problem z kotką

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 14, 2015 11:49 problem z kotką

Witam wszystkich! Jestem tu nowa, i mam pytanie dla bardziej doświadczonych właścicieli mruczków. Otóż od dwóch tygodni jestem szczęśliwa posiadaczka rozkosznej kotki Bimber.Kota dostałam w tak zwanym "worku", od sąsiadki. Po pierwszej wizycie u weterynarza zaczęłam leczyć zaawansowanego świerzba, musiałam ja odrobaczyć, wiadomo, zrobić szczepienia, no i umówiłam się na zabieg sterylizacji(mieszkam na wsi i zależy mi żeby kotka była niewychodząca, bo inaczej nie pożyje długo). Kotka szybko zaadaptowała się w mieszkaniu, grzecznie korzystała z kuwety, bez grymaszenia je, nie gryzie nie drapie, kot ideał. Aż do pierwszej rui. Od czterech dni przeżywam koszmar(wiecie o czym mówię). Miauczenie, mruczenie, wycie...Ale najgorsza niespodziankę znalazłam dzisiaj rano - kotka zlała się na kanapę, czego nigdy wcześniej nie robiła. Tutaj muszę powiedzieć że kuwetę utrzymuję w czystości, sprzątam na bieżąco. I oto moje pytanie, czy to przypadek związany z rujką i jak ruja minie, dostane z powrotem moja ukochana grzeczną Bimber???

Luba86

Od: Śro sty 14, 2015 11:34

Post » Śro sty 14, 2015 13:05 Re: problem z kotką

Sterylizacja, a póki co niebieskie pastyliki Provera podawane do pyszczka.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Śro sty 14, 2015 13:07 Re: problem z kotką

Szybko sterylizuj, jak ma rujke, może Ci uciec.
A plamę spryskaj woda utlenioną, dobrze neutalizuje zapaszki, lepiej od wielu super-odsmradzaczy.

Po sterylce wróci do normy :)
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro sty 14, 2015 13:15 Re: problem z kotką

Woda utleniona odbarwia!!!
Zsikała się z powodu rujki

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro sty 14, 2015 14:34 Re: problem z kotką

Kotkę kastruj jak najszybciej, nawet podczas rujki. Nie ma sensu podawać tabletek hormonalnych.
Szybki ciach i problem z głowy.

Jeśli nie masz żadnych preparatów do usuwania moczu typu Biodor Animal czy Bio-Stalfris ( inne typu Vitopar czy Urine Off się zupełnie nie sprawdzają),
zrób roztwór octu z przegotowaną wodą i sokiem z cytryny. Powinno zabić zapach amoniaku z moczu. Ja takim miksem ratowałam się, gdy akurat żaden dystrybutor nie miał Biodoru i Bio-Stalfrisu latem ubiegłego roku.
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

Post » Śro sty 14, 2015 19:01 Re: problem z kotką

bardzo Wam dziękuję!termin na sterylizację mam już zaklepany:)

Luba86

Od: Śro sty 14, 2015 11:34

Post » Śro sty 14, 2015 20:07 Re: problem z kotką

Szybko kastruj.
Zasikała łóżko z powodu rui.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13