Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 25, 2014 14:36 Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej...

Blagam o pomoc! Jestesmy w trakcie przeprowadzki do UK. Maz mial dzis przejechac z naszymi czterema ukochanymi kotami przez Eurotunel, ale kotce nie zadzialal mikroczip. Musieli wszczepic nowy i kotka zostala zatrzymana w jakiejs przechowalni w Calais do 15 listopada (maz musial jechac dalej). Desperacko szukam kogos, kto moglby sie nia przez ten czas zaopiekowac. Rysia jest kochana domowa przylepa i nie wyobrazam jej sobie przez trzy tygodnie w klatce...

Calpurnia

Od: Pon kwi 05, 2010 19:38

Post » Sob paź 25, 2014 15:21 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Podniose bo bardzo pilne :?
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Sob paź 25, 2014 15:31 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Ja również podniose.
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Sob paź 25, 2014 16:38 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Bardzo wspolczuje!!!! podnosze temat, niestety z czpipami JEST PROBLEM! na oficialnej stronie rejestru po wpisaniu numeru POWINNA POJAWIC SIE WIADOMOSC czy owy czip jest zarejestrowany i stan zwierzecia (w normie, zgloszony jako zaginiony/ukradziony itd.) Jezeli nawet czip nie "piknal" w paszporcie zwierzaka jest podany numer, wet, lub osoba szukajaca czipa, powinna (w przypadku nie "pikniecia") sprawdzic baze danych. Jak ochloniesz, napisz prosze jak to wszystko wygladalo (bo teraz kot ma 2 czipy jak rozumiem?)
Pozdrawiam

czarnykapturek

Od: Pt wrz 21, 2012 18:54

Post » Sob paź 25, 2014 16:46 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Nie znam szczegolow... Maz jest w Anglii u rodziny, slabo mu Internet dziala, ja jestem na weekendiwym wyjezdzie i mam tylko telefon, wiec ciezko cos ustalic konkretnego...

Calpurnia

Post » Sob paź 25, 2014 16:53 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Niestety nie za wiele mozna zdzialac, kot bez chipa (tak, wiem, ze miala, ale nie zadzialal), bedzie teraz poddana obserwacji/kwarantannie (tak PRZYNAJMNIEJ MI SIE WYDAJE), moze skontaktuj sie z jakas organizacja pro brytyjska, lub francuska, i popros o interwencje.

czarnykapturek

Post » Sob paź 25, 2014 17:03 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Calpurnia, ale jakiej pomocy konkretnie oczekujesz?

alysia

Od: Pt sie 17, 2007 21:56

Post » Sob paź 25, 2014 17:28 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Tak jak pisalam - zapewnienia jej bardziej ludzkich warunkow niz w klatce. Zalozylam, ze jest tam dlatego, ze nie ma dokad pojsc...

Calpurnia

Post » Sob paź 25, 2014 17:32 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Maz odpisal, ze w ogole nie mogli znalezc czipa. W Internecie nic nie sprawdzali, a ja na razie nue moge, bo paszport zostal z kotka... Kolezanka francuskojezyczna sprobuje dopytac.

Calpurnia

Post » Sob paź 25, 2014 18:37 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Zdobylam od swojego weta numer czipa i w bazie danych jest wszystko ok. Niestety, miejscowka juz zamknieta, wiec do poniedzialku nic nie zdzialam :-(

Calpurnia

Post » Nie paź 26, 2014 6:00 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Calpurnia pisze:Tak jak pisalam - zapewnienia jej bardziej ludzkich warunkow niz w klatce. Zalozylam, ze jest tam dlatego, ze nie ma dokad pojsc...

