nie wiem czy czytaliście
na stronie głównego inspektoratu weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/handel-ekspor ... t-domowych jest kodeks dobrej praktyki znakowania karm dla zwierząt domowych
i wyjaśnienia odnośnie oznaczeń w karmie - oczywiscie pod warunkiem, ze producenci przestrzegają kodeksu
np świeży
Termin „świeży” może być użyty do określenia składników karmy, które nie zostały
poddane żadnej obróbce poza utrzymaniem łańcucha chłodniczego. Obróbka taka
jak gotowanie, suszenie, zamrażanie, hydrolizowanie lub podobne procesy, albo
dodanie soli, naturalnych lub syntetycznych konserwantów albo innych wyklucza
możliwość stosowania terminu „świeży”.
wyprodukowana bez”
Użycie słów „nie dodano Y”, „bez dodawania Z” sugeruje, że substancja ta nie
zostało dodana do produktu ani w sposób bezpośredni poprzez recepturę, ani
pośrednio poprzez materiały lub dodatki paszowe. Wytyczne FEDIAF dotyczące
praktyki wytwarzania bezpiecznej karmy (FEDIAF Przewodnik Dobrych Praktyk
Produkcyjnych i Higienicznych) dopuszczają śladowe ilości takiej substancji.
Przykład: + „wyprodukowana bez pszenicy”, jeżeli nie dodano pszenicy do
receptury lub za pośrednictwem permiksów witaminowych, ale
bardzo niewielkie ilości śladowe mogą się pojawić w wyniku
zanieczyszczenia krzyżowego linii.
„
Nie zawiera …”
Użycie słów „nie zawiera Y” sugeruje, że substancja Y nie występuje nawet w
ilościach śladowych, z wyjątkiem pewnych szczególnych okoliczności, np.
wymienionej w Codex Alimentarius normy dotyczącej produktów „nie
zawierających glutenu“.
ciekawy tekst jest na stronie głównego inspektoratu weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/handel-ekspor ... wierzecegogdzie jest wymienione co wchodzi w skład produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego , np padłe psy czy koty
i co się z nich wytwarza np
karmy dla zwierząt domowych i gryzaki dla psów