Choinka - trująca dla kota?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw lis 15, 2012 22:08 Choinka - trująca dla kota?

Witam wszystkich!
Wiem że do świąt jeszcze trochę zostało, ale chciałabym o coś zapytać doświadczonych kociarzy.
Od paru miesięcy mamy cudownego kota, który niestety zjada wszystko na swojej drodze. I tak się właśnie zastanawiam, bo przeczytałam na jednej stronie że niektóre rodzaje żywych choinek są trujące dla kotów. Czy to prawda? Nie pamiętam co to był za portal, w każdym razie wymieniono tam dużo roślin które są szkodliwe (niby). Na liście znalazły się m.in. róże, hiacynty które np moja siostra hoduje i jej kotom nigdy one nie szkodziły choć ciągle coś tam podgryzają.
Nie wiem w co wierzyć, nie chcę potem żałować że kotek coś zjadł czego nie powinien.
PS. A tak na marginesie, jeśli żywe choinki nie są trujące, to w takim wypadku lepiej mieć właśnie żywą czy sztuczną? Która bezpieczniejsza dla urwisa?
pozdrawiam Arminka

arminka

Od: Czw lis 15, 2012 21:58

Post » Pt lis 16, 2012 1:07 Re: Choinka - trująca dla kota?

Żywa chyba mniej ;) raczej się nie zatruje, a najwyżej będzie haftował..... Z "iglastych" i innych kłujaków trujace są tuje/żywotniki, jałowiec i najbardziej- cis.
Sporo jest trujacych roślinek domowo-ogródkowych.

Natomiast w temacie świąt- śmiertelnym zagrożeniem dla kota są tzw "włosy anielskie" - po połknięciu potrafią pociąć jelita jak ostrze, są przy tym praktycznie niewidoczne w badaniach obrazowych!!!!!!!
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Pt lis 16, 2012 2:32 Re: Choinka - trująca dla kota?

Z roślin na pewno trująca jest poinsecja ("gwiazda betlejemska").
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53