FuterNiemyty pisze:Alez rzucilyscie pieknosciami porcelanowymi
.
Zeby nie bylo tak pieknie, wiekszosc angielskiej porcelany jest z Chin, niestety.
a ja bym chciała, naprawdę, kupować produkty wyprodukowane w Polsce
ale wcale nie jest to łatwe -niestety
bo im bardziej się wgłębiam w to co kupuje, tym bardziej juz sama nic nie wiem na pewno
większość produktów, tak jak i karmy, zawiera długie i skomplikowań stylistycznie opisy typu -
ten kubek jest pięknie zdobiony, i zapewni ci codzienna przyjemność itd -10 zdań
ale gdzie konkretnie został wyprodukowany i z czego - żadnej informacji
oststnio kupiłam ziarno kakaowca - bo doszłam do wniosku, ze nie będe kupować kakao odtłuszczonego, tylko lepiej ziarno kakaowca
i w większości sklepów, naprawdę się naszukałam, nie było żadnej informacji skąd to ziarno pochodzi - to znaczy pisało
"ziarno kakaowca "
potem był opis jak wypracowanie z polskiego
https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/baka ... o-kruszone nie ma chyba na świecie osoby, która nie kochałaby czekolady.[/i] itd 10 zdań
Kraj pochodzenia Ghana, Peru
czyli nawet nie wiadomo skąd to ziarno
- w sensie państwa
aż znalazłam sklep -gdzie było okreslone co to ziarno/ nie wiem czy prawdziwa jest ta informacja- ale robi to lepsze wrażenie / to znaczy w sklepie sa rożne ziarna kakaowca, ale mają normalny opis np
https://beantobar.pl/produkt/wenezuela- ... ca-surowe/Ziarna kakaowca z Wenezueli, Caicara del Orinoco, Criollo pochodzące z amazońskiej dżungli.
Ta odmiana kakao jest uprawiana w głębi stanu Bolivar w Wenezueli, na terenie amazońskiego lasu deszczowego. Jego nazwa inspirowana jest miastem, w którym jest zbierana, w pobliżu “rzeki Orinoko”.
Ziarna kakao nazywane „Caicara del Orinoco ” uprawiane są na najbardziej niedostępnym terenie, wśród terenów na których uprawia się kakao. Obszar produkcyjny to „Sabana Cardona”, transport ziarna z tego regionu do miasta Caicara del Orinoco trwa ponad 12 godzin.
Kakaowce na tym terenie uprawiane są przez rdzennych mieszkańców – plemię zwane „Piaroas”. Piaroa oznacza “panów lasu”. Społeczność rolnicza na tym terenie liczy około 60 rodzin.
Fermentacja ziaren kakao odbywa się w drewnianych skrzyniach z liśćmi bananowców przez okres 6 – 8 dni.
Profil smakowy ziarna kakaowca Caicara del Orinoco
Ziarna kakaowca Caicara del Orinoco to w aromatyczny egzotyczny gatunek kakaowca, odmiana Criollo o silnym, kwiatowym smaku. Ziarna charakteryzują się niską goryczą i kwasowością. dzięki czemu można wyczuć delikatny smak owoców.ten kubek tadar lawendowy/ pewnie rzeczywiscie chiński/
https://www.garneczki.pl/produkt/kubek- ... 0-ml,57786 jest ładny -ale tak do popatrzenia
bo do używania jest niedopracowany - pokrywka nie jest dopasowana ani do zaparzacza ani do kubka ; tak jakby miała za raz zlecieć, jak sie kubek przestawia
zaparzacz jest mały, i za wysoko - cześć naparu się wylewa
i nie da się zaparzacza odłożyć na pokrywkę w ogóle - bo pokrywka nie jest do tego dostowana
nie polecam
ale ten kubek z zaparzaczem jest naprawdę super w uzywaniu - wszystko dopracowane -i kubek i pokrywka i sitko -sitko jest duże; i dokłądnie takie jak trzeba
https://www.pieknowdomu.pl/kubek-z-zapa ... 00-ml.htmli jeszcze sitko jest takie, ze jak się je odkłada na ten spodeczek - to idealnie pasuje - można je odłożyć z fusami, albo odwrotnie /do góry nogami - w obu przypadkach pasuje idealnie
i tak używam sitka - do odcedzenia ziół; no bo jak inaczej je odcedzić?
więc tak czy tak i tak mam chińskie sitko
popróbowałabym z porcelanowym - ale żeby był dobrej wielkości; i dopasowany do tego spodeczka -żeby się dalo odłożyć