Koty MCO sikają na podłogę :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 13, 2012 19:02 Koty MCO sikają na podłogę :(

Witam serdecznie, bo to mój pierwszy post. Szczerze powiem że szukam głownie pomocy, gdyż może ktoś coś doradzi bo ja już nie mam sił ani pomysłu.
Chodzi o to że moje obecnie 2 koty MCO od jakiegoś czasu załatwiają się na podłogę.
Jest to teraz dla mnie bardzo męczące gdyś jestem w ostatni miesiącu ciąży i nie uśmiecha mi się wciąż latać z mopem.
Pomijam fakt bezradności który mnie dopada, a nie wiem co będzie po narodzinach dziecka.
Na 99% wykluczam jakąkolwiek chorobę układu moczowego bo siedzą wiecznie w domu i wg, mnie nie mam prawa im się coś przyczepić.
Kuweta od zawsze jest ta sama i największa, żwirek od zawsze ten sam. Nic się nie zmieniło.
Koty od roku mają swój wydzielony pokój z dużym drapakiem, zabawkami, miskami i kuwetą.
Pierw sikał na podłogę jeden bo raz go przyłapałam i robił to centralnie za drapakiem.
Po czasie ten drapak przesiąkł już tak że nie szło doczyścić pomieszczenia i smród był straszny.
Wytargałam im drapak na salon i przed 3 dni czyściłam różnymi sposobami znalezionymi w necie by pozbyć się zapachu.
Przetestowałam sodę, ocet, płyn do płukania ust no i Urine off. Wydałam już na te cuda kupę kasy.
Gdy drapak wydawał się już nie oddawać zapachu moczu wstawiliśmy go z powrotem do pokoju kotów.
Dla bezpieczeństwa w inne miejsce pokoju. Teraz tyle dobrze że jak sikają to w to samo miejsce ale już nie na drapak.
Domyśliłam się że to są przesiąknięte fugi tym moczem i koty tam dlatego chodziły. No bo jak i jeden tak i drugi już robi tak samo. Próbowałam to doczyścić w taki sam sposób ale widać ze nie skutkuje.
Spokój był na dokładnie 5 dni, gdy w miejsce obsikiwane postawiłam miski, z woda i jedzeniem.
Ale wczoraj znowu po nocy było nalane dokładnie miedzy miskami, więc nawet ich nie razi to że sobie narobią do jedzenia.
Szczerze to mnie już brak sił i słów. Nie wiem co jeszcze powinnam zrobić.
Dodam że nie mam gdzie koty odizolować do np. osobnych pomieszczeń bo łazienka jest w remoncie, salon jest otwarty na kuchnie i jadalnię, a sypialnia odpada.
Bardzo proszę, pomóżcie mi, będę wdzięczna za wszystkie, nawet najdrobniejsze rady.
Bo jeszcze chwila i mój M. wyrzuci mnie z kotami na plac :oops:

Dodam jeszcze że kocur oczywiście jest od małego u mnie i wykastrowany. I ten zaczął właśnie te podchody.
A koteczka młoda wprowadziła się do nas w maju. Jeszcze nie sterylizowana. Bo jest póki co do hodowli.
Ale wiem że to nie jej wina tylko kocura, poznaję po ilości siuśków :) ona tylko sika po nim skoro już tam jest narobione to widocznie na to jest miejsce. No i do tej pory nie było z nim żadnych problemów.

Mam nadzieję że zawarłam tu wszystkie ważne informacje :roll:
Ostatnio edytowano Czw wrz 13, 2012 19:14 przez daria06_08, łącznie edytowano 1 raz

daria06_08

Od: Sob gru 06, 2008 21:39

Post » Czw wrz 13, 2012 19:07 Re: Koty sikają na podłogę :(

Kota ciachnięta? Ile ma?
Kotki też znaczą teren.A pozostałe zasikują swoimi zapachami.

Może odezwą sie specjaliści od MC. Napisz w tytule o jaka rasę chodzi.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Czw wrz 13, 2012 19:12 Re: Koty sikają na podłogę :(

koty miały cale mieszkanie do dyspozycji a teraz mają jeden pokój? dobrze zrozumiałam?
kocurka złapałaś na sikaniu, kotkę też?
i dlaczego wykluczasz chorobę układu moczowego?
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Czw wrz 13, 2012 19:13 Re: Koty sikają na podłogę :(

Mysle,ze jest to jakis problem behawioralny.
Czy od zawsze miały wydzielone oddzielne pomieszczenie? Czy i jak często poswięcacie im czas na zabawę, pieszczoty? Koty nie lubią, jak im się zamyka przed nosem dzrzwi...
Moja 9 letnia kotka też czasem sika na stole. Jestem przekonana,ze to efekt stresu. Im mniej na to zwracam uwagę tym rzadziej to robi. Zadnych krzyków, pretensji. Udaję,ze nic się nie stało.
Spróbujcie wpuścić je na "salony". Niech nie czują się więzione w jednym pokoju.
I jeszcze jedno- oba koty to robia? Moze jeden z nich?

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Czw wrz 13, 2012 19:19 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

U nas nasz Wojtek leje jak TZ go olewa.Jak nie zainteresuje się nim tak jak należy, nie przywita, gapi w telewizor jak kot chce głasków, odsunie bo przeszkadza...Ale najważniejsze jest przywitanie :mrgreen:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Czw wrz 13, 2012 19:23 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

No więc tak.. Kotka nasikała dziś pierwszy raz.
Koty mają w tym domu swój pokój od zawsze.
Są wypuszczane w ciągu dnia po domu a na noc zamykane do siebie.
Wczoraj właśnie w czasie zabaw jak biegały, samiec poszedł do siebie i nasikał miedzy miski.
Tak jest od przeprowadzki czyli od stycznia.

