Chory kot-wolny chód, apatia.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 13, 2019 17:45 Chory kot-wolny chód, apatia.

Mój 9,5 letni kotek w nocy 8.10 nagle stał się osowiały, cały czas leżał. W dzień nie było poprawy, bardzo powoli chodził,miał problem ze skakaniem, nie jadł i nie pił. Pojechałam z nim do weterynarza.
Pobrano mu krew i podano Metavem i dano 2 strzykawki do domu. Temperatura ciała wynosiła 39,7. Powiedziano mi, że jak temperatura będzie się utrzymywała, na następny dzień mam przyjechać,podadzą mu antybiotyk i zrobią dalsze badania. Po powrocie do domu wyglądał trochę lepiej, trochę zjadł i wypił wodę. W nocy zaczął robić kółka, przy czym chwilę się zatrzymywał. Potem się położył w drapaku, w którym spał może 2 razy. W dzień , przed wizytą u weterynarza dostał dziwnych drgawek i zaczął się ślinić.
Zabrałam go do najbliższego weterynarza.Po wejściu do gabinetu atak przeszedł. Nawodniono go podskórnie, zbadano.Nie wiedział co może mu dolegać. Temperatura ciała wynosiła 39,7.
Pojechałam do swojego lekarza, po drodze dostał silniejszych drgawek, które trwały 15-20 min.
Po wejściu do gabinetu dostał leki na wyciszenie. Podano mu: Sedator 0,3ml, Butomidor 0,1ml, Relanium 0,5ml, po 2,5 godz. 0,5. Po czym zrobiono dodatkowe badanie krwi i usg brzucha, nie było odchyleń. Podłączono go do kroplówki ( plyn ringera 250ml) i ogrzano. Dostałam skierowanie do nurologa. Po powrocie do domu dostał duszności, strasznie warczał. Zawiozłam go do kliniki całodobowej, gdzie stwierdzono niedowład tylnych kończyn, być może od kręgosłupa. Podłączyli go do tlenu i podali małą ilość sterydów.Rokowania są ostrożne. Proszę o pomoc w diagnostyce.

Wynik krwi: PHOS 3,5mg /dl Norma: 3,1-7,5
Na 155 mmol/L Norma: 150-65
K 3,8mmol/L Norma: 3,5-5,8
Na/K 41
CI 116 mmol/L Norma:112-129
TT4 1,4 ug/dL Norma: 0,8-4,7

WYNIK: NORMA:
ALB 3,2 g/dl 2,2-4
ALKP 108= U/l 14-111
ALT 59=U/l 12-130
BUN/UREA 18=mg/dL 16-36
kreatynina 1,6mg/dL 0,8-2,4
glukoza 146=mg/dL 74-159
TP 9,3=g/dl 5,7-8,9
BUN/CREA 11=
GLOB 6,1= g/dl 2,8-5,1
ALB/GLOB 0,5=

WYNIK: NORMA:
WBC 12,3*10 do 9tej/L 5,5-19,5 MCV
limf# 2,0*10 do 9tej/L 0,8-7,0 MCH
Mon# 0,8*10 do 9tej/L 0,0-1,9 MCHC
Gran# 9,5*10 do 9tej/L 2,1-15,0 RDW
%LIMF 16,0 % 12-45 PLT
Mon% 6,5% 2,0-9,0 MPV
%gran 77,5% 35,0-85,0 PDW
RBC 9,92*10 DO 12 tej/L 4,60-10,00
HGB 147 g/L 93-153
hct 46,0% 28,-49,0 Eos %

Kot jest Fivkiem.
Ostatnio edytowano Śro paź 16, 2019 17:29 przez jone, łącznie edytowano 1 raz

jone

 
Posty: 4
Od: Nie paź 13, 2019 17:22

Post » Nie paź 13, 2019 18:25 Re: Chory kot.

Czy w dodatkowe badanie krwi było jedynie pogłębieniem diagnostyki, czy też jednocześnie ją powtórzono? Jeśli powtórzono część diagnostyki to wstaw proszę wyniki z obu badań, być może da to szerszy obraz.

crazyperson1

 
Posty: 26
Od: Wto sie 07, 2018 22:58

Post » Nie paź 13, 2019 18:38 Re: Chory kot.

Podałam wszystkie wyniki. Ta pierwsza część jest pogłebieniem.

jone

 
Posty: 4
Od: Nie paź 13, 2019 17:22

Post » Śro paź 16, 2019 9:14 Re: Chory kot.

+tarczyca ( paskowy test) wyszedł prawidłowo

jone

 
Posty: 4
Od: Nie paź 13, 2019 17:22




Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Fhranka, Google [Bot], Jaga_17, nyoe, Qulka, Vi i 45 gości