Kotka wymiotuje białą pianą

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 19, 2015 18:04 Kotka wymiotuje białą pianą

Mam około 7-8 miesięczną kotkę. Od kilku tygodni zdarzyło się jej zwymiotować bezpośrednio po zjedzeniu mokrej karmy (royal canin-cały czas tą samą podaję). Była badana u weterynarza - lekarz ją obejrzał, zmierzył temp. i dotykał brzuch, powiedział, że jest ok, a wymioty to albo łapczywość, albo sierść. Kupiłam karmę royal canin na kule włosowe - podaję ją dodatkowo. Jednak od kilku dni kotka wymiotuje częściej - ostatnio zauważyłam w wymiocinach nie tylko karmę mokrą, ale też suchą i co ważne kilka razy zdarzyło się że wymiotowała jakby białą pianą (śliną?). Teraz np. spała kilka godzin, obudziła się, wstała i położyła się na brzuchu i kilka razy wyraźnie widać było jakby bulgotanie w brzuszku, jakby chęć pozbycia się czegoś i zwymiotowała białą pianę... Nie wiem co jej jest? :( była szczepiona. Dodam jeszcze, że od czasu podawania karmy na zaleganie sierści robi kupki tak jakby połączone - zawsze robiła kilka kawałeczków, natomiast od momentu podawania karmy na kłaki, te kawałki są połączone.
Co myślicie? :(

karpik

Od: Wto sie 05, 2014 11:53

Post » Wto sty 20, 2015 19:48 Re: Kotka wymiotuje białą pianą

Byłaś z nią u weta? Ale takiego co badania zrobi (w tym morfologia i biochemia), gardło obejrzy, temperature zmierzy... i nie zbagatelizuje problemu. Bo nie jest to normalne takie rzyganie.
Moze zagazowana, może zła karma, może coś ją boli . Koty wymiotują z różnej przyczyny. Przy wirusówkach także.
My nic nie poradzimy, nie zdiagnozujemy. Idziemy do naszych lecznic jak nas coś niepokoi i drążymy temat do upadłego.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro sty 21, 2015 11:27 Re: Kotka wymiotuje białą pianą

Nie masz trujących dla kota roślin w domu, do których mała może mieć dostęp?? Na problem z kłakami najlepiej wg mnie pomaga pasta Bezo-pet, troszkę kosztowna, ale stosowanie przynosi rezultaty w przeciwieństwie do dedykowanych karm. Jednak te wymioty samą pianą są i tak dziwne. Jeśli pierwszy wet nie ma pomysłu co to może być, skonsultuj to z innym.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Sob sty 24, 2015 17:07 Re: Kotka wymiotuje białą pianą

Dziękuję za odpowiedzi.
Nie mam trujących roślin. Dzisiaj np. kot pił wodę prosto z kranu później poszedł nagle się położył i zwymiotował prawdopodobnie wypitą wcześniej wodę :(
Jeśli chodzi o weterynarza to zbadał kotka - temperaturę i "obmacał" brzuszek. Czy badania krwi mogłyby wykluczyć/potwierdzić na 100 % czy coś kotkowi dolega?

karpik

Od: Wto sie 05, 2014 11:53

Post » Sob sty 24, 2015 17:10 Re: Kotka wymiotuje białą pianą

karpik pisze:Dziękuję za odpowiedzi.
Nie mam trujących roślin. Dzisiaj np. kot pił wodę prosto z kranu później poszedł nagle się położył i zwymiotował prawdopodobnie wypitą wcześniej wodę :(
Jeśli chodzi o weterynarza to zbadał kotka - temperaturę i "obmacał" brzuszek. Czy badania krwi mogłyby wykluczyć/potwierdzić na 100 % czy coś kotkowi dolega?

Tego ci nikt nie obieca - to medycyna (nawet, jeśli weterynaryjna), a nie naprawa samochodu.
Ale na pewno pomogą dowiedzieć się co to w ogóle jest. Bo na razie nie wiadomo nic.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob sty 24, 2015 17:54 Re: Kotka wymiotuje białą pianą

Może kot coś zjadł? Dobrze by było zrobić zdjecie RTG.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Sob sty 24, 2015 21:45 Re: Kotka wymiotuje białą pianą

Dokładnie. Mogła coś połknąć np. sznurek, sznurówkę, gumkę do włosów, nitkę, żyłkę itp.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pon lut 02, 2015 16:44 Re: Kotka wymiotuje białą pianą

Co z kotką? Robiłaś jej dodatkowe badania?
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52