WYDAJE mi sie, ze takie sa procedury, tzn.trzymanie w klatce, bo przeciez mogli zalozyc drugiego czipa i oddac mezowi, WATPIE zeby wydali kotke komus innemu...Wedlug standartow UE, zwierz bez czpia uznawany jest za bezdomnego, wiec rowniez bez szczepionek, badan itd. ot, kot z ulicy. Wiec zostal poddany kwarantannie, i tutaj raczej nic nie mozna zrobic. (TO JEST MOJA OPINIA).Oczywiscie warto skosultowac sie na miejscu, szkoda ze twoj TZ nie wypytal o wszystko..
Czy TWOJ weterynarz, po zalozeniu koci chipa, sprawdzal czy dziala? czy "pika"? nasza wetka powiedziala, ze czesto czip moze sie przesunac, dlatego szuka sie go po calym ciele, i znane sa jej przypadki ze to badziewie poprostu wypadlo.
Zorientuj sie jak najszybciej, jak odebrac kotka, bo znam historie (troche inne niz twoja), ze zwierz bez chipa wedrowal do schroniska a wlasciciel musial bardzo sie natrudzic za wyciagniecie go. Oczywiscie po zaplaceniu "kary", musial "swoje" zwierze zaadoptowac.
Moja rada? niech ta twoja kolezanka wypyta o wszystko, zadzwon TY do celnikow, opisz sytuacje. Popros organizacje pro o interwencje, i zapoznaj sie skrupulatnie z prawem danego kraju, czy wyznacznikami przewozenia zwierzat przez granice i co robic gdy....
Oczywiscie trzymam kciuki!

czarnykapturek

Post » Nie paź 26, 2014 8:12 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Nie mogli oddac mezowi, bo on musial dalej jechac na Wyspy, a kotka musiala zostac we Francji. Zastanawiam sie, czy warto poprosic o zrobienie rentgenu, bo tam chyba bedzie widac ten czip, jesli sie gdzies przesunal? Jak to moze wypasc, ktoredy? Nie pamietam, czy wet sprawdzal, w koncu to bylo juz jakis czas temu.

Strasznie sie boje, ze ten kochany kot tam zdziczeje, a mam dwumiesieczne dziecko i nie wiem, jak ogarne jakas nabyta agresje czy cos takiego...

Calpurnia

Post » Nie paź 26, 2014 8:34 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Kotka nie zdziczeje :) nie bedzie przeciez pozostawiona 24/7 bez nadzoru, widoku ludzi itd.
Nie moge poradzic nic po za tym, zeby ktos FIZYCZNIE zajal sie ta sprawa (pisalas o jakiejs kolezance). Czip nowy juz wczepiony, wiec nie widze sensu szukania starego.
Zgubienie czipa: wedlug mojej wetki, jesli implantacje zrobi konowal, i bedzie nie zagleboko, poprostu zwierz moze wydrapac, zgubic itd. Dlatego najlepiej czipowac mlode osobniki, ktore sie rozwijaja, przybieraja na wadze itd. Czip "obrasta tkanka".

czarnykapturek

Post » Nie paź 26, 2014 9:24 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

znalazłam takie coś na stronie http://www.pettravel.com/immigration/France.cfm
Karen End Bsl Ludford ·
my rescue dog Olive has been stopped in france coming from corfu to uk because they couldnt find her microchip, they have rechipped her and given her another rabies jab . is there anything i can do to get her other than wait another 21days?

PetTravel
If you can prove that your dog's rabies vaccination had not expired prior to the microchip insertion, and Olive has been revaccinated after the microchip was inserted, you are not subject to the 21 day wait. This is published in gov.uk regulations.
niestety nie udało mi sie znaleźć kontaktu do kwarantanny, ale jeżli Ty go masz (powinni dać męzowi) to myślę, że możesz zadzwonić i istnieje szansa, że dogadasz się po angielsku, bo granica to jedno z nielicznych miejsc gdzie Francuzi raczą mówić w innych jezykach.

margoth82

Od: Pon lut 15, 2010 21:10

Post » Nie paź 26, 2014 9:29 Re: Pomocy! Kot zatrzymany na granicy francusko-brytyjskiej.

Pytanie: JAK UDOWODNIC ZE TO MOJ PIES/KOT?
Oczywiscie wszelkie dane typu szczepionki, wykonane zabiegi, numer czipa itd winno znajdowac sie zarowno w ksiazeczce zdrowia, jak i w paszporcie zwierzaka.
W obydwu dokumentach znajduja sie dane opiekuna, ale jak udowodnic ze ten konkretny zwierzak, jest nasz? (zdjecie w paszporcie?), przeciez opis zwierza to: rasa, wiek, wlos dlugi czy nie, rasa, imie. A jesli "podstawimy" zwierza o podobnym wygladzie?

czarnykapturek

[następna]