Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 31, 2012 11:17 Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Witam:) Jestem tutaj nowa:)
Od połowy czerwca mam małego rudego kotka. Wzięłam go jak miał 7 tygodni, więc teraz ma jakieś 3 miesiące.
Jest przepiękny i zdrowy.
Niepokoi mnie jedno: ciągle ma ochotę nas ssać. Szczególnie mnie, ale jak mnie nie ma to mężem też nie pogardzi. Najbardziej lubi uszy, ale nie pogardzi nosem, palcami.. Ja to nazywam "cycaniem". Jak mamy "chwile miłości" i się przytulamy jak wracam po pracy, jak idziemy spać i rano jak się budzi. Nie wiem czy mam go odganiać czy samo mu przejdzie? Jak mam go tego oduczyć. Chciałam zaznaczyć, ze kotek jest dobrze karmiony, ma suchą karmę i mięsko dostaje i saszetki wiec nie jest głodny.
Cale to jego "cycanie" jest nawet śmieszne, ale jestem cala obśliniona a w dodatku jak tak "cyca" to wyciąga i chowa pazurki i to trochę boli i się budzimy.
Lusi

lusi-z

Od: Wto lip 31, 2012 11:04

Post » Wto lip 31, 2012 11:21 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Choroba sieroca - maluch trochę za wcześnie został odłączony od matki i ssie was w zastępstwie. Kocur mojego Taty ssał go cale swoje życie ale ponoć czasem koty z tego wyrastają.
Przycięcie pazurków powinno ułatwi znoszenie tych karesów :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Wto lip 31, 2012 11:36 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Oj choroba sieroca? Ale on miał prawie 7 tygodni, może nie za dużo ale myślałam że wystarczy. A nie miałam za bardzo wyjścia bo Ci ludzie u których on się urodził chcieli je rozdać jak miały 4 tygodnie i jego rodzeństwo tak rozdali. Ja się uparłam że nie wezmę takiego maluszka i uprosiłam żeby go przytrzymali przy matce jeszcze. Bałam się że nie będzie umiał sam jeść a ja chodzę do pracy i nie mogłabym go karmić co chwilę...
Lusi

lusi-z

Post » Wto lip 31, 2012 11:42 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Hodowcy wydaja kocięta chyba ok 12 tygodnia ale życie to nie bajka. W takich sytuacjach, jak Twoja, kocięta zabiera się od matki wcześniej, podobnie z kociętami porzuconymi. Może ktoś podpowie jak wyciszyć taka reakcję.
Fajnie, ze maluch trafił pod Twoją opiekę :ok: . Czy masz możliwość zadbać o sterylkę jego mamy?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Wto lip 31, 2012 11:53 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

pocieszę cię że moja Kropcia to dorosła kocia kobieta i ssie mnie jak tylko nadarzy się taka okazja. :roll:
trafiła do mnie jak miała 4-5 tyg. prosto z ulicy.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto lip 31, 2012 11:55 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Nie, nie mam kontaktu z tymi ludźmi. kotka znalazłam na tablica.pl, ludzie się ogłosili ze maja do wydania kotki. To nie są hodowcy a kotek nie jest rasowy tylko taki zwykły (dla mnie oczywiście jest niezwykły). Mój kotek będzie wykastrowany jak będzie większy. Ale jak on tak będzie ssał całe życie to mi w końcu odpadną uszy....
Lusi

lusi-z

Post » Wto lip 31, 2012 12:08 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

zrobisz sobie plastykę :mrgreen:
a tak poważnie to możesz delikatnie odsuwać malucha .
Mój tymczas Oskarek kocha ssać...usta ,ślini się przy tym okropnie ,staram się nie pozwalać mu na to chociaż jest bardzo namolny :lol:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto lip 31, 2012 12:16 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

No chyba już muszę zbierać. Próbowałam go odsuwać, ale to nie takie proste. On normalnie tak się pcha że ciężko go powstrzymać... Moze wyrosnie z tego? Dzis idziemy na szczepienie to może wet coś poradzi jak go oduczyć.
Lusi

lusi-z

Post » Wto lip 31, 2012 14:35 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Mój Miś (wykarmiony przeze mnie butelką) ciamkał moje ręce do 7 miesiąca mniej więcej, potem samo mu przeszło. Mikuś został znaleziony mniej więcej w wieku 5 tygodni, ciamkał do pół roku.
Kocio tęskni za mamą, jak dorośnie powinno mu przejść.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto lip 31, 2012 14:42 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Wcale nie ma pewności, że mu przejdzie. Mam stare koty, które wciąż to robią.
Ale dla mnie nie jest to nieprzyjemne. A kotu daje to poczucie bezpieczeństwa, uspokaja, zacieśnia się kontakt emocjonalny z człowiekiem.
Ja bym dała jedną radę: POLUBIĆ!!! :)
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto lip 31, 2012 14:45 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

pokochac :)
z wiekiem powinno troche przejsc, moja ciumkala codziennie a teraz jej sie tylko czasem przypomni i dobrze, bo 6 kilo sliniacego sie potfora jest troche uciazliwe jednak
recznie malowana ceramika na zamowienie:
http://www.facebook.com/album.php?aid=1357&id=1718874443&l=aa2b2f153d
ZAMÓW SOBIE KOTECKA... CZY CÓŚ

magyrato

Od: Nie sie 22, 2010 10:00

Post » Wto lip 31, 2012 14:48 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Mój Psotuś przez całe swoje 13-letnie życie tak robił, tylko z wiekiem trochę mniej się o to dopraszał

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto lip 31, 2012 14:56 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

To naprawdę choroba sieroca :) I przejdzie albo nie )
Pokochaj, zaakceptuj. Z czasem trochę osłabnie namolność. Czym będzie wiecej akceptacji i miłości tym większa szansa ze wyrosnie. Bo miłość i akceptacja to największy na swiecie terapeuta potrafiący zdziałać cuda :ok:
Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=149261

blackobsession

Od: Wto lis 30, 2010 23:57

Post » Wto lip 31, 2012 15:38 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Moja kocica, która została odłączona od matki w podobnym wieku do 5 miesiąca życia ciumkala regularnie co wieczór, później raz na tydzień, a ostatni raz zdarzyło sie jej jak miała koło roku. Więc jak widac mija, niektórym :)
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Wto lip 31, 2012 16:27 Re: Mały kotek ciagle NAS ssie. Co robić?

Jeszcze inne wyjście: zorganizować mu kumpla. Jest duża szansa, że przerzuci się na kolegę/koleżankę ze ssaniem, a i będzie miał mniej czasu na tęsknoty, bo będzie brykał z ww.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

[następna]