Dziwny przypadek kotki z wymiotami

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 18, 2013 22:03 Dziwny przypadek kotki z wymiotami

Mam pytanie może ktoś miał podobny przypadek. Moja dwuletnia domowa kotka 2 tygodnie temu zaczęła wymiotować. Weterynarze z jednego gabinetu podejrzewali że kot sie czegoś najadł, że otruł, że ma kocią białaczkę, anemię itd. Cały wachlarz chorób, kotka dostawała kroplówki, antybiotyki, miała różnej maści badania krwi, moczu, operację żołądka (coby tam nic nie siedziało). Jadła na bieżąco odkłaczacze, trawę, nie miała dostępu do żadnej chemii ani kompletnie żadnych kwiatów domowych. Na początku po paru dniach od operacji kot zaczął "przepływać" przez ręce. Już myślałem że będzie wszystko ok. Teraz po 2 dniach normalnego jedzenia kiedy kot zaczął odżywać, znowu zaczyna wymiotować... Karma sucha zmieniona, głównie daję jej gotowane samodzielnie mięso i nie ma możliwości żeby się nim podtruła. Może ktoś ma jakiś pomysł lub spotkał się z czymś podobnym?

Pozdrawiam
Tomek

tombyen

Od: Pt paź 18, 2013 21:59

Post » Pt paź 18, 2013 22:15 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

tombyen pisze:Weterynarze z jednego gabinetu podejrzewali że kot sie czegoś najadł, że otruł, że ma kocią białaczkę, anemię itd.
Cały wachlarz chorób, kotka dostawała kroplówki, antybiotyki, miała różnej maści badania krwi, moczu, operację żołądka (coby tam nic nie siedziało).

Przez dwa tygodnie biedna kocina taką jazdę zaliczyła?
Z operacją żołądka włacznie?
Nie żartuj, naprawdę kotkę otwierano?

Poszłam się pochlastać po żyłach plastikową łyzką :roll:
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pt paź 18, 2013 22:29 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

Tak, było podejrzenie, że kotka gdzieś kawałek folii przekąsiła, co wnioskowano ze zdjęć RTG...

tombyen

Post » Pt paź 18, 2013 23:37 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

Jest taka choroba przełyku...nie umiem przypomnieć sobie nazwy...
Nie przechodzi przez niego pokarm i dlatego jest zwracany. Kot musi jeść w odpowiedniej pozycji coby przeszło i tyle.
Skąd jesteś? Tutaj bardzo dobry wet jest potrzebny.

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Pt paź 18, 2013 23:58 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

aassiiaa pisze:Jest taka choroba przełyku...nie umiem przypomnieć sobie nazwy...
Nie przechodzi przez niego pokarm i dlatego jest zwracany. Kot musi jeść w odpowiedniej pozycji coby przeszło i tyle.

Refluks.

Mam wrażenie, że tombyen dobry diagnosta jest potrzebny.
A nie wet, który najpierw kota wypatroszy a potem powie, że nie wie o co kaman :twisted:
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Sob paź 19, 2013 8:04 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

Trawka dla wymiotującego kota?
Wydaje mi się, że to jednak niewskazane. Może ktoś mądrzejszy się wypowie w tym temacie.

Dobry wet kotce potrzebny. :!:

Edytuję. Nagła zmiana karmy też kotu nie służy.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Sob paź 19, 2013 9:18 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

tombyen pisze:operację żołądka (coby tam nic nie siedziało).

Operację? 8O Bez wcześniejszej endoskopii?
Mam kotkę, która wymiotuje od...stycznia :cry: Sa to głównie poranne wymioty bez treści pokarmowej.
Cały czas leczona. Próbowaliśmy wszystkiego: chyba wszystkie leki obnizajace kwasowosć i produkcje kwasu solnego, leki na helicobacter, karmy hypoalergiczne, leki na wątrobę, kalm aid, obróżka feromonowa...I nic :|
Tylko steryd pomaga :( Gdy kończy się jego działanie, wymioty wracają. Jestem załamana i zmęczona patrzeniem na chudnacego, smutnego kotka, nie mam juz siły ładować w nia ciągle coraz to nowe leki...No i ten steryd. Ileż mozna faszerowac kota hormonami? Przecież one sieja spustoszenie w organizmie...
Więc nie doradzę chyba :(

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Sob paź 19, 2013 9:31 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

rysiowaasia pisze:
tombyen pisze:operację żołądka (coby tam nic nie siedziało).

Operację? 8O Bez wcześniejszej endoskopii?

No, nazywa się to laparotomia zwiadowcza i służy dochodzeniu diagnostycznemu.

