Pomocy! Wpłata na rzecz organizacji pożytku publicznego

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 27, 2004 13:17 Pomocy! Wpłata na rzecz organizacji pożytku publicznego

Pomocy! Czy ktoś może wie, jakie schroniska dla zwierząt lub fundacje spełniają te warunki, tzn. są organizacjami pożytku publicznego wpisanymi do KRS? Sprawa dotyczy darowizny i jest dla mnie niezwykle ważna. Na podanych stronach www nie znalazłam żadnego schroniska, spełniającego te warunki, ale może źle szukałam.
"Wpłata może zostać dokonana na rzecz wybranej organizacji, ale spośród tych instytucji, które zostały zarejestrowane jako organizacje pożytku publicznego. Organizacja taka musi być wpisana jako organizacja pożytku publicznego do Krajowego Rejestru Sądowego
Wykaz organizacji - na bieżąco aktualizowany -znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości (http://opp.ms.gov.pl/opp/index.php). Dodatkowe przydatne informacje można również odnaleźć w portalu organizacji pozarządowych (np. www.ngo.pl) oraz na stronach internetowych poszczególnych organizacji".
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Czw maja 27, 2004 13:30

Ja juz ten temat 'przerabialam' i tez nie znalazlam zadnej organizacji pomagajacej zwierzetom :(
Jedyna organizacja majaca jakikolwiek zwiazek ze zwierzetami to Fundacja Labrador http://bazy.ngo.pl/instytucje_szczegoly_a.asp?id=92611
Obrazek

M.

Od: Wto lut 05, 2002 11:17

Post » Czw maja 27, 2004 13:32

My bedziemy, niedlugo. Strasznie ciezko to zalatwic KRS nei sprzyja organizacjom ochrony zwierzat :roll:
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Czw maja 27, 2004 14:48 Re: Pomocy! Wpłata na rzecz organizacji pożytku publicznego

[quote="Majorka"]Pomocy! Czy ktoś może wie, jakie schroniska dla zwierząt lub fundacje spełniają te warunki, tzn. są organizacjami pożytku publicznego wpisanymi do KRS? Sprawa dotyczy darowizny i jest dla mnie niezwykle ważna. quote]

A nie możesz dokonać darowizny normalnie? Też jest możliwość jej odliczenia.

Dominka

Od: Sob lut 07, 2004 20:55

Post » Czw maja 27, 2004 14:57 Re: Pomocy! Wpłata na rzecz organizacji pożytku publicznego

Dominka pisze:A nie możesz dokonać darowizny normalnie? Też jest możliwość jej odliczenia.

Darowiznę można przekazać w dowolnej ilości, chodzi o możliwość odliczenia od podatku, która od 2004 r. jest śmiesznie mała.
Jeśli masz jakieś inne informacje, proszę podaj mi, oraz podstawę prawną.
Obrazek
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Post » Czw maja 27, 2004 15:32

W roku podatkowym łączna kwota darowizn może wynieść maksymalnie 350 zł. I jest to odliczane od podstawy opodatkowania. - Art.26 ustawy o podatku doch. od osób fizycznych
Jeżeli chodzi o darowiznę na rzecz organizacji wpisanej jako użytku publicznego to z tego co pamiętam jest to max 1% podatku należnego. Jest jednak problem z internetową bazą. Część stowarzyszeń w niej nie figuruje.

Dominka

Post » Czw maja 27, 2004 15:37

No dzięki, ale to ja już wiem :)
Obrazek

Majorka

Post » Czw maja 27, 2004 15:42

:)
Mogę jedynie poradzić telefoniczne sprawdzanie czy stowarzyszenie jest publicznego użytku

Dominka

Post » Czw maja 27, 2004 15:49

Z tego, czego się dowiedziałam, niedługo pierwsze (!) będzie miało szansę. Reszta na razie nie jest wpisana do KRS-u. Ale dzięki za chęci :)
Obrazek

Majorka