Moderator: Estraven

Blue pisze:A kot nie miał w ciągu ostatnich około 2 tygodni w tym miejscu podawanego zastrzyku albo jakiegoś preparatu na skórę?
Nie wiem w jakim punkcie kota jest ta zmiana ale wygląda jak typowa miejscowa reakcja na iniekcję lub np. Stronghold.
Ogólnie to też podejrzewam po prostu reakcje na zastrzyk, myślę jednak że zawsze warto zapytać. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź ewar pisze:Nie pomogę, bo nie potrafię, ale kocio cudny
Kadubek pisze:Zgadza się. Kot przyjął kilka zastrzyków w miejscu gdzie wystąpiła ta zmiana, czyli na karku. Z tego co udało mi się odczytać z książeczki to zwierzak przyjął: Tolfine, Lydium, Betamox.
Dziś z tego punktu wyszła sierśćOgólnie to też podejrzewam po prostu reakcje na zastrzyk, myślę jednak że zawsze warto zapytać. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
![]()
Blue pisze:Kadubek pisze:Zgadza się. Kot przyjął kilka zastrzyków w miejscu gdzie wystąpiła ta zmiana, czyli na karku. Z tego co udało mi się odczytać z książeczki to zwierzak przyjął: Tolfine, Lydium, Betamox.
Dziś z tego punktu wyszła sierśćOgólnie to też podejrzewam po prostu reakcje na zastrzyk, myślę jednak że zawsze warto zapytać. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
![]()
To normalne że z takiego martwiczego ogniska zejdzie strup z sierścią.
Zwróć uwagę jak wygląda pod tym skóra, jeśli nie jest żywą raną (na zdjęciu nie wygląda to niepokojąco) to nic z tym nie rób, samo się wygoi, bardzo ważne jest to by strupa nie zerwać zanim sam nie odpadnie od skóry.
mimbla64 pisze:A co stwierdzono w związku z nosem?
Nie chcę cię straszyć, ale lepiej zapobiegać, zmiany na nosie, niegojące się, to może być rak płaskonabłonkowy.
mimbla64 pisze:Myślę, że w razie czego, gdyby nawracało, to lepiej szukać przyczyny.
Bo w tej chwili, to jest leczenie objawowe.
Stomachari pisze:U mojego kocurka dość podobny osad na nosie i wokół jest wynikiem reakcji alergicznej na olej z łososia. I blisko miesiąc od zmniejszenia ilości alergenu w diecie trwało, nim czarny osad naprawdę zwolnił tempo pojawiania się.
Po drodze było badanie cytologiczne, posiew i badanie na malassezie, co również polecam. Oraz dietę eliminacyjną.
Kadubek pisze:Bardzo dziękuję za poradę. Z dietą będzie trochę problemów, zwierzak je tylko drobiowe puchy gdyż inne produkty powodują biegunkę.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Baidu [Spider], Google Adsense [Bot] i 35 gości