koteczka z problemami

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 10, 2012 20:58 koteczka z problemami

Witam
Od kilku dni mam ok 2 miesięczną koteczkę. U poprzednich właścicieli mała nie była uczona do kuwety, a u mnie chyba nie chce się nauczyć. Próby przyzwyczajania małej do kuwety kończą się tym, że mała chowa się po kątach i tam załatwia swoje potrzeby. "Na szczęście" ma tylko 2 takie ulubione miejsca...:/. Nie wiem co robić. Próba z postawieniem kuwety w tamte miejsca również okazała się nieefektywna, ponieważ mała załatwia się obok. Brak mi pomysłów....

Poza tym malutka jest bardzo nerwowa, wszystko i wszystkich gryzie. Dodatkowo zauważyłam u niej poczerniałe dolne dziąsło. Co to może być?

kociia

Od: Pon wrz 10, 2012 20:46

Post » Pon wrz 10, 2012 21:26 Re: koteczka z problemami

Staraj się wkładać koteczkę do kuwety zaraz jak się obudzi. Tak jak małe dzieci. I nie ró tego nerwowo, żeby się nie zraziła.

A kicia jaki ma kolor łapek i noska? Czasem śluzówka może mieć ciemny kolor.
Obrazek Obrazek

Bianusia

Od: Sob lip 07, 2012 19:30

Post » Pon wrz 10, 2012 21:45 Re: koteczka z problemami

Osobiście nie mam doświadczeń z kociakami, ale czytałam na forum, że warto wytrzeć niespodziankę papierem toaletowym i wrzucić go do kuwety.
Czytałam też, że takie maleństwo może zwyczajnie nie zdążyć do kuwety albo kuweta może mieć za wysokie ścianki.
Dwa miesiące, to naprawdę niewiele . W zasadzie kicia jeszcze powinna być z mamusią.
Trzymam kciuki :ok: :ok:

Na forum jest sporo osób, które wychowały kocięta.
Mam nadzieję, że zajrzy ktoś bardziej doświadczony.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pon wrz 10, 2012 22:28 Re: koteczka z problemami

Dzięki za szybką reakcję :)
Oczywiście, wysadzałam ją zaraz po przebudzeniu, niestety od razu wyskakiwała. Do kuwety wchodzi bez problemu, ale nie po to by się załatwić....Byłam u weterynarza, doradził, aby zmienić żwirek w kuwecie-zrobiłam tak, ale też bez rezultatu. Słyszalam też, że trzeba pilnować kotka i jak zacznie się charakterystycznie wiercić to też wkładać do kuwety. Tak też robiłam...i równiez bez efektów....
Co do dziąsła....to tylko z jednej strony-z lewej ma to czarne dziąsło..druga polowa normalnie różowa....:/

kociia

Post » Pon wrz 10, 2012 23:03 Re: koteczka z problemami

Dokładnie , śluzówka i poduszeczki mogą mieć ciemny kolor i ciemnieć ze wzrostem kociaka . One sie musi do Ciebie przyzwyczaić i zaufać .Dziewczyny mają racje -ona jest zestresowana . Spróbuj jak z dzieckiem . To w końcu jest dziecko tylko kocie :wink:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Wto wrz 11, 2012 5:56 Re: koteczka z problemami

Moja kotka ma czarną plamę na podniebieniu.
Podobno to taka uroda.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Wto wrz 11, 2012 6:17 Re: koteczka z problemami

Spróbuj wsypać zwykły piasek-ja tak czasem muszę robić z nowoprzybyłymi kocietami, bo w zwirku kocim nie chcą się załatwiac, potem dosypuję coraz więcej żwirku, a z czasem załapują,tylko cierpliwości trzeba!
Gryzienie u takiego maleństwa to norma-wyrosnie z tego-baw się z nią zabawkami na sznurku, wtedy Cie nie pogryzie.
I ograniczyłabym jej przestrzeń, do czasu, aż nauczy sie korzystać z kuwety-łazienka z kuwetą, legowiskiem i miseczki z wodą i jedzonkiem-zwłaszcza jak wychodzicie do pracy, czy do miasta.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Wto wrz 11, 2012 20:37 Re: koteczka z problemami

Dziękuję Wam za wszelkie porady :) Będę próbować z kolejnymi pomysłami! :)

kociia