Mam juz w rodzinie 3 kota i dopiero teraz zacząłem interesować sie jedzeniem jakie mu dają .. moi rodzice.
Gdyby był mój karmiłbym go praktycznie tylko surowym (wg mnie taniej i lepiej) ale cóż, niestety nie ma takiej opcji.
Dlatego zainteresowałem sie składem karm i czytam... o zapotrzebowaniu na taurynę.
i za kici-kici.pl:
naukowcy uważają. że koty powinny dostawać karmę zawierającą taurynę w przeliczeniu na kilogram suchej masy karmy od 800 do 1200 mg (w zależności od autora badań) w pokarmie suchym i od 2000 do 2500 mg w pokarmie mokrym
...
Zawartość tauryny w gryzoniach, które stanowią naturalne pożywienie kota jest bardzo wysoka – na przykład stężenie tauryny w tuszkach mysich wynosi około 0,7% (7000 mg na 1000 g masy suchej). Dla porównania: stężenie tauryny w mięsie wołowym wynosi niewiele ponad 0,1% (1200 mg na 1000 g masy suchej). Opierając się na tym, że ważący około 4 kg kot żyjący w warunkach naturalnych zjada około 12 myszy a mysz waży około 25 - 40 g można oblicz, że w kilogramie mokrej karmy dla kota powinno znależć się około 2400 mg tauryny.
...
tymczasem w karmach mamy wołowinę (świeżą bez obróbki termicznej która moze zabrać nawet 75% tauryny) a która daje max 430mg, w kurczaku 180-340, indyku 200-320, tuńczyku 680 i łososiu 1300mg.
kocimiętka.pl natomiast wspomina o
Najwięcej jest jej w mięsie indyczym 200mg/100g, a najmniej w mięsie kurzych brojlerów.
Produkt Zawartość tauryny w mg/100 g suchej masy produktu
Tuszka mysia 700
Tuńczyk z puszki 250
Mięso wołowe surowe 120
Mięso jagnięce surowe 160
Mięso wieprzowe surowe 160
Mięso drobiowe surowe 110
Dorsz surowy 100
I gdzie tu równać do myszy?
Nawet z dodatkiem tauryny (a nie jest łatwo takie znaleźć w rozsądnej cenie) mamy w mokrych karmach co najwyżej 2500mg (w HAMie 1500mg) a w innych np w sosach 500-800mg na kg a w (tej dobrej) karmie suchej 2000-3100mg (wg analizy karm z kocimiętka.pl)
Zatem mam może trochę głupie pytanie ale zasadnicze:
Właściwie czemu nie ma żadnego producenta który produkował by karmy z... myszy?
Przecież widać że koty nie powinny jeść tego mięsa co ludzie bo nie dostarcza im ono odpowiednich składników żywieniowych.
Wiem że pewnie było by droższe ale... czemu by nie?