Czemu wykluczam chorobę ? Bo z tego co wiem bierze się to z bakterii a one nie wychodzą na zewnątrz więc nie bardzo miały by gdzie to złapać, chyba że się mylę. A tym bardziej nie było by chyba tak że przez 5 dni był spokój i znowu. No i cały czas jest to samo miejsce. Jak by robienie na złość.

daria06_08

Post » Czw wrz 13, 2012 19:31 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

Struwity czy kryształy nie biorą się z bakterii, a mogą powodować takie objawy. Badanie moczu to podstawa, potem można szukać rozwiązania problemów behawioralnych.

W jakim wieku jest kotka?
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw wrz 13, 2012 19:33 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

Koteczka w listopadzie skończy dopiero rok.

daria06_08

Post » Czw wrz 13, 2012 19:36 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

Miała już ruję?
Obrazek

MariaD

Post » Czw wrz 13, 2012 19:37 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

To nie jest na złość! Złosliwość to cecha ludzka...Gdyby nawet robiły to na złość, wybierałyby inne, bardziej kłopotliwe miejsca typu Wasz komplet wypoczynkowy, pościel, czy blat kuchenny. Po prostu to miejsce sobie wybrały. Moze postaw w tym miejscu ich kuwetę. A najlepiej zainwestuj w drugą.
Nadal zachęcam do udostepnainia im całego domu,równiez w nocy. Tym bardziej,że jest to nowy dom. Daj im szansę sie z nim zapoznać. Rozumiem: nowe meble, dywany, firanki...Ale przxeciez Wasze koty to pełnoprawni członkowie rodziny! Czyż nie?

rysiowaasia

Post » Czw wrz 13, 2012 19:39 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

Niekoniecznie problemy z układem moczowym muszą być związane z wychodzeniem.
Częste są u kotów infekcje, związane w powstawaniem w pęcherzu struwitów albo szczawianów. Takich kryształków/piasku/kamyczków, które podrażniają scianki pęcherza i wywolują stany zapalne.
Badanie moczu obydwu kotów MUSI byc punktem wyjścia. Jeśli któryś z nich ma taki problem bez leczenia się nie obejdzie.
I jak najbardziej, może nie lać przez parę dni, gdy stan jest nieco łagodniejszy, gdy się zaostrza- leje i będzie lał.
Mogą też być problemy z nerkami, kompletnie niezależne od wychodzenia lub niewychodzenia. Są częste u kotów i bardzo poważne.
Najpierw obydwa koty muszą zostać porządnie przebadane. Badanie moczu i krwi na wstępie.
Potem ew. USG.
I dopiero gdy wszystko wyjdzie ok- szukać innego rozwiązania.

Osobiście postawiłabym dodatkową kuwetę w miejscu, gdzie sikają, to tak niezależnie od wszystkiego.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Czw wrz 13, 2012 19:40 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

Maria D ma racje. Być moze kastrowany kocur ma problemy z "kamieniami" moczowymi, więc kuweta kojarzy mu sie z bólem. Dojrzewająca kotka chce "zagłuszyć " zapach kocura swoim...

rysiowaasia

Post » Czw wrz 13, 2012 19:44 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

ja mam inne podejrzenie: ani struwity ani kryształy ani "na złość" bo to - za przeproszeniem - bzdura. Kotka niekastrowana może mieć ukryta ruję a kocur kastrowany w wieku dorosłym, pewnie niedawno, czuje to i znaczy. A ona leje wtórnie lub z powodu rui.

Zrobiłabym dla pewności badanie moczu obu kotom i jak wyniki będą negatywne, trzeba mocno się zastanowić czy naprawdę chce się hodować mając taki uklad w domu. Życie hodowcy to nie bajka, ale też czasami zasikane mieszkanie.
Obrazek

MariaD

Post » Czw wrz 13, 2012 19:53 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

Też pomyślałam, ze to może być kwestia dojrzewającej płodnej kotki.
Ale badania i tak bym zrobiła. Żeby wykluczyć podłoże chorobowe.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Czw wrz 13, 2012 19:58 Re: Koty MCO sikają na podłogę :(

Kotka nie miała jeszcze rui.
A koty mają udostępniony cały dom. Gdy jeszcze chodziłam do pracy były w swoim pokoju cały dzień zamknięte i nic się nie działo. Teraz ja siedzę w domu to i one mają raj. Na noc niestety zostać nie mogą same bo otwierają sobie same drzwi na górę gdzie jeszcze nie jest dom wykończony i jest graciarnia a tam mogły by sobie zrobić krzywdę. Pomijając to że każdego dnia musiała bym je kąpać z pyłu, tynku, gładzi, smaru części samochodowych itd.
Na salonie mamy dużo kwiatów które koty pod nieuwagą lubią obgryzać i wskakiwać na wnęki gdzie stoją drobne przedmioty które mogą zrzucić.

Nie wydaje mi się też by mała miała ukrytą ruję bo jest bardzo gadatliwą kotką i na pewno by to okazała.
Ale chyba nic mi nie zostało jak zbadać ten mocz.
Tylko jak te próbki pobrać ? Skoro załatwiają się głównie pod naszą nieuwagą.
No i głównie robi to samiec. Z małą może być większy problem by ją ustrzelić.

daria06_08

[następna]