Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Stomachari pisze:Czy aby na pewno podudzia indyka z tymi cienkimi jak szpilki licznymi kosteczkami pomiędzy włóknami mięśni to najlepszy pomysł? Podudzia z kurczaka - tak, bo jest jedna szpilka i w dodatku blisko kości głównej. Płatki z podudzia indyka - tak, bo są bez szpilek. Ale pełne podudzia? Zwłaszcza dla kota, który dotąd mięsa nie jadł?
Ja bym nie zaryzykowała, ale może znów jestem w mniejszości.
Agnieszka2009 pisze:Chodziło mi o mięso, nie o kości. Można kupić wytranszowane podudzia lub zrobić to samemu.
Stomachari pisze:Agnieszka2009 pisze:Chodziło mi o mięso, nie o kości. Można kupić wytranszowane podudzia lub zrobić to samemu.
Aż sprawdziłam, co miałaś na myśli. I dotarłam do źródła: http://wstarejkuchni.blox.pl/tagi_b/326 ... wanie.html
"Pani Montanowa poleca by, po uprzednim zrumienieniu kaczki, potranżerować ją. Trudne to słowo oznacza, dzielenie w odpowiedni sposób, uprzednio upieczonego, ugotowanego mięsa. Mają powstać ładne, dające się elegancko ułożyć na półmiskach kawałki. (...) Pochodne od francuskich słów formacje, takie jak czasownik transzować, rzeczownik transzowanie oraz przymiotnik transzowy, zachowały w wymowie i pisowni sz i wyspecjalizowały się w nazywaniu zjawisk związanych ze sferą ekonomiczną, a wyrazy z tej grupy, w których wymowie i pisowni przyjęło się ż, funkcjonują jako terminy kulinarne."
Czyli w praktyce mięso można tranżerować a nie transzować, a poza tym mięso tranżeruje się po upieczeniu, ugotowaniu.
To tak gwoli ścisłości (sama nie wiedziałam).
Agnieszka2009 pisze:Teesa, to Tobie dziękuję (zjadło mi początek)
usia83 pisze:To nie o chrupki chodzi tylko o zamiennik barfa czyli mokrą karmę. Czasami naprawdę łatwiej jest podać mokre z puszki czy saszetki. Szczególnie na wyjazdach w lato czy upały. Jeśli trzeba np zabrać kocie jedzenie to przecież mrozonka nie wytrzyma a puszki tak. I drugie ale jak nie ma możliwości przygotowania mięsa. Co niestety zdarzało się.
Chrupki są tylko dodatkiem. Mogę z niego zrezygnować.
Patmol pisze:Napisz moze porzadnie o ktorej godzinie co konkretnie kot dodtaje do jefzenie, w jakiej ilosci. Co rozumiesz przez barf? Z czego robisz mieszanki? Jak c dawno? Czy dajesz tez cale kwalki miesa czy wszystko miisz? Czy kot jest duz? Gruby? Cjudymlofy aktywny? Hdzie i na jak dlugo chcesz go zabierac - rozumiem ze nie ma tam sklepu z miesem ani lodówki
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 291 gości