boguska_t pisze:Przeczytaj co wcześniej pisałam o clostridium. To jest normalna bakteria beztlenowa występująca w jelitach ludzi i zwierząt. To, że wyjdzie w kale to to też normalne a przyczyny jej namnażania nie mają nic wspólnego z przyjmowanym pokarmem. Jest dużo opracowań weterynaryjnych na temat tej bakterii i żadne nie podaje pokarmu jako przyczyny namnażania się bakterii i wytwarzania przez nią toksyn.
Clostridium perfringens wytwarza kilka różnych typów, które różnią się od siebie toksycznością:
https://www.vetpol.org.pl/dmdocuments/0 ... ierzat.pdf Nie każdy z typów uważany jest za "normalny", a diagnostyka opiera się m. in. na izolowaniu tych bakterii (a twierdziłaś, że takie badania nie mają sensu).
To powoduje, że rozpoznanie zakażeń powodowanych przez Clostridium perfringens typów B lub C należy opierać na wykazaniu obecności toksyny w połączeniu ze zmianami patologicznymi, jak i izolacji bakterii
A stąd:
https://www.vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW-2014-06-09.pdfWykazano, że liczba tych bakterii jest ściśle związana ze zmianami strukturalnymi błony śluzowej, z infiltracją komórek zapalnych oraz wzrostem produkcji cytokin zapalnych (IL-1, IL-8, IL-12; 6).
https://www.vetpol.org.pl/dmdocuments/0 ... ierzat.pdfW kale odsadzonych świń otrzymujących bakterie L. paracasei wykryto mniej bakterii Clostridium i Enterobacteriaceae. Po zastosowaniu bakterii L. paracasei razem z prebiotykiem doszło dodatkowo do zwiększenia liczby bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium.
Prebiotyki mogą zapobiegać zasiedleniu przewodu pokarmowego przez zarazki m.in. poprzez utrudnianie im przylegania do błony śluzowej.
https://www.vetpol.org.pl/dmdocuments/2008_04_02.pdfLawsonia intracellularis, Campylobacter coli i Campylobacter jejuni, Clostridium perfringens i E. coli powodują zmiany chorobowe w jelicie cienkim, zwłaszcza w dwunastnicy i jelicie czczym
https://vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW-lipiec-2017.pdfDodatkowo użycie takiej ilości maślanu sodu może zmniejszyć liczbę bakterii Clostridium i Escherichia coli w jelitach.
Innymi słowy bakterie owszem mogą występować w przewodzie pokarmowym (zgodnie z tym:
https://www.lekarski.umed.wroc.pl/sites ... mowego.pdf Clostridium difficile występuje tylko u 5-10% zdrowych ludzi, więc wcale nie masowo i powszechnie. A nie uściśliłaś, o które
Clostridium chodzi. Oba gatunki są do siebie nieco podobne. Z kolei
C. perfringens według źródła zalinkowanego niżej występuje u 6-31% ludzi zdrowych, czyli też bez szaleństwa), ale po pierwsze nie każdy typ, po drugie ilość bakterii jest zmienna i związana ze zmianami strukturalnymi, po trzecie ich obecność nie jest pożądana, są zarazkami, przed którymi warto się ustrzec (a w przypadku świń i trochę krów jest to o tyle ważne, że
Clostridium jest jednym z czynników występowania krwotocznego zespołu jelitowego - śmiertelnego w niemal 100% przypadków. Przy czym istotny jest również udział grzybów
Aspergillus fumigatus. Linka nie wstawię, bo nie mogę znaleźć. Artykuł: "Krwotoczny zespół jelitowy u świń" Z. Pejsak na vetpol.org.pl).
Źródła zakażenia:
Zatrucie pokarmowe wywoływane przez szczepy CPE+ [czyli C. perfringens, głównie typu A, wytwarzające enterotoksynę] jest jednym z najczęściej występujących schorzeń związanych z konsumpcją żywności. Objawy ostrej biegunki i bóle brzucha występują zwykle po 8 do 24 godzin od spożycia skażonych produktów. (...) Ocenia się, że z powodu tego schorzenia umiera rocznie około 7 osób w USA i około 50–100 w Wielkiej Brytanii, gdzie notuje się 85 000 przypadków zatruć pokarmowych każdego roku. W USA drobnoustrój ten znajduje się na 3 miejscu jako czynnik powodujący zatrucia pokarmowe i szacuje się, że rocznie około 250 000 przypadków zatruć pokarmowych powodują szczepy C. perfringens typu A. Źródłem zakażeń w 90% przypadków jest wołowina, drób oraz przetwory mięsne.
http://www.pm.microbiology.pl/web/archi ... 012017.pdfBiorąc pod uwagę zachorowania zwierząt hodowlanych, za najważniejszy patogen wśród beztlenowców przetrwalnikujących uważany jest C. perfringens. Zachorowalność zwierząt na tle laseczki zgorzeli gazowej, w zależności od gatunku, waha się od 15 do 50%, a śmiertelność może sięgać nawet 100%. Największe straty są notowane w intensywnej hodowli drobiu, świń, bydła i owiec. Clostridium perfringens był wielokrotnie izolowany z pasz, które uważane są za główne źródło tego drobnoustroju w hodowli zwierząt.
https://www.vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW-01-2015-10.pdfPisałaś:
boguska_t pisze:Jeśli jakiś kociak z miotu jest słabszy, ma od początku problemy
więc z tego samego artykułu jeszcze o podatności na zachorowania:
zachorowanie musi poprzedzać immunosupresja lub zaburzenie homeostazy przewodu pokarmowego zwierząt. Może je wywołać nagła zmiana paszy, przekarmienie, dieta wysokobiałkowa, karmienie paszami o wysokim rozdrobnieniu ziaren zbóż bogatych w polisacharydy nieskrobiowe, inhibicja trypsyny, nadmierna podaż niektórych mikroelementów (np. cynku) (...)
czyli kociak wcale nie musi być "słabszy, mieć od początku problemy" żeby zachorować.