Cześć.
Niedawno stałam się posiadaczką ślicznego 5-miesięcznego kocurka

Jest to mój pierwszy kociak, więc nie do końca jeszcze nauczyłam się co jest groźnym objawem, a co nie.
Otóż kociaka mam od ok. 1,5 miesiąca. Niedawno zauważyłam, że gdy mały śpi albo leży w niektórych pozycjach to jego oddech tak jakby świszczy. Brzmi to trochę tak jakby wzdychał, a trochę tak jak my świszczymy, gdy oddychamy przez częściowo zapchany nos

Nie słyszałam tych świstów w innej pozycji niż leżącej, ale to nie znaczy, że może ich nie być - ciężko jest przysłuchać się kociemu oddechowi, gdy malec szaleje jak głupi.
Byłam u weta tydzień po tym, jak małego adoptowałam, ale wtedy za krótko był u mnie, bym mogła wysłuchać tych świstów. Weterynarz podczas wizyty dokładnie go obejrzał, osłuchał, mały przeszedł wszystkie szczepienia i odrobaczania i stwierdzono, że jest zdrowym, silnym kociakiem (doktor oglądał go dobre 40 minut, to świetny wet, więc ufałam jego słowom).
Teraz jednak nie wiem co sądzić o tych świstach, a nie chcę brać malucha bez powodu do weta, bo to dla niego ogromny stres

Tym bardziej, że za 2 miesiące kolejna planowa wizyta na odrobaczanie i kastrację. Może ktoś z was spotkał się wcześniej z takim przypadkiem i wie czy interwencja musi być pilna, czy można poczekać do następnej wizyty? Mały poza tym świszczącym oddechem (czasami i tylko w niektórych pozycjach leżących, zwykle przy zwinięciu w kłębek albo podczas spania na boku) wydaje się całkiem zdrowy - żadnej wydzieliny czy zatkanego noska (a sprawdzam mu to kilka razy dziennie, w nocy też ilekroć się przebudzę), nie męczy się zbyt szybko (mógłby się wręcz bawić i biegać godzinami), ma ogromny apetyt, jest bardzo radosny, rozmowny i mruczący

Aha - te świsty pojawiają się tylko przy wydechu, ale gdy podtykam rękę pod nosek to wyraźnie czuję silny podmuch powietrza z obu dziurek. Niby brzmi to jakby miał nosek częściowo zapchany, ale z ten podmuch sugeruje, że wszystko w nosku jest ok i nic zatkane nie jest.
Bardzo proszę doświadczonych kociarzy o poradę. Będę wdzięczna za każdą sugestię