Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lis 05, 2012 22:32 Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Witam, a jednak założę wątek, eh.. ;)

Problem mamy taki- mój kocurro poschroniskowy szczerbol od momentu gdy do mnie trafił ma niefajne kupale.Etapów było wiele (momentami ciekło na maxa), badania pod kątem pierwotniaków, odrobaczania, antybiotyki nie pomogły.
Co więcej kotka zaraziła się od niego, nie wiem czym,nie wiem jak, nie wiem kiedy. Ale z nią aktualnie mam łatwiej, lepiej przyswaja pokarmy, nawet nabiał toleruje (ma świra na tym punkcie, ale oczywiście od wielkiego dzwonu jej tylko kawalątek masełka odstąpię).

Futrom pomógł rc gastro-intestinal, po którym wet dał mi karmę bytową z Farminy, po 3 dniach mieszania rc z farminą- masakra w kuwecie ;\
Po analizach, zadumach i edukacji dajemy rc digestive comfort, kotka ok, kocur biegunki nie ma, częstotliwość jest ok, ale konsystencja plackowata.

Czytałam wieeeeeeeeeele na ten temat-np polecany jest kurak, ale po jednym małym tylko posiłku kot ma "akustyczne posiedzenia".

I pytanie moje- wynikające z lektury tegoż forum- jakie macie doświadczenia z Taste of the wild?? wyczytałam, że zatwardza trochę koty (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Kupować, próbować?? Czy na tym RC Digestive narazie zostać? walczymy w sumie od lipca, tę karmę mam może od miesiąca-póltora, z małą wpadką (próbowalam fitmin przemycić, ale nie przypilnowałam do końca, bo koty zostały na nockę same z karmą o kocur pochłonął chyba większość sam, następnie znów akustyka w kuwecie -w rezultacie karmę oddałam koleżance), na RC nie jest źle, ale też nie idealnie.

Waham się. Jeśli ktoś zna TOTW bardzo proszę o opinię :)!

mlsla

Od: Sob gru 03, 2011 17:44

Post » Wto lis 06, 2012 0:03 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

podrzucę, może ktoś jutro zerknie ;)

mlsla

Post » Wto lis 06, 2012 0:11 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Nie mogę wypowiedzieć nt. TOTW, ale moja "ogrodowa" kotka, karmiona karmą Orijen Cat&Kitten, w kuwecie zostawia "produkty", które można ocenić celująco ;)

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Wto lis 06, 2012 1:22 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Nasz Morris po schronisku długi czas miał plackowate kupale. Zresztą na wątku jest znany jako "kuwetkowy terrorysta" :wink:
Badania kupali były robione, nic nie wychodziło... Pomagał RC gastro, ale też do pewnego momentu. Głównym powodem okazały się robale. Wiem - kota odrobaczałaś. Ja też tak powtarzałam wetom "przeciez on był odrobaczany 2 tygodnie temu..."
A po 2 miesiącach wymiotował robakami 8O 8O I znowu był odrobaczany, kupa była ok. a po miesiącu znowu placki w kuwecie.
Czasem tak jest że ciężko wytępić tych "lokatorów" i zalecane jest odrobaczanie nawet co miesiąc preparatami droższymi i bardziej skutecznymi typu Milbemax + Advocate na futro.
Być może twój kot ma też uwrażliwione jelita (jak nasz). Morris ostatnio miał stan zapalny jelita grubego. Nie wiem od czego? Dostawał antybiotyk - wszystko przeszło. Trzymamy go na RC light 40 (dla wrażliwych), a teraz czekam na dostawę RC apetite control, który już się dobrze sprawdził u niego. To kot, który musi byc trzymany na diecie i wydzielonych posiłkach, bo nie ma zahamowań odnośnie ilości spożytego jedzenia. Ograniczanie ilości karmy też sprzyja lepszej jakości kupy.
Piszę o tym wszystkim, bo może coś ci to podpowie.
A jeżeli w kuwecie masz "strzelającego" kota to może mieć po prostu wzdęcia lub jakąś reakcję na kurczaka. Rozważ wyłączenie kurczaka z diety - sprawdzisz w ten sposób czy np. kot nie ma alergii na kurczaka. A na wzdęcia dobry jest espumisan.
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Wto lis 06, 2012 5:24 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Ja nie polecałabym bym na takie problemy TOTW u mnie dopiero wtedy zaczęły się problemy w kuwecie.
Ogólnie na razie po odrobaczaniu, badaniach, zmianie weterynarza jesteśmy na hills z/d low allergen i dopiero jest twardo w kuwecie. Moja Pani weterynarz nie jest zwolennikiem RC i wydaje mi się że tu potrzebna ścisła dieta miesiąc to trochę mało na karmę a ciągle zmiany karm nie pomogą.
ObrazekObrazekObrazek

