moze do ludzkiego laboratorium, mam nadzieje, ze to sie nie okaze tutaj przestepstwem;-)

edit:

Wkleje tu jej wyniki ktore miala robione 21 maja czyli tuz po udarze:

Chemistry results from IDEXX Reference LaboratoryRequisition ID: 135161561 Posted Final
Test Result Reference Range
ALB 3.7 g/dL 2.6 - 3.9
ALKP 18 U/L 12 - 59
ALT 72 U/L 27 - 158
AMYL 1495 U/L 623 - 2239
AST 36 U/L 16 - 67
BUN/UREA 34 mg/dL 16 - 37
Ca 10.5 mg/dL 8.2 - 11.2
Chloride 118 mmol/L 114 - 126
CHOL 309 mg/dL H 91 - 305
CK 253 U/L 64 - 440
CREA 2.1 mg/dL 0.9 - 2.3
DBIL 0.1 mg/dL 0.0 - 0.2
GGT 5 U/L 0 - 6
GLU 109 mg/dL 72 - 175
LIPA 210 U/L 11 - 242
PHOS 4.0 mg/dL 2.9 - 6.3
Potassium 4.0 mmol/L 3.7 - 5.2
Sodium 150 mmol/L 147 - 157
TBIL 0.1 mg/dL 0.0 - 0.3
TP 8.6 g/dL 6.3 - 8.8
GLOB 4.9 g/dL 3.0 - 5.9
ANION GAP 18 mmol/L 12 - 25
BICARB 18 mmol/L 12 - 22
IBIL 0.0 mg/dL 0.0 - 0.2
A/G Ratio 0.8 0.5 - 1.2
B/C Ratio 16.2
Na/K Ratio 38 29 - 42
SDMA 15 ug/dL H 0 - 14
Ascn: 4403029605
RE: 281 HEMOLYSIS INDEX 2+
Index of N, 1+, 2+ exhibits no significant effect on chemistry values.
RE: 282 LIPEMIA INDEX N
Index of N, 1+, 2+ exhibits no significant effect on chemistry values.

SDMA IS INCREASED AND CREATININE IS WITHIN THE REFERENCE INTERVAL. IDEXX SDMA
Test is a more reliable indicator of kidney function than creatinine because
SDMA detects declining kidney function earlier and is not impacted by muscle
mass. Creatinine can miss early function loss and be falsely decreased in
patients with poor muscle mass. SDMA increases in acute and active injury as
well as chronic kidney disease. A complete urinalysis should be performed to
evaluate for inappropriate specific gravity, proteinuria and other evidence of
kidney disease. If SDMA is 15-19 ug/dL and there is other evidence of kidney
disease, action should be taken. If SDMA is 15-19 ug/dL with no other evidence
of disease, recheck in 2-4 weeks. If SDMA >=20 ug/dL or is persistently 15-19
ug/dL, regardless of whether there is other evidence of kidney disease, action
should be taken. For information on recommended actions visit:
www.idexx.com/SDMAalgorithm
Note: SDMA reference interval in puppies is 0-16 ug/dL and in kittens is 0-14
ug/dL. SDMA reference interval studies are underway for Greyhounds, and results
should be interpreted in light of other findings.
(Księga Koheleta 3/19)

pibon

 
Posty: 1181
Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie cze 07, 2020 2:46 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

W sumie wyniki dobre, a SDMA podniesione o 1 ug/dl, (jest 15, a norma do 14) no i kreatynina oraz mocznik raczej w górnych granicach, ale w normie. Nerki trochę słabiej pracują, ale jeszcze dają sobie radę. Może spróbuj tę pronefrę, podobno ładnie stabilizuje parametry.
W moczu na pasku warto jeszcze mieć poziom białka, erytrocyty, przy cukrzycy ważna jest glukoza i ciała ketonowe. Natomiast w laboratorium dobrze jest zrobić obraz moczu pod mikroskopem. Niektóre kryształy mają charakterystyczny kształt i można je określić (np. kryształy kwasu moczowego, szczawiany wapnia), poza tym widać, ile jest leukocytów, czy są erytrocyty i jakie (świeże czy z wyplukaną hemoglobiną), bakterie, złogi fosforanów (wytracających się w moczu zasadowym).
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=187577
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

