Umrzeć-tego się nie robi kotu... Majeczka szuka domu stałego

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 28, 2014 0:02 Umrzeć-tego się nie robi kotu... Majeczka szuka domu stałego

Umrzeć - tego się nie robi kotu.
Bo co ma począć kot
w pustym mieszkaniu.
Wdrapywać się na ściany.
Ocierać między meblami.
Nic niby tu nie zmienione,
a jednak pozamieniane.
Niby nie przesunięte,
a jednak porozsuwane.
I wieczorami lampa już nie świeci.

Słychać kroki na schodach,
ale to nie te.
Ręka, co kładzie rybę na talerzyk,
także nie ta, co kładła.

Coś sie tu nie zaczyna
w swojej zwykłej porze.
Coś się tu nie odbywa
jak powinno.
Ktoś tutaj był i był,
a potem nagle zniknął
i uporczywie go nie ma.

Do wszystkich szaf sie zajrzało.
Przez półki przebiegło.
Wcisnęło się pod dywan i sprawdziło.
Nawet złamało zakaz
i rozrzuciło papiery.
Co więcej jest do zrobienia.
Spać i czekać.

Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach.
O żadnych skoków pisków na początek

Wszyscy kociarze znają ten wiersz, prawda?

Ruda Śląska, Halemba - osiedle jakich wiele.
Koteczka mieszkała sobie szczęśliwie ze Starszą Panią. Koteczka była niewychodząca, wysterylizowana, była jedynaczką, prowadziła spokojne, szczęśliwe życie ze swoją Opiekunką.
Ma na imię Maja. Maja uwielbiała spoglądać przez okno. Starsza Pani zawsze odsuwała firankę, by kicia z parapetu mogła oglądać świat...
Sielanka trwała, Maja i jej Pani żyły sobie spokojnie i zgodnie. Do czasu. Kilka dni temu Starsza Pani umarła.

Nikt nie odsuwa już koteczce firanki. Pierwszy raz od dzieciństwa, Maja nie może oglądać świata za oknem. Nikogo nie obchodziło to, jak idealną - grzeczną, spokojną i czystą koteczką była Maja. Nie znalazł się nikt, kto chciałby jej pomóc. Starsza Pani umarła - a Maja wylądowała w schronisku.
Tu wszystko jest inne, straszne. W powietrzu czuć strach, choroby i śmierć. Zimne pręty klatki przerażają.
Maja nie je. Skulona, przerażona, drżąca, chce odejść. I powoli realizuje swój plan.
Znałam kilka takich kotów. Na pozór były idealnie zdrowe. A jednak - schronisko było dla nich tak ogromną traumą, że odchodziły - z przerażenia, ze smutku. Ich serca po prostu przestawały bić.
Nie mam wielkich nadziei, dawno pozbyłam się złudzeń. Wszystkie koty w podobnej sytuacji, które znałam - odeszły. A jednak - ciągle tli się we mnie iskierka nadziei, że przynamniej czasem uda się takiego opuszczonego, osieroconego kota uratować.
Maja ma kilka lat, jest zdrowa, zaszczepiona i wysterylizowana. W 100% kuwetkowa. Póki co - zabija ją tylko rozpacz. Ale lada dzień dopadną ją schroniskowe zarazki, a stres dopełni dzieła. Maja naprawdę nie ma dużo czasu.

Obrazek
Ostatnio edytowano Pon paź 20, 2014 16:51 przez Liwia_, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw sie 28, 2014 0:41 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Moge niestety tylko podniesc :crying: Oby ktos sie zlitowal nad biedna koteczka :ok: :ok:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Czw sie 28, 2014 7:35 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

do góry kotuniu ,może ktoś cię wypatrzy :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw sie 28, 2014 7:38 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Straszne... :cry:
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Czw sie 28, 2014 7:39 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

mamy ten sam tytuł wątku.....w moim dwie kicie są od trzech tyg same w mieszkaniu....

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw sie 28, 2014 7:40 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Tyle smutku, taki brak nadziei w pięknych oczach........
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw sie 28, 2014 9:57 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Podniosę i :ok:
Obrazek

muza_51

Od: Pon paź 04, 2010 10:04

Post » Czw sie 28, 2014 9:59 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Nieprzekocony DT/DS potrzebny na cito!!! Bo przecież w domu wielozakoconym jak mój kicia nie będzie miała dużo lepiej niż w schronisku :( . I Liwia_ - zróbcie jej już teraz mnóstwo ogłoszeń i wydarzenie na FB, bo tam jest większa szansa na DS. Za Majeczkę :ok: :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw sie 28, 2014 12:07 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Izka53 - przepraszam, nie chciałam dublować :(

Ogłoszenia będę robić jeszcze dziś, fb nie mogę - czy ktoś mógłby w tym pomóc?

Liwia_

Post » Czw sie 28, 2014 12:28 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Na FB moje koty też mają ten tytuł, jest jeszcze jedno wydarzenie o podobnym...

izka53

Post » Czw sie 28, 2014 14:46 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Czy ktoś pomoże z fb?
Przepraszam, nie śledzę forum ani fb, póki co taki tytuł zostawię.

Liwia_

Post » Czw sie 28, 2014 15:54 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Jaka bieda :(
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Czw sie 28, 2014 15:59 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Podniosę.
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Czw sie 28, 2014 16:48 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Liwia_ pisze:Czy ktoś pomoże z fb?
Przepraszam, nie śledzę forum ani fb, póki co taki tytuł zostawię.

Liwia - ja to nie złośliwie pisałam, ale trzeba jakoś się rozróżnić - albo połączyć. Bo dla postronnego czytacza, będzie nie do rozróżnienia.

izka53

Post » Czw sie 28, 2014 17:00 Re: Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!

Przepraszam, ale nie rozumiem, jakim cudem "PILNE! PANI UMARŁA, ZOSTAŁY DWA KOTY! W-WA/PL" ma być mylone z "Umrzeć - tego się nie robi kotu.Starsza tri DT NA CITO!!!".

Fb jeszcze nie ma (ponawiam prośbę o pomoc w tej kwestii), więc moim zdaniem jest to żaden problem. Eot w tym temacie.

Liwia_

[następna]