Tylko steryd pomaga :( Gdy kończy się jego działanie, wymioty wracają. Jestem załamana i zmęczona patrzeniem na chudnacego, smutnego kotka, nie mam juz siły ładować w nia ciągle coraz to nowe leki...No i ten steryd. Ileż mozna faszerowac kota hormonami? Przecież one sieja spustoszenie w organizmie...

To dostaje sterydy czy hormony?

Nie przesadzaj z tym spustoszeniem.
Są choroby, które leczy się sterydami z całkiem dobrym efektem. Czasem terapię sterydową utrzymuje się całe życie. Dobrze prowadzona żadnego spustoszenia nie sieje a pozwala na utrzymanie schorzenia w ryzach.
Tak samo jak podawanie hormonów.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob paź 19, 2013 9:35 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

redaf pisze:
aassiiaa pisze:Jest taka choroba przełyku...nie umiem przypomnieć sobie nazwy...

Refluks.

z rzadka również i uchyłek przełyku.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob paź 19, 2013 11:09 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

tombyen pisze:Tak, było podejrzenie, że kotka gdzieś kawałek folii przekąsiła, co wnioskowano ze zdjęć RTG...

To coś nie gra.

Otwarto i co? Wyjęto? Jelita funkcjonują? Kotka załatwia się?
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Sob paź 19, 2013 13:08 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

Dziś już z kotką trochę lepiej, zaczęła jeść, co niestety nie znaczy że za chwilę się to nie powtórzy. Wypróżnia się bez większych problemów.

tombyen

Post » Sob paź 19, 2013 13:50 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

rysiowaasia pisze:Tylko steryd pomaga :( Gdy kończy się jego działanie, wymioty wracają. Jestem załamana i zmęczona patrzeniem na chudnacego, smutnego kotka, nie mam juz siły ładować w nia ciągle coraz to nowe leki...No i ten steryd. Ileż mozna faszerowac kota hormonami? Przecież one sieja spustoszenie w organizmie...

Można długo ... Mój Pokerek (w podpisie) właśnie zaczął 3 rok na sterydzie ... I dzięki niemu żyje ...Zanim padła prawidłowa diagnoza - eozynofilowe zapalenie jelit - wymiotował przez 11 miesięcy, z przerwami na leczenie przeróżnymi antybiotykami, po skończeniu których "jazda" zaczynała się na nowo ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Sob paź 19, 2013 15:43 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

katarzyna1207 pisze:
rysiowaasia pisze:Tylko steryd pomaga :( Gdy kończy się jego działanie, wymioty wracają. Jestem załamana i zmęczona patrzeniem na chudnacego, smutnego kotka, nie mam juz siły ładować w nia ciągle coraz to nowe leki...No i ten steryd. Ileż mozna faszerowac kota hormonami? Przecież one sieja spustoszenie w organizmie...

Można długo ... Mój Pokerek (w podpisie) właśnie zaczął 3 rok na sterydzie ... I dzięki niemu żyje ...Zanim padła prawidłowa diagnoza - eozynofilowe zapalenie jelit - wymiotował przez 11 miesięcy, z przerwami na leczenie przeróżnymi antybiotykami, po skończeniu których "jazda" zaczynała się na nowo ...

A jaki lek dostaje? Bo u mojej kotki podejrzenie pada własnie na eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit. Moja dostaje Depo-Medrol. Działa ok 3 tyg

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Sob paź 19, 2013 16:51 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

moja kotka bardzo często zwracała pokarm ,właściwie po każdym jedzeniu
zrobiła się chuda jak patyk ,apatyczna
robiliśmy różne badania typu usg .prześwietlenie ,zniana diety
dopiero wet wpadł na pomysł ze kotka może miec problemy z zębami
po usunięci (niestety ) 4 zębów i wyleczeniu stanu zapalnego dziąseł wymioty ustąpiły
może to jakiś pomysł

gabi4611

Od: Pon gru 03, 2012 15:17

Post » Sob paź 19, 2013 19:42 Re: Dziwny przypadek kotki z wymiotami

rysiowaasia pisze:A jaki lek dostaje? Bo u mojej kotki podejrzenie pada własnie na eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit. Moja dostaje Depo-Medrol. Działa ok 3 tyg

Pabi - Dexamethason w tabletkach ... w tej chwili w ilościach prawie homeopatycznych ...Miał dwie endoskopie i dwa razy badanie histopatologiczne...weci upierali się przy nowotworze ... :cry: Dopiero prof. R. Lechowski trafił z diagnozą ...A był już w takim stanie, że dwukrotnie umawiałam wizytę, żeby wetka uśpiła ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

[następna]