Ile powinien ważyć kot?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 19, 2012 20:06 Ile powinien ważyć kot?

Mam 3,5 miesięczną kotkę (kiedy ją znalazłam porównywałam jej wielkość z kociętami znajomej). Wczoraj ją ważyłam u weterynarza i waży 2kg. Czy to dużo czy mało? A może w sam raz? Gdzie ja mogę znaleźć jakąś rozpiskę z tym ile powinien ważyć kot w danym wieku? I przy okazji pytanie drugoplanowe czy koty tak jak psy z wiekiem poważnieją czy do końca swych dni Plamka będzie polowała na moje stopy?
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Od: Nie lip 22, 2012 20:04

Post » Śro wrz 19, 2012 20:20 Re: Ile powinien ważyć kot?

Moje koty zwykle w tym wieku ważyly podobnie, więc raczej mieści się w normie. Z drugiej strony, zgadywanie wieku na podstawie wagi może być mylące - myślę, że lepiej by to ocenil weterynarz,
Niektóre poważnieją, a niektóre nie i nie da się tego przewidzieć.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro wrz 19, 2012 20:27 Re: Ile powinien ważyć kot?

Moje spoważniały ok 2 roku życia a są dwa i polowały na siebie nawzajem. Często na nudę pomaga drugi kot w zbliżonym wieku, właśnie moi Rodzice to zastosowali :lol:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro wrz 19, 2012 20:33 Re: Ile powinien ważyć kot?

Jak ją znalazłam miała około 6 tyg i 60dkg wiem, że nigdy w tej sytuacji nie oszacuję dokładnie jej wieku. Ale chodzi mi o to ile waży np kot 6 miesięczny, roczny dwuletni.... Są gdzieś takie dane? Nie mam pojęcia ile powinien ważyć dorosły "dachowiec".
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Post » Śro wrz 19, 2012 20:37 Re: Ile powinien ważyć kot?

ewahejduk pisze:Jak ją znalazłam miała około 6 tyg i 60dkg wiem, że nigdy w tej sytuacji nie oszacuję dokładnie jej wieku. Ale chodzi mi o to ile waży np kot 6 miesięczny, roczny dwuletni.... Są gdzieś takie dane? Nie mam pojęcia ile powinien ważyć dorosły "dachowiec".

moja Kasia ma tez coś ok 3,5 m i waży 1,5kg. Myslę że ważyłaby więcej gdyby nie biegunki z którymi walczymy już miesiąc.

Lila84

Od: Pon lip 02, 2012 14:52

Post » Śro wrz 19, 2012 20:40 Re: Ile powinien ważyć kot?

Tak widzę, że małej przydałoby się kocie towarzystwo. Jednak i tak ma duże szczęście że mój mąż nie wywiózł jej na drugi dzień do pobliskiego schroniska. Od kiedy się znamy (prawie 10 lat) jest on przeciwnikiem kociego rodu. Była straszna awantura jak ją zobaczył. Choć mam wrażenie, że powoli pasuje ale dalej goni ją po mieszkaniu. Drugi kot w tej sytuacji to ciężka sprawa do przeforsowania więc nawet nie zaczynam tematu. Ale myślę że Plamka i tak jest zadowolona, że ma pełną miskę i ciepłe posłanie zamiast tego co miała zanim do nas trafiła.
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro wrz 19, 2012 20:42 Re: Ile powinien ważyć kot?

Moje dachowce ważą od 2 do 6 kg ;) Sądząc z tego, co piszesz Twoja kotka mieści się w normie.
Może wrzucisz fotki? Jakiego koloru jest kicia?
Mój 4-letni Frodo dalej łapie za nogi :mrgreen:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro wrz 19, 2012 21:08 Re: Ile powinien ważyć kot?

jest biała w czarne łaty jak wmontuję zdjęcia w jakiś fotosik czy inne cudo to dam link
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro wrz 19, 2012 21:12 Re: Ile powinien ważyć kot?

ewahejduk pisze:Jak ją znalazłam miała około 6 tyg i 60dkg wiem, że nigdy w tej sytuacji nie oszacuję dokładnie jej wieku. Ale chodzi mi o to ile waży np kot 6 miesięczny, roczny dwuletni.... Są gdzieś takie dane? Nie mam pojęcia ile powinien ważyć dorosły "dachowiec".

Dorosly dachowiec to waży od 2,5 do 10 kg; albo i więcej. Średniej nie ma, bo diabli wiedzą co takiemu w genach siedzi :wink:

felin

Post » Śro wrz 19, 2012 21:19 Re: Ile powinien ważyć kot?

