CZERWONE SIUSIU !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 09, 2004 10:45 CZERWONE SIUSIU !!!

Miałyście absolutną rację! Jak kot nauczony kuwetki sika poza - to coś się dzieje! Czika nasikał psu na posłanie. Wyparzyłam kuwetki i czekałam. Zrobił siusiu i ono jest CZERWONE.
Biegnę zanieść do badania!! :evil:
Ostatnio edytowano Nie sty 16, 2005 19:35 przez Lucynka, łącznie edytowano 6 razy

Lucynka

Od: Czw sie 05, 2004 21:21

Post » Czw wrz 09, 2004 11:07

Ja wiem że to mało prawdopodobne że jets mu to samo co mojej kotce, al chciałbym wiedzieć w jakim wieku jest twój kociak i skąd go wzięłaś.

Pozdrawiam serdecznie i 3mam kciukim za kicie
Obrazek

Dorocia

Od: Pon lip 12, 2004 20:15

Post » Czw wrz 09, 2004 11:20

Dorocia pisze:Ja wiem że to mało prawdopodobne że jets mu to samo co mojej kotce, al chciałbym wiedzieć w jakim wieku jest twój kociak i skąd go wzięłaś.

Dorocia, bardzo mi przykro, ze spotkalo Cie to co Cie spotkalo.

Ale watek Lucynki jest tu, poczytaj:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=18 ... sc&start=0

I czerwone siku to co innego niz biegunka z krwia - zwykle oznacza ono jakies zapalenie pecherza lub problemy z ukladem moczowym. Dobrze, ze Lucynka tak szybko to zlapala, kciuki za zdrowko ! :ok:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw wrz 09, 2004 11:25

Całe szczęście.. już się bałam, ż to nastepna ofiara tej "schroniskowej zarazy". Również trzymam kciuki za zdrówko :ok:
Obrazek

Dorocia

Od: Pon lip 12, 2004 20:15

Post » Czw wrz 09, 2004 11:39

Biegnij też z kotuchem do weta, bo mi to wygląda na zapalenie pęcherza i przydałby się zastrzyczek :roll:
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Czw wrz 09, 2004 11:57

Zrobilabym badania krwi przy okazji :roll: oprocz oczywiscie badan moczu.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw wrz 09, 2004 12:15

Siki sie już badają. Kot ma 9 lat i jest u mnie od 7,5 roku. Już miał takie problemy. Czika ma pękniętą szczękę i powybjane ząbki. Nie je suchej karmy ani puszek bo nie potrafi. Nie pije wody zmiski tylko niestety z kranu. Z miski nie umie. Je surowe lub gotowane mięsko i niestety parówki :oops: , ale najlepiej mu wchodzą.
Dostałam dla niego dwa zastrzyko cyklonaminę i antybiotyk i zaraz zrobię. Może jeść to co je ale dostał pastę URO-PET. Mam mu podawać dwa razy dziennie. Za dwa dni ma powtórzyć antybiotyk. Wyniki moczu będą ok.20.00.
Pozostałe dwea dorosłe koty jedzą suchą karmę RC Urinary i jak narazie bez problemów. Ale jak kiedyś nie miałam i dawałam ze sklepu zoo niby specjalną dla kastratów z problemami to Fredek sie zatkał i trzeba było go cewnikowac. Ja zemdlałam i wet musiał mnie ratowac.
Maluchy Pirat iu Lisek w dobrej formie.
Dzięki za troskę. :)

Lucynka

Post » Czw wrz 09, 2004 12:22

zapalenie pecherza teraz jest taki okres ze czesciej wystepuje, moze dodatkowo byc polaczone z kamica, wyniki powinny ulatwic diagnoze, warto pomyslec o lekkim leku rozkurczowym, pomaga, poza tym furaginek do pysia a nie najadl sie roslinek np paprotki????
P.