 
Posty: 27882
Od: Nie paź 16, 2005 14:56
Lokalizacja: Łódź

Post » Nie cze 07, 2020 11:07 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

A czy sa takie paski, ktore jeszcze mierza poziom bialka i erytrocyty? Czy one maja jakas specjalna nazwe? Myslalam ze tylko pH mozna mierzyc paskami :oops:
Zabieram sie za zalatwianie pronefry. U nas nie znalazlam (chyba ze moze cos podobnego sie uda znalezc) ale widze, jest w Kanadzie.
Ostatnio rozmawialam z jedna pania, ktora powiedziala, ze u jej kotki wet dopiero do zdiagnozowal poczatki niewydolnosci nerek i co jej zalecil? Przejscie na chrupki RC! :evil:
(Księga Koheleta 3/19)

pibon

 
Posty: 1181
Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie cze 07, 2020 11:36 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Tak, są - wrzuciłam w google hasło paski do badania moczu i wyskoczyło np. na allegro DUS 10 test premium, paski test do badania moczu, oznaczają 10 parametrów (jak będę w komputerze, to wkleję Ci link, z tabletu nie umiem :oops: ). Cena 59 zł plus przesyłka.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=187577
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

 
Posty: 27882
Od: Nie paź 16, 2005 14:56
Lokalizacja: Łódź

Post » Nie cze 07, 2020 16:14 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

:1luvu: Dzieki Jolu to ja juz sobie znajde
(Księga Koheleta 3/19)

pibon

 
Posty: 1181
Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie cze 07, 2020 17:00 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=187577
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

 
Posty: 27882
Od: Nie paź 16, 2005 14:56
Lokalizacja: Łódź

Post » Nie cze 07, 2020 18:49 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Dziewczyny, ja Wam się tu nie chcę wtrącać, bo do końca nie jestem obeznana w temacie, ale wiem, że wynik z pasków bywa dziwny, np. ciężar moczu z pasków a ciężar z refraktometru, to dwie różne bajki, no i z pasków zawsze wychodzą ogromne ilości leukocytów, a u weta zupełnie inaczej. Trzeba z nimi ostrożnie, tak wynika z mojego doświadczenia.

Fhranka

 
Posty: 181
Od: Czw lis 15, 2018 13:28
Lokalizacja: Wrocław

Post » Nie cze 07, 2020 19:14 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Masz racje, pasek to przybliżenie w stosunku do obrazu pod mikroskopem, ale jednak przydatne przybliżenie. Z ciężarem właściwym trzeba uważać, to prawda. Inne parametry też mogą być przekłamane, ale są to raczej wyniki fałszywie dodatnie. Jeśli na pasku wszystko jest OK, a mocz przezroczysty, o normalnym kolorze, to można przyjąć, ze badanie moczu w normie. Do tego unikasz błędów wynikających z przetrzymywania moczu, upływu czasu między pobraniem a badaniem. Można też sprawdzić mocz maczając pasek w siuśkach oddanych do piasku (dobrze wcześniej zrobić ślepą próbę, maczając mocz w piasku polanym wodą). U mnie przy cukrzycy Uszatki glukozę sprawdzałam w ten sposób bez problemu.
No i trzeba wiedzieć, że np. dodatnie azotyny wskazują na obecność w moczu bakterii Gram ujemnych, ale nie - Gram dodatnich, więc jeśli mocz mętny, dużo leukocytów, a azotyny ujemne, to może być zakażenie bakteriami Gram dodatnimi.
Ogólnie - to jest badanie przeglądowe. Jak coś się dzieje, to i tak trzeba do weta. Ale ile razy łapiemy z trudem mocz i niesiemy do weta tylko po to, żeby tam (albo w laboratorium) też zanurzono w nim paseczek. Tyle ze mocz czeka na to parę godzin, a zapłacić trzeba znacznie więcej, nie licząc kłopotu z dojazdem.
Opakowanie 100 pasków kosztuje 59 zł + transport. Wystarczy przeliczyć, ile kosztuje 100 badań moczu :wink:
Tutaj masz opis tych podstawowych parametrów.
https://miniclinic.pl/product-pol-325-B ... 62EALw_wcB
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=187577
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

 
Posty: 27882
Od: Nie paź 16, 2005 14:56
Lokalizacja: Łódź

Post » Nie cze 07, 2020 19:26 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

To prawda, z paskami ostrożnie, ale i z rewelacjami od weta też ostrożnie. Mi ostatnio pani weterynarz podała szokujące info o ph 8 u mojej kotki, szkoda tylko że mocz był badany po ponad godzinie od dostarczenia.
A ze spraw technicznych, bentonit mocno podwyższa ph, więc jeśli łapie się samemu mocz, to trzeba bardzo uważać na ewentualne ziarna bentonitu.

Fhranka

 
Posty: 181
Od: Czw lis 15, 2018 13:28
Lokalizacja: Wrocław

Post » Nie cze 07, 2020 19:33 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Dlatego trzeba zrobić próbę ślepą - pasek do czystej wody (powinno być bez zmian na wszystkich polach - i pH zależnie od wody), a potem woda z benonitem i znów włożyć pasek, sprawdzając, co ziarna benonitu zmieniają.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=187577
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

 
Posty: 27882
Od: Nie paź 16, 2005 14:56
Lokalizacja: Łódź

Post » Nie cze 07, 2020 21:18 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Dzieki Dziewczyny, zamawiam te paski!

Jaki jest zwiazek miedzy zbijaniem fosforu a kreatynina i mocznikiem?
Mia ma fosfor nie az taki wysoki bo 4.0 (norma 2.9 - 6.3) ale kreatynine i mocznik juz blisko gornej granicy, odpowiednio 2.1 (norma 0.9 - 2.3) i 34 norma (16-37). Pronefra zbija fosfor.
(Księga Koheleta 3/19)

pibon

 
Posty: 1181
Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie cze 07, 2020 21:33 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Nie mogę teraz pisać ale wstrzymał się z tymi paskami
One nie są wszystkie potrzebne bo nie dokładne
Wam potrzebne są do badania pH moczu

anka1515

 
Posty: 2778
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie cze 07, 2020 21:39 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

Dobra, wstrzymuje sie. I tak musze wiedziec najpierw, czemu mam zbijac fosfor jak mocznik i kreatynina sa za wysokie. Jestem zielona w tych tematach nerkowych, zaczynam dopiero czytac. Nie wiem tez, jak mam za wysokie pH to co mam robic? Diete ona ma bardzo zdrowa, bo duzo surowego je - w ostatnim czasie bardzo polubila, mniej puszek. Zle jedzenie alkalizuje mocz, a dobre utrzymuje jego kwasnosc. Czy jeszcze sa jakies inne czynniki wplywajace na to?
To czekam kiedy mozesz to napisz/napiszcie, nie ma pospiechu :D
(Księga Koheleta 3/19)

pibon

 
Posty: 1181
Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie cze 07, 2020 21:40 Re: Kotka stracila wzrok- neurolog podejrzewa UDAR, toksopla

A i chyba pisałaś o badaniu moczu w ludzkim
Dobrze nie pamietam w tej chwili ale refraktometr do siczkow ludzkich się nie nadaje
Spróbuj wejść na Allegro i wybij hasło refraktometr do badania moczu kotów
Jakiś czas temu były inf i. Chyba tam pisze coś o tym ze się nie nadaje
Miałam sobie kupić ale zawsze coś
Są takie paluszkowe (były ze dwa mięs temu )
Lepsze są wieksze ale tym podejrzewam ze starczy
R
Pracowałam w przemyśle spożywczym to na ;paluszkowych się tez robiło jak na szybko
Tylko inny jest do siczek kocich

anka1515

 
Posty: 2778
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Gosiaxyz, muza_51, uga i 103 gości