To taka spooooooooooooora rozciągliwość wagowa 8O To moja chyba będzie ważyła 10 ze swoim apetytem i tempem wzrostu :kotek:
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro wrz 19, 2012 21:22 Re: Ile powinien ważyć kot?

Zawsze jak widzę takie pytanie, to mam ochotę spytać "ile powinien ważyć człowiek?" ;)
Moja najdrobniejsza kotka waży maks 3 kg, największy chłop pewnie koło 6 :lol: A to nie są żadne ekstrema ;)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro wrz 19, 2012 21:46 Re: Ile powinien ważyć kot?

Być może dla kogoś jest to banalne pytanie, ale mnie nurtowało. Zawsze mi się wydawało, że koty są mniej więcej podobne gabarytowo. Byłam świadoma, że to może być kilo czy dwa, ale nie myślałam że może to być aż 7kg różnicy :roll: Co do ludzi to ja mam przy 163cm 49kg i rozumiem że ktoś inny może przy tym samym wzroście mieć 120kg. Tyle tylko że nie jest to oznaką zdrowia. Co do prawidłowej wagi człowieka istnieje wzór na jej obliczenie i jest ona zależna od wzrostu. Więc nie sądzę żeby moje pytanie było aż tak infantylne.
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro wrz 19, 2012 21:50 Re: Ile powinien ważyć kot?

Moje kocury ważą 6-6,5 kg.
Ale z tempa wzrostu i apetytu też niewiele da się wywnioskować. Średni rezydent rósl w takim tempie, że co tydzień rozciągalam szelki o dwa palce, a kiedy poszlam go szczepić w wieku 3 miesięcy, to weterynarz nie chcial wierzyć, że ma tylko tyle i przekonal się dopiero po zajrzeniu w zęby. Potem orzekl, że będzie "wielki mutant". A finalnie waży tylko 6,5 kg.
Pierwszy kocur ważyl 7,5 kg i nigdy nie byl gruby, a najmniejszy jakiego mieliśmy, trochę ponad 3.

edit: na którymś wątku jest podany link do obliczania BMI u kota, ale nie mam pojęcia co z tego wychodzi.
Moim zdaniem, dany kot osiąga najlepsze wyniki, kiedy w pierwszych 6 miesiącach życia (czyli okresie najszybszego wzrostu) jest dobrze wyżarty. Wtedy ma szansę wykorzystać to co mu natura dala w genach.

felin

Post » Śro wrz 19, 2012 21:58 Re: Ile powinien ważyć kot?

To chyba faktycznie nie da się określić jakiejś konkretnej wagi. Najważniejsze że nasza kotka nie mieszka w krzakach z których żule zrobiły sobie mocno śmierdzące wc, nie siedzi w błocie. Ma ciepło, pełną michę i deszcz na nią nie pada. Wygląda naprawdę na zadowoloną z życia jaka urośnie taka będzie :D mam nadzieję że nie rozrośnie się do rozmiarów małego tygrysa :wink: może z czasem mój mąż zmięknie i dokoptujemy jej jakiegoś kompana ze schroniska. dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Tak sobie myślę że będę ją co jakiś czas ważyć i dopisywać kolejne wagi
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro wrz 19, 2012 22:50 Re: Ile powinien ważyć kot?

Echhh... odpisałam i mi padł komp :?

Bez obrazy ;)
Ja też miałam na myśli różnice w budowie ciała, a nie to, że jeden kot (lub człowiek) jest wychudzony, a inny zbyt gruby ;)
Jakbym ja ważyła 49 kg, to wyglądałabym jak mój Foster :twisted: Mam 1,82 cm ;)
Foster waży 1,7 kg, ale jest ciężko chory od wczesnego dzieciństwa, ma 1,5 roku. Przy wadze 2,4 (osiągnięte maksimum) wyglądał prawie jak zdrowy kociak. Dla porównania - jego brat z miotu waży ponad 5 kg i mógłby ze 20 deko schudnąć :roll:
Moja 3kilowa kotka i 6kilowy kocurek są bardzo proporcjonalnie zbudowane i mają figury akurat.
Myślę, że waga kota to wypadkowa jego genów, warunków żywieniowych w dzieciństwie i zdrowia, przebytych chorób, złapanych pasożytów itp.
Teraz też mam 2 chłopaków z jednego miotu, ok. 5 m-cy. Wit jest wyraźnie większy od Witalisa (ok. pół kilo cięższy). Obaj warunki mieli takie same, Witalis miał tasiemca, ale czy akurat dlatego jest mniejszy i drobniejszy? Ciężko wyczuć, może po prostu miało tak być.
Geny też są ważne - po dwóch devonkach raczej main coon nie wyrośnie. A nasze dachowce noszą pełen wachlarz różnych możliwości sądząc po tym, co się zbiera z podwórek ;)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

[następna]