PREM

Od: Wto wrz 07, 2004 8:19

Post » Czw wrz 09, 2004 12:25

Kiedy jest krew w moczu, to nie należy leczyć tego domowym sposobem, tylko udać się do weta, najlepiej z już złapaną próbką moczu. Pozdrawiam
Kot to groźny przeciwnik;)
Obrazek

zalatany

Od: Śro sie 11, 2004 8:16

Post » Czw wrz 09, 2004 12:53

Zastrzyki zrobione, pasta podana. Przy takiej ilości zwierząt robienie zastrzyków to cenna umiejętność. Niestety nauczyłam się je robic na własnej mamie, ale cóż życie bywa czasem okrutne.
Furaginku bez weta nie chciałabym podawac.
A paprotke regularnie gryzie Fredek. Czika nie jest zainteresowany żadnymi kwiatkami. A co! Ta paprotka trująca jakaś? Bo Fredek regularnie podgryza . :?:

Lucynka

Post » Czw wrz 09, 2004 13:19

zalatany pisze:Kiedy jest krew w moczu, to nie należy leczyć tego domowym sposobem, tylko udać się do weta, najlepiej z już złapaną próbką moczu. Pozdrawiam

bron Boze nie doradzam leczneia domowym sposobem sam jestem lekarzem wiec sugeruje metode postepowania u mnie w przychodni tak sie postepuje

PREM

Od: Wto wrz 07, 2004 8:19

Post » Czw wrz 09, 2004 17:03

zalatany pisze:Kiedy jest krew w moczu, to nie należy leczyć tego domowym sposobem, tylko udać się do weta, najlepiej z już złapaną próbką moczu.

Toz tak wlasnie zostalo zrobione z tego co wyczytalam :)
A akurat furagin i w razie potrzeby - delikatny lub mocniejszy lek rozkurczowy - to juz raczej nie domowe sposoby leczenia tylko zwyczajowa kuracja zalecana przez wetow w przypadku infekcji pecherza + indywidualne dodatkowe leki.
Niestety - wiem cos o tym - mam dwa koty z duzymi sklonnosciami do tego typu problemow. A leczeni zazwyczaj jest podobne - i skuteczne :)

Mam pytanie - wie ktos jaki musi byc duzy kamyk z pecherza moczowego by mozna bylo ocenic jego rodzaj?
Nie mowie o krysztalach - ale konkretnie o kamykach. Czy taki malenki wystarczy?
Bo Maly jest obecnie stale na diecie zakwaszajacej mocz, badanie moczu (dwa) wykazuje nieliczne krysztaly struwitowe, a Maly sika taka iloscia piasku i czesto przytyka sie kamyczkami - ze ja juz nie wiem...
Wet sam oczy wytrzeszczyl jak zobaczyl ile tego jst w moczu.
A w laboratorium za kazdym razem wychodza nieliczne krysztalki.
Ostatnio edytowano Czw wrz 09, 2004 17:25 przez Blue, łącznie edytowano 1 raz

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw wrz 09, 2004 17:19

PREM pisze:zapalenie pecherza teraz jest taki okres ze czesciej wystepuje, moze dodatkowo byc polaczone z kamica, wyniki powinny ulatwic diagnoze, warto pomyslec o lekkim leku rozkurczowym, pomaga, poza tym furaginek do pysia a nie najadl sie roslinek np paprotki????
P.

Mam pytanie w związku z paprotką, to znaczy gdyby zjadł, miałby podobne objawy?
pytam, bo u mnie był taki jednorazowy przypadek "czerwonego sioo' a badania nic nie wykazały (na szczęście), a paprotek i mnie dostatek.
Pozdrawiam
Obrazek

becik

Od: Czw cze 03, 2004 15:16

Post » Czw wrz 09, 2004 19:08

W badaniu kryształków nie stwierdzono ale to chyba niemożliwe. Białko na ++, odczyn słabo-kwasny. Jak nic zapalenie pęcherza. W sobote powtórka z antybiotyku. Skoro wet nie zalecił furaginu to nie podam. Czegos się muszę trzymac.Spawdzałam uszka - zimne.

No właśnie! I co z tą paprotką. Fredek stale podgryza i wypluwa.

Lucynka

Post » Czw wrz 09, 2004 19:17

Hmmm... A kocurek ma problemy z oddawaniem moczu, posikuje, dlugo sika, czesto to robi - czy po prostu sika poza kuweta i na czerwono?
Bo moze to nie tyle pecherz co nerki?
Albo cos co siedzi w pecherzu i go bardzo drazni?
Przyczyn krwi w moczu moze byc wiele - nie tylko zapalenie samego pecherza.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[następna]