Pumba nie lubił surowej wątróbki ,ale to przeszłość;
pibon pisze:Patmol, czy moglabys napisac dokladnie jakie mieso im dajesz, tzn ktore czesci i jak podajesz, gdzies pisalas np ze skrzydelka, chyba szyjki tez - cale skrzydelka czy jakies ich kawalki?
daję tak -wszystko surowe
z kurczaka
- skrzydełka, kroje na pół - i koty zjadają całe połówki; rzadko cokolwiek zostaje , czasem mała kostka
-szyjki -daję w całości
wątróbki, serca ,żołądki -w całości
udka, ćwiartki z kurczaka -kroję na mniejsze kawałki, -zostaje ta duża kość z nogi, obgryzona dokładnie dokładnie, kuper zjedzą
z indyka
mięso z uda z indyka,bez kości -kroję na duże kawały - to najczęściej daję z indyka
chrząstki z indyka -jak spotkam, w całości ,
serca, żołądki wątróbka w całości
fileta -rzadko
z kaczki
serca, żołądki , wątróbkę - w całości
skrzydełka -kroje na pół-zostawią te grubsze kości
szyjki -kroje na pól
tłuszcz skorę, te drobne kości z krojenia całej kaczki -kupuje całe kaczki,najczęściej pekińskie; kupra nie zjedzą
mięso z udek ,kości nie zjedzą
fileta -rzadko
z wieprzowiny
samo mięso,np szynkę wieprzową,łopatkę bez kości, kawałek boczku , schab - kroje w plastry, albo w dużą kostkę
z wołowiny samo mięso , bo podroby po prostu trudno kupić; gdyby były =pewnie bym kupowała
najczęstszej gulaszowe, ale tez szponder bez kości, jak trafię, łopatkę bez kości, co trafie - w dobrej cenie
kroję w grubą kostkę -taką wielkości serc z indyka lub większą
z gęsi
czasem spotykam szyjki - kroję jedną na 4 kawałki -obgryzają,zostają kości
całe gęsi są zazwyczaj drogie
z ryb =surowych
łososia -jest drogi, więc raczej na po małym kawałku, jako dodatek
dorsza,np czarnego
flądra -filety
łupacz,morszczuk -na smak
i daję czasem surowe żółtka -
i czasem - jogurt ;szczególnie w upały - bo wtedy mniej jedzą, a jogurt uwielbiają -i to dodatkowy płyn
czasem masło -raczej na smak