Białaczka? Zwyrodnienie stawów? Operacja?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 15, 2018 23:20 Re: Białaczka? Zwyrodnienie stawów? Operacja?

włóczka pisze:Proponowałabym Ci też założenie wątku z pytaniem o weterynarza który mógłby Ci poprowadzić / przebadać kotkę. Tu, nie na Wetach polecanych. Albo zmianę tytułu wątku. Częstochowa zdaje się "nie powala" pod tym względem niestety.


Niestety muszę się z Tobą zgodzić.

taizu pisze:Po pierwsze, jeśli to był test Elisa (taki trochę jak test ciążowy) to jeśli kot jest w złej formie, wynik może być fałszywie dodatni


Tak, Elisa. Szczerze mówiąc mam wielką nadzieję na to.

Złapałam chwilę, między pracą a snem, więc wrzucam wyniki badań krwi robione w dwóch odstępach czasu:

01.06 13.06 norma

RBC 8,24 6,58 6,54-12,20
WBC 6,67 6,01 2,87-17,02
HGB 11,4 8,7 9,8-16,2
HCT 35,3 28,3 30,3-52,3
MCV 42,8 43 35,9-53,1
MCH 13,8 13,2 11,8-17,3
MCHC 32,3 30,8 28,1-35,8
RDW 21,6 16,9 15-27
PLT 71 153 151-600
MPV 17,1 12,2 11,4-21,6

13.06:
LYM% -21,3 MON%-2,0 GRA%-76,7
LYM-1,20 MON-0,10 GRA4,80
EOS-0,07 Test FIV-ujemny FELV-dodatni
AST- 81718 (norma: 6000-44000)
Misia [*]

København

Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Od: Pon cze 11, 2018 19:18

Post » Sob cze 16, 2018 1:02 Re: Białaczka? Zwyrodnienie stawów? Operacja?

To jest tylko morfologia, brak przynajmniej parametrów nerkowych i wątrobowych

Wyniki mieszczą się w normie, ale niepokojące jest coś innego

Jak rozumiem, pomiędzy pierwszym a drugim badaniem upłynęły niespełna dwa tygodnie. I w tym czasie wszystkie wyniki dość mocno obniżyły się. Jeżeli kot pomiędzy nimi nie był kilkakrotnie intensywnie kroplówkowany, to świadczy o jakimś intensywnym problemie i bezpośrednio nie jest nim białaczka. Takie pogorszenie następuje albo gdy zwierzak krwawi (o tym nie piszesz, więc w gre wchodzi krwawienie do układu pokarmowego albo moczowego), albo gdy coś mu niszczy krew, albo gdy coś się dzieje ze szpikiem.

Sprawdziłabym krew pod mikroskopem pod kątem hemobartonellozy, to coś jakby malaria, pasożyt niszczący czerwone krwinki, widać go pod mikroskopem w rozmazie, jak akurat ma fazę rozmnażania się (leczy się antybiotykiem). Drugie przypuszczenie co do źródła nadchodzącej anemii to problemy nerkowe.

Czyli dość pilnie zbadałabym rozmaz krwi pod mikroskopem i parametry nerkowe i wątrobowe



København pisze:
Złapałam chwilę, między pracą a snem, więc wrzucam wyniki badań krwi robione w dwóch odstępach czasu:

01.06 13.06 norma

RBC 8,24 6,58 6,54-12,20
WBC 6,67 6,01 2,87-17,02
HGB 11,4 8,7 9,8-16,2
HCT 35,3 28,3 30,3-52,3
MCV 42,8 43 35,9-53,1
MCH 13,8 13,2 11,8-17,3
MCHC 32,3 30,8 28,1-35,8
RDW 21,6 16,9 15-27
PLT 71 153 151-600
MPV 17,1 12,2 11,4-21,6

13.06:
LYM% -21,3 MON%-2,0 GRA%-76,7
LYM-1,20 MON-0,10 GRA4,80
EOS-0,07 Test FIV-ujemny FELV-dodatni
AST- 81718 (norma: 6000-44000)

taizu

Avatar użytkownika
 
Posty: 15771
Od: Śro gru 30, 2009 23:05
Lokalizacja: Mazury

Post » Nie cze 17, 2018 22:00 Re: Białaczka? Zwyrodnienie stawów? Operacja?

Masz rację, dopiero teraz zwróciłam na to uwagę. Nie, Miśka nie była pod kroplówką. Dostała jedynie znieczulenie podczas prześwietlenia łapki, które było robione między badaniami krwi, ale to chyba nie było przyczyną. Zrobimy te badania o których mówisz, tylko czekamy jak skończy brać antybiotyk (przepisany do środy), potem trzeba odczekać kilka dni, żeby wyniki nie wyszły zakłamane z tego co wiem. Jak tylko odbierzemy wyniki, to wrzucę na forum.
Misia [*]

København

Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Od: Pon cze 11, 2018 19:18

Post » Czw lip 19, 2018 22:43 Re: Białaczka? Zwyrodnienie stawów? Operacja? + wet Częstoch

Niestety mimo naszych starań, mimo prób podniesienia odporności i wzmocnienia, mimo bycia pod stałą opieką weterynarza Misia odeszła dzisiaj wieczorem. Dziękuję wszystkim za pomoc, wątek niestety można zamknąć, ponieważ nie zapytam Was już o nic związanego z Misią :cry:
Misia [*]

København

Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Od: Pon cze 11, 2018 19:18

Post » Pt lip 20, 2018 15:40 Re: Białaczka? Zwyrodnienie stawów? Operacja? + wet Częstoch

Bardzo mi przykro
:(
Misiu bądź szczęśliwa za Tęczowym Mostem
Sally (*) 12/2009
Milton (*) 8/2016

Obrazek
Amy

CatnipAnia

 
Posty: 54
Od: Pt sie 19, 2016 15:25

Post » Pt lip 20, 2018 21:12 Re: Białaczka? Zwyrodnienie stawów? Operacja? + wet Częstoch

:( ['] ...............
Kicia ? - 09'96 ['] Czarnulka 1.06.97 - 24.12.08 ['] Myszka 26.05.96 - 4.06.11 ['] Mrówcia 05/06'13-13.03.16 ['] Szarusia Agatka ? - 7.02.2018 ['] Kicia Liza 04/05'2000 - 29.05.2018 [']
Taki mały kot; taki wielki brak......

włóczka

 
Posty: 1054
Od: Sob kwi 25, 2009 16:43
Lokalizacja: miasto prządek / miasto zalewajki ;-)

[poprzednia]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: alicat, jago.dzianka1@o2.pl, johnSr, KULAK, Romi85, Szukam_kotki i 68 gości