Mój kot nie chce jeść mięsa! Jak go zachęcić? ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 22, 2016 15:32 Mój kot nie chce jeść mięsa! Jak go zachęcić? ;)

Witajcie :>

Problem nie jest aż taki drastyczny, jak sugeruje tytuł, bowiem mój kot nie jest na szczęście wegetarianinem. :D Otóż moja kicia ma dwa i pół roku i od małego karmiona była wyłącznie schesirami z puszki oraz suchymi acaną i purizonem. Do tego dochodziły różne smakołyki (głównie cosma snackies) i sporadycznie jakiś jogurt/śmietana z łyżeczki.

Dlatego jakiś czas temu uznałam, że pora na urozmaicenie diety.

Kupiłam czystą wołowinkę i wątróbkę, pokroiłam na drobne kawałeczki i podałam kici. Ta podeszła, powąchała i... uciekła. Jakby ducha zobaczyła.
Spróbowałam zatem dodać do suchego - nic. Podałam w formie smakołyka - nic. Wolałam już nie ryzykować i nie mieszać z mokrym, bo wtedy już pewnie zupełnie przestałaby mi ufać. ;)

Moje pytanie brzmi: jak zachęcić kota do jedzenia surowego mięsa? I ogólnie czegokolwiek innego poza swoimi stałymi daniami? Żółtko też próbowałam jej wcisnąć, ale olała ostentacyjnie. Co ogólnie byście jeszcze polecili?

Z góry dzięki za rady!

rociella

Od: Pt mar 13, 2015 20:55

Post » Pon sie 22, 2016 16:13 Re: Mój kot nie chce jeść mięsa! Jak go zachęcić? ;)

Spróbuj piersi kaczki, ze skórą - koty lubią tłuste mięso (i potrzebują tłuszczu). Moje koty zawsze bardzo lubiły także gulasz z indyka. Do chudszego mięsa ja dodaję często gęsiego smalcu (bez żadnych dodatków, sam czysty smalec.) NIektóre koty dadzą się skusić zapachem i smakiem ryby - można na początek dodać na okrasę trochę ryby (oczywiście nie wędzonej!), żeby zachęcić kota do mięsa. Zaglądnij też na stronę: barfnyswiat - tam kociarze dzielą się swymi pomysłami na urozmaicone jadłospisy, a także na zachęcanie niejadków mięsnych do normalnej, prawidłowej kociej diety.

Agnieszka2009

Od: Sob sty 10, 2009 16:57

Post » Pon sie 22, 2016 20:57 Re: Mój kot nie chce jeść mięsa! Jak go zachęcić? ;)

Mam 10 kotów z czego tylko 2 sztuki mięsa nie jedzą. Tzn. nie całkiem. Rózia czasem zje indyka, a Siupsipek to już zupełnie od święta, najczęściej serduszka (ale on to jest w ogóle niejadek)

Tak więc szansa na to, że Twój kot nie chce jeść mięsa, ponieważ w ogóle nie dostawał wcześniej tego typu pokarmu jest spora.
Jedne koty załapują od razu, inne muszą się trochę przyzwyczaić.
Musisz próbować różnych mięsek. Nie trzeba kupować dużo. Spróbuj jakieś lesze kąski.

Polecam lekturę. Może uda się skorzystać z poniższych rad:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=268
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34