Najlepsza będzie wyłącznie mokra karma - sucha karma prowadzi w przyszłości do otyłości, chorób nerek, chorób układu pokarmowego, kamienia nazębnego, itp. Jak masz małego kotka, warto od początku uczyć dobrych nawyków (potem może być ciężko odstawić suchą karmę)
Dobre mokre karmy to np. CatzFinefood, GranataPet, Feringa, Power of Nature, Mac's, Animonda Carny, Lily's Kitchen. Karmy te znajdziesz w sklepach internetowych, np. zooplus.pl.
Generalnie zasada jest taka, że karmy powinny zawierać jak najwięcej mięsa, nie powinny mieć dodatku zbóż i białka roślinnego i powinny mieć jak najkrótszy skład. Nie ma znaczenia czy karmy będą dedykowane dla kociąt czy kotów dorosłych - jeśli mają dobry skład możesz je podawać maluchowi (zwykle dobre karmy nie mają takiego podziału, bo przecież w naturze kocięta - po zakończeniu karmienia przez matkę - jedzą to samo co dorosłe koty).
Nie kupuj reklamowanych karm typu whiskas, kitikat, gourmet, purina, royal canin, karm marketowych - oprócz tego, że szkodzą kotom, to mimo czasem niższej ceny są nieekonomiczne. Zawierają zboża, cukier i białko roślinne, więc kot musi ich zjeść więcej, żeby się najeść. Poza tym karmiąc dobrą karmą zaoszczędzisz na weterynarzu.
Trzy razy w tygodniu możesz podać kociakowi surowe mięso (nie musisz sparzać, gotować czy przemrażać - jest to wręcz niewskazane) - najlepiej tłuste mięso mięśniowe - kurczak, indyk, wołowina, kaczka, wieprzowina (każdy rodzaj mięsa oprócz dzika). Podrobów lepiej unikać przy takim sposobie karmienia, od czasu do czasu można podać serca lub żołądki. Dodatkowo raz, dwa razy w tygodniu możesz podać surowe żółtko. Nie podawaj mleka ani żadnego nabiału (przetworów mlecznych) - nie jest kotu do niczego potrzebne, a może powodować problemy z trawieniem.
Małemu kociakowi nie ogranicza się jedzenia - nie sugeruj się tabelkami producentów. Powinien jeść tyle ile chce, na żądanie, co najmniej kilka posiłków dziennie.
Możesz również zainteresować się specjalnym (naturalnym i zdrowym) sposobem żywienia kotów, czyli BARF - to w skrócie surowe mięso z podrobami, kośćmi i suplementami w odpowiedniej proporcji. Tutaj jest forum dotyczące tego tematu:
http://www.barfnyswiat.org/