Xavi

Od: Pt lut 20, 2009 18:38

Post » Wto lis 06, 2012 9:24 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Ja mam TOTW od miesiąca ( moje koty nigdy nie miały problemów kuwetowych). U nas super się sprawdza, ani Hania ani Bilon nie mieli i nie mają po nim biegunki, wręcz przeciwnie - kupa jest twardsza i mniejsza. Jest jeszcze jeden plus tej karmy - koty wyglądają lepiej ( ładniejsze, bardziej błyszczące futerko) i maja więcej energii, więcej biegają i dokazują, niż po RC, który jadły przez kilka lat.
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto lis 06, 2012 10:18 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

U mojego dobrze sprawdził się Orijen, poprawa wyraźna w porównaniu z RC indestinal. Zdecydowanie poszukaj karmy bezzbożowej, bo gluten może kotu szkodzić. No i moje Futra zdecydowanie mniej jedzą Orijena niż RC... i lepiej się czują. O TOTW się nie wypowiem, bo nie testowałam. Niezły jest też PoN. Ale to i tak pewnie musisz popróbować co Twoim kotom "podejdzie".

elaelisheva

Od: Nie wrz 30, 2012 14:08

Post » Wto lis 06, 2012 22:55 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Dzięki za sugestie, w sumie racja z tym mieszaniem karm, narazie poczekam, chyba, żeby miało się pogarszać, za tydzień może rc sensible spróbuję po chrupku przemycić...
Miałam nadzieję, że TOTW jest tutaj bardziej popularna, w zaprzyjaźnionym zoologu karmy tej też nie ma, więc próbki nie zdobędę, hurtu na raz nie ma sensu. No nic.
Jeśli chodzi o robaki to chłopak ladnie przytył odkąd jest u mnie, więc hmmmmmm... nie wiem sama.(przy czym badania kału były ok, mimo to odrobaczany ileś-tam dni z rzędu na pierwotniaki)
Poczekam, jak nic się nie poprawi to znowu zaczniemy sesje z wetem, dam mu narazie odpocząć od moich ciągłych pytań ;)

mlsla

Post » Wto lis 06, 2012 23:21 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Może faktycznie chodzi o robaki ale twoja sytuacja przypomina mi trochę z moim kotkiem.
Chyba za bardzo na początku eksperymentowałam z karmami bo jadł różne min TOTW i te inne polecane bezzbożowe
dopiero po jakimś czasie pojawiły się rzadsze problemy w kuwecie. Trudno stwierdzić co Twój jadł wcześniej w schronisku teraz nastąpiła kolejna zmiana w żywieniu. Tak samo kombinowałam RC sensible nie było tragedii ale nie było idealnie nawet jak załatwił się trochę lepiej to zauważyłam odrobinę krwi niż przy rzadkiej wizycie w kuwecie. Jak było gorzej to załatwiał się obok kuwety. Dużo czasu zmarnowałam chodząc do weterynarza i co chwilę zmieniając tabletki dopiero później był zbadany kał i krew( gdzieś wysyłane do Wrocławia bodajże) i wyszły podwyższone dwa wskaźniki z których jeden mógłby świadczyć o zarobaczeniu ale odrobaczony był.
Narazie jest na hills dla alergików zobaczymy co wyjdzie na kontroli. W kuwecie spokój.
Na twoim miejscu bym mu dała trochę czasu z jedną karmą, obserwacja i dokładne przebadanie krew i kał.
ObrazekObrazekObrazek

Xavi

Od: Pt lut 20, 2009 18:38

Post » Wto lis 06, 2012 23:36 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Kał był zbierany 3 dni i wysyłany do badań, krwi weci powiedzieli, że nie ma potrzeby,bo jakoś bardzo by to nie pomogło. Hm, a może tego hillsa bym capnęła? bo rc gastro-intestinal było idealnie, ale jednak kurczę walczę o to, żeby nie jechać całe życie na weterynaryjnej noo...

edit-doczytałam co to za hills ;)

mlsla

Post » Wto lis 06, 2012 23:44 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Koty, zwłaszcza po-schroniskowe mają czasem robale trudne do wytępienia, a to jest podstawa jeżeli chodzi o zdrową kupę :wink: A co do najlepszej karmy... tyle rad ile kotów i ich właścicieli. Trzeba spróbować kilku zanim ustalisz, która jest najlepsza dla twoich kotów i tyle :wink:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Śro lis 07, 2012 0:48 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

mlsla pisze:badania pod kątem pierwotniaków, odrobaczania, antybiotyki nie pomogły.

A probiotyki były stosowane?
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro lis 07, 2012 23:07 Re: Karma pomagająca na problemy trawienne-pytanie o TOTW ?

Probiotyki były, Lakcid konkretnie, a wcześniej jakiś inny,zwykły z apteki zanim doczytałam,że Lakcid lepszy. Z tym, że tak jak pisałam, kocura mam od lipca, aktualnie miesiąc już nie byliśmy u weta, bo tragedii nie ma.
Kombinuję inaczej, bo reszta w normie, apetyt jest, bawić się bawi, bącurków też już nie puszcza, nie wymiotuje.
Jak problem nie ustanie to pobadamy wątrobę, trzustkę itp, na razie liczę na to,że może nie będzie trzeba..

mlsla