Przepis pochodzi od dr Lisy Pierson
https://catinfo.org/making-cat-food/#Ma ... %20SummaryReceptura
NIE jest polecana przez dr Pierson dla kotow z przewleklym zapaleniem nerek.
Dr Pierson opieka mieso przez ok. 15 min w temp 175 stopni Celsjusza aby pozbyc sie bakterii, ktore znajduja sie na jego powierzchni. Jesli dostaniemy dobre, swieze mieso z pewnego zrodla mozemy ten krok pominac i mieso jedynie wyplukac pod biezaca woda.
Potrzebna bedzie dobra maszyna do mielenia miesa, ktora da rade zmielic kosci w udkach kurczaka. Poniewaz mielimy kosci nalezy uzyc ostrza o malych oczkach (4mm -
tak jak na kotlety mielone).
Przepis na mieso drobiowe z suplementami dla KOTA1360 g udek drobiowych ze skora i koscmi
(czesc udek mozna zastapic 340 g piersi z kurczaka)85-113 g watrobki z kurczaka
(watrobki w jedzeniu powinno byc 6% do maksymalnie 10%)
1 szkl. wody
(mozna dac wiecej)5 000 mg - 10 000 mg oleju z ryb (czyli 5 do 10 kapsulek po 1 000 mg kazda)
(Mozna zmniejszyc ta ilosc do
2 000 mg jesli kot nie lubi oleju rybiego)400 IU (268 mg) witaminy E
1 tabletka kompleksu witamin B 50 (przy kotach niejadkach zaczac od polowy tabletki czyli 25 mg stopniowo zwiekszajac do 1 tabletki)
2 000 mg tauryny
¾ lyzeczki soli jodowanej
opcjonalnie
2 jajka ugotowane na miekko (3-4 min), obrane ze skorupek
Nagrzac piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Mieso drobiowe (udka i watrobke) ulozyc na blasze i opiekac ok 15 min. Nalezy sprawdzac i ewentualnie skrocic czas pieczenia tak, aby mieso bylo jedynie lekko opieczone z zewnatrz. Wewnatrz co najmniej 50% miesa powinno zostac surowe. Chodzi tylko o to, zeby opiec mieso z wierzchu w ten sposob zabijajac nagromadzone na jego powierzchni bakterie.
Nie wolno podawac zwierzetom upieczonych lub ugotowanych kosci. W razie jesli czyjs piec grzeje mocniej lub przegapiliscie moment wyjecia miesa i sie ono zbytnio upieklo - trzeba wowczas usunac wszelkie kosci i je wyrzucic tak by zaden zwierzak sie do nich nie dostal - sa niebezpieczne! Po upieczeniu zlac do naczynia caly wytopiony tluszcz.
Usunac skore z 50% udek, usunac kosci z 30% udek (jesli mamy 10 udek to usuwamy skore z 5 i usuwamy kosci z 3 udek).
Czesc miesa mozna pokroic w kostke - dzieki temu koty beda czyscily zabki gryzac kostki miesa.
Reszte miesa (razem z koscmi) nalezy pokroic na mniejsze kawalki a nastepnie zmielic dodajac jajka (jesli je dodajemy) oraz wytopiony tluszcz.
Przygotowac suplementy: wymieszac z woda witamine E, kompleks witamin B, tauryne, sol jodowana i olej rybi.
Kapsulki z olejem rybim mozna przekluc igla i wycisnac ich cala zawartosc do wody, lub wrzucic cale kapsulki do lekko cieplej wody i poczekac ok. 15 min az sie rozpuszcza.
Jesli uzywamy suplementow w formie kapsulek z proszkiem - wsypac proszek do wody i rozpuscic. W przypadku tabletek - tabletki najpierw rozgniesc na proszek a nastepnie rozpuscic w wodzie.
Mieszanke wody i suplementow dodac do zmielonego miesa. Dokladnie wymieszac.
Mieso podzielic na porcje i zamrozic.
Potrzebne suplementy->
witamina E - nalezy kupic jej forme naturalna oznaczana jako D-tocopherol (dl-tocopherol to forma syntetyczna i jest slabo przyswajalna - nie polecam). Najlatwiej kupic kapsulki z proszkiem
->
kompleks witamin z grupy B 50 - sa ta witaminy z grupy B w ilosci po 50 mg kazdej (tutaj sklad jesli ktos sobie chce porownac innej firmy produkt:
https://www.iherb.com/pr/source-natural ... s/973?at=0). Lepiej kupic tabletki, ktore pozostaja dluzej swieze niz kapsulki. Zawartosc kapsulek czesto ulega zbryleniu i ciezko je potem rozpuscic.
->
tauryna w proszku->
sol jodowana ->
olej z dzikiego lososia/olej z sardynek/kryla lub innych mniejszych ryb. Nie uzywac oleju z watroby dorsza!