Odrobaczanie - kiedy i czym

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 28, 2017 19:50 Odrobaczanie - kiedy i czym

Witam serdecznie
Wiem, że na forum istnieje wiele wątków o odrobaczaniu, ale wolałam się upewnić. Jestem właścicielką kocurka. Przygarnęłam od Animals 10 września 2016 r. z informacją, ze był odrobaczony (ale nie wiem w jakim czasie przed adopcją). Mój kociak nie wychodzi na dwór i nie ma kontaktu z innymi zwierzętami. Na 1 szczepienie pojechałam 27 września na kolejne 14 października. Przed pierwszym szczepieniem kotek odrobaczony w dniu 24 września i wówczas doktor poinformował mnie, ze kolejne w styczniu. W dniu 09 grudnia pojechałam na kastrację z kotem do innego lekarza (z uwagi na umowę kliniki z Animals), gdzie poinformowano mnie, że robię wielki błąd, ponieważ kot powinien być odrobaczany co miesiąc. W styczniu otworzyli przy moim osiedlu gabinet weterynaryjny, gdzie lekarz potwierdził konieczność comiesięcznego odrobaczania z zastrzeżeniem, iż najlepszą metodą jest płyn podawany na sierść, który rzekomo ma działać na wszystkie pasożyty (40zł). Dnia 20 stycznia 2017 w tym samym gabinecie inny lekarz stwierdził, iż tabletki są najmniej inwazyjne (odradził preparaty stosowane na skórę) i że kota powinnam odrobaczać raz na 3 miesiące. Odrobaczył go (tabletka Milbemax). Zdębiałam dokumentnie. Czyli jak? odrobaczać co miesiąc, czy co 3 miesiące? Tabletką czy preparatem wylewanym na skórę? Z góry dziękuję za radę
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Sob sty 28, 2017 20:05 Re: Odrobaczanie - kiedy i czym

Zwykle koty wychodzące odrobacza się co 3 miesiące, niewychodzące z reguły rzadziej, raz na pół roku. Comiesięczne odrobaczanie jest zupełnie zbędne (co 1-2 miesiące owszem zabezpiecza się koty wychodzące przed pchłami i kleszczami, ale twój kot jest niewychodzący)
Co do preparatów, chyba każdy wet ma swoje "ulubione" które zaleca. Jak kot jest niewychodzący, to mniejsze znaczenie ma dobór preparatu, bo mniejsza szansa że coś "załapie". Niektóre środki nie działają np na tasiemca - dlatego jak się go stwierdzi to trzeba podać inny preparat, o mocniejszym działaniu.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob sty 28, 2017 20:47 Re: Odrobaczanie - kiedy i czym

Ja też tak uważam, kot wychodzący powinien być odrobaczany co 3 m-ce, niewychodzący co 5/6 m-cy, absolutnie żaden dorosły kot nie powinien być odrobaczany co m-c, chyba, że są konkretne wskazania. Pamiętaj też, żeby odrobaczać przed ewentualnym szczepieniem, a nie w tym samym czasie lub po. Jeśli chodzi o preparaty to uważam, że najrozsądniej jest je zmieniać, a nie ciągle odrobaczać tym samym.

Niewtajemniczona

Od: Wto paź 04, 